Vuoden tietokirjailijapalkinto tamperelaisten hyvin tuntemalle biologille, joka puhuu sienistä kuin rakkaista ystävistään - Kirjat - Aamulehti

Vuoden tietokirjailijapalkinto tamperelaisten hyvin tuntemalle biologille, joka puhuu sienistä kuin rakkaista ystävistään

Lasse Kosonen tuntee niin sienet, linnut kuin kasvitkin. Hänen ansiokas tietokirjatuotantonsa alkoi jo 1980-luvulla ja jatkuu edelleen. Sieniin hänen suhteensa on erityisen lämmin.

Lasse Kosonen on tuttu sieniasiantuntija myös Aamulehden lukijoille. Viimeksi Kososen kanssa oltiin sienimetsässä tämän vuoden elokuussa. Tässä Kososella on kädessään punakärpässieniä, joilla ”ennen vanhaan” torjuttiin kärpäsiä.

30.10. 11:30

Aamulehti

Tamperelainen tietokirjailija ja biologi Lasse Kosonen on palkittu Vuoden tietokirjailija -palkinnolla.

Perusteluissa Kososta kuvataan sienialan ”grand old maniksi”, jonka laajasta ja ansiokkaasta tietoteostuotannosta on ollut iloa, hyötyä ja oppia niin tutkijoille kuin retkeilijöille ja sienistä innostuneille uusille harrastajille.

Pitkän linjan luontokirjailijana ja valokuvaajana Kosonen tuntee sienet, linnut ja kasvit. Hän on julkaissut näistä aiheista tietokirjallisuutta 1980-luvulta lähtien ja löytänyt aiheisiin aina myös uusia lähestymistapoja.

Elokuussa Lasse Kosonen esitteli oppipojalleen Joni Raiviolle suippokartiovahakkaita. Sienet löytyivät Haiharan kartanon parkkipaikan vierestä. Kososen mielestä kunnon sienestäjän pitää opetella myös konttaamaan.

Sienistä Kosonen kirjoittaa ja puhuu kunnioittavasti ja heittäytyy tavan takaa myös runolliseksi. Niihaman metsistä löytynyt kuusiherkkusieni oli hänestä ”kaunis kuin balettitanssija”.

Kososen laajasta tuotannosta voisi mainita vaikkapa kirjat Ruokasienet Suomen luonnossa (Otava, 2020), Parempi sieni korissa (WSOY, 2009), Retkeilijän sieniopas (Karttakeskus, 2016) ja Parhaimmat ruokasienet ja maukkaimmat sieniherkut (WSOY, 1998).

Perinteisten tietokirjojen lisäksi Kosonen on ollut toimittamassa Sieniopas-mobiiliapplikaatiota.

Lasse Kosonen on myös kaupunkiluonnon asiantuntija. Aamulehden arkistokuvassa vuodelta 2009 Tampereen kaupungin ympäristösihteerinä toiminut Lasse Kosonen esittelee harmaalokkien pesintäpaikkoja ympäristökeskus Moreenian katolla.

Tampereen sieniseuran varapuheenjohtajana toimivan Kososen oppaissa sienten tunnistuskuvat ovat selkeitä ja niistä välittyy myös tekijän vankka maastotuntemus.

Palkinto on suuruudeltaan 8 000 euroa ja se jaettiin Helsingin kirjamessuilla lauantaina.

Lue lisää: Kävimme sienestämässä mestarin ja oppipojan kanssa – Retki sai jopa runollisia piirteitä: ”Punakärpässieni on kaunis ja piristävä, satujen sieni”

Lue lisää: Sieniasiantuntija varoittaa ”valkoisesta vaarasta” – tappavan myrkyllisiä valkokärpässieniä löytyi Tampereen metsästä poikkeuksellisen paljon

Neljä muutakin palkittiin

Kososen lisäksi vuoden 2021 tietokirjailijapalkinnot saivat Suvi Ahola, Anu Kantola, Pentti Paavolainen ja Jussi Pekkarinen.

Suvi Ahola on Helsingin Sanomien toimittaja, kirjallisuuskriitikko ja tietokirjailija, joka on kirjoittanut tietokirjoja lukemiskulttuurista, naiskirjailijoiden merkityksestä ja lukupiireistä.

Anu Kantola on viestinnän professori Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Hän on kirjoittanut kirjoja talouspolitiikasta ja suomalaisesta eliitistä.

Pentti Paavolainen on toiminut teatterintutkimuksen professorina Teatterikorkeakoulussa, ja hän on kirjoittanut suomalaisen kulttuurin ja teatterin historiasta.

Jussi Pekkarinen toimii ulkoministeriön suunnittelu- ja tutkimusyksikössä tutkijana, ja hänen tietokirjansa käsittelevät diplomaattisia suhteita ja ulkoministeriön historiaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut