Terhi Kokkosen esikoisromaani Rajamaa sai Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon - Kirjat - Aamulehti

Terhi Kokkosen esikoisromaani Rajamaa sai Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon

Dramaturgit ja jo uraa teatterissa tehneet kirjoittajat olivat tänä vuonna vahvoilla perinteisessä esikoiskirjapalkinnossa.

Terhi Kokkosen Rajamaa on vuoden 2020 paras esikoiskirja Helsingin Sanomien palkintoraadin mukaan.

19.11.2020 19:00

Aamulehti

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon raadin puheenjohtaja Antti Majander kuvaa voittajaa tiiviiksi ja moniulotteiseksi teokseksi sekä psykologisesti tarkaksi kuvaukseksi.

Vuonna 2020 ilmestyi kaikkiaan 80 esikoisteosta. Ilmestyneistä esikoisteoksista raati valikoi loppukilpailuun seitsemän romaania, kaksi runoteosta ja yhden novellikokoelman.

Koko kilpailun taso oli tänä vuonna poikkeuksellisen korkea.

Voittaja Terhi Kokkonen on vuonna 1974 syntynyt helsinkiläinen muusikko ja dramaturgi, ja Otavalta ilmestynyt Rajamaa on hänen esikoisromaaninsa.

Tarina käynnistyy kuin psykologinen jännitysnäytelmä, mutta rikkoo pian odotukset siitä, mitä ihmisten välillä ja heidän tajunnassaan tapahtuu.

”Kokkonen jättää lukijalle valtaa näyttämällä tunteiden, kokemusten ja vaikuttimien taikavuoresta vain huipun”, kerrotaan palkintoperusteluissa.

”Hyvätuloinen pariskunta lennähtää lumilomalle Lappiin, katsoo lasin läpi luontoa ja kadottaa lomaparatiisista ihmismielen koelaboratorioksi muuttuvissa oloissa elitisminsä elkeet.”

Kaksi toista palkintoa

Toiseksi kilpailussa sijoittui kaksi teosta: vuonna 1970 syntyneen Marko Järvikallaksen novellikokoelma Mihin täällä voi mennä (Siltala) sekä vuonna 1975 syntyneen Milja Sarkolan romaani Pääomani (Teos).

Järvikallas on dramaturgi, ja Sarkola tunnettu teatteriohjaajana.

Marko Järvikallas on helsinkiläinen teatteritaiteen maisteri ja dramaturgi. Hän on aiemmin kirjoittanut ja ohjannut useita näytelmiä, kuunnelmia sekä tv-draamaa.

Kolmatta palkintoa ei jaettu, mutta neljänneksi sijoittui vuonna 1972 syntyneen Janne Saarakkalan romaani Sen pituinen se (Like).

Raatiin kuuluivat tänä vuonna puheenjohtaja Antti Majander sekä jäseninä Suvi Ahola, Arla Kanerva, Sanna Kangasniemi, Eino Santanen ja palkinnon viime vuoden voittaja, runoilija Jouni Teittinen.

Palkinto on arvoltaan 15 000 euroa, ja se jatkaa vuosina 1964–1994 myönnetyn J. H. Erkon esikoiskirjapalkinnon pitkää perinnettä.

Aamulehti on osa Helsingin Sanomia julkaisevaa Sanoma-konsernia.

Myös Milja Sarkolan tausta on teatterissa. Hän on valmistunut ohjaajaksi Teatterikorkeakoulusta ja on ennen esikoisromaaniaan kirjoittanut näytelmiä.

Lue myös: Vuoden 2020 Tulenkantaja-ehdokkaat iskevät mestarillisesti tähän aikaan ja lähitulevaisuuteen

Lue myös: Nämä teokset ovat ehdolla kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi – Hämeenkyröläinen Anni Kytömäki on jo toista kertaa ehdolla

Lue myös: Nuorena Terhi Kokkonen lauloi tuhansien ihailevien ihmisten edessä, mutta todellisen unelmansa toteuttamista hän odotti pitkään

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut