Kalle Päätalon syntymästä tänään 100 vuotta – lue kaikki Aamulehden jutut kirjailijasta - Kirjat - Aamulehti

Kalle Päätalon syntymästä tänään 100 vuotta – Olemme kulkeneet suosikkikirjailijan jalanjäljissä Taivalkoskella ja Tampereella, lue kaikki jutut tästä

Taivalkoskelaisjuurinen toimittaja Stina Alapirtti luki koko Iijoki-sarjan ja on kiertänyt juhlavuoden aikana Kalle Päätalon jäljillä Tampereelta Taivalkoskelle ja takaisin. Löydät kaikki aiemmin julkaistut jutut helposti tästä jutusta.

Kirjailija Kalle Päätalo kuvattuna Sammonkatu 39:n edessä Tampereella vuonna 1982. Päätalo toimi talon rakennusmestarina.

11.11.2019 7:30

Aamulehti

Kalle Päätalo syntyi 11.11.1919 Taivalkoskella. Elämänsä aikana hän kohosi pienen pirtin pojasta ensin parkkuulanssien mestariksi ja sotien jälkeen ensin tamperelaiseksi rakennusmieheksi ja myöhemmin rakennusmestariksi. Hän on yksi Suomen myydyimmistä kirjailijoista ja oli elinaikanaan Tampereen veroäyrikuningas.

100 vuotta Päätalon syntymän jälkeen hänellä on vankka fanikunta ja toisaalta maine pitkäpiimäisten tekstien sepustajana.

Äitinsä puolelta taivalkoskelainen kulttuuritoimittaja Stina Alapirtti luki koko Iijoki-sarjan ja lähti selvittämään, mikä on Päätalon merkitys nykypäivänä. Juttusarjaan pääsee käsiksi alla olevista linkeistä.

Sukupuolitautien kohdalla alkoi mietityttämään

Kalle Päätalon tytär Riitta Päätalo ja tyttärentytär Vilja Päätalo kertovat, kuinka isän ja isoisän oman elämän kansiin laittaminen on vaikuttanut heidän elämäänsä ja mitä he ajattelevat kaiken tunnustamisesta.

Lue juttu: Kalle Päätalon tytär ja tyttärentytär pitävät yksityisasioista kertomista kirjailijan omana valintana – ”Sukupuolitautien kohdalla mietin, että ihanko oikeasti”

Taivalkoski heräsi henkiin juhlaviikolla

Päätalo-viikkoa juhlittiin heinäkuussa. Toimittaja Stina Alapirtti oli mukana juhlaviikolla, joka saa 4000 asukkaan paikkakunnan joka kesä heräämään henkiin.

Lue juttu: Kalle Päätalo teki mittaamattoman palveluksen Taivalkoskelle: Päätalo-viikko saa paikallisetkin heräämään

Tältä näyttää kirjojen tapahtumapaikoilla nyt

Etenkin Juuret Iijoen törmässä -kirjasarja on tehnyt Taivalkosken ja sen Jokijärven kylän tutuksi Päätalon lukijoille. Aamulehti kulki Taivalkoskelta Jokijärvelle Päätalo-seuran puheenjohtajan Raimo Aron kanssa.

Lue juttu: Romppainen, Jalmarin talo, Karvosen kauppakartano – tältä Kalle Päätalon kirjojen tapahtumapaikoilla nykyään näyttää

Päätalo teki Suomen vanhimman kaupan tunnetuksi

Taivalkoskella sijaitsee Suomen vanhin, edelleen toimiva kauppa. Maamerkkinä toimiva Jalavan kauppa on elävä kerrostuma Suomen ja Taivalkosken historiaa:

Lue juttu: Tältä näyttää Suomen vanhimmassa kaupassa, jonka Kalle Päätalo teki tunnetuksi – Saksan armeijan päämajanakin toiminut Jalavan kauppa säästyi sodassa liekeiltä

Päätalo rakennutti talon Tampereelle

Suurimman osan elämäänsä Kalle Päätalo asui Tampereella. Mutta missä täällä ja mitä hän teki? Se selviää tässä jutussa:

Lue juttu: Asutko tietämättäsi miljoonia kirjoja myyneen kirjailijan rakennuttamassa talossa? – Tällainen on Kalle Päätalon Tampere

Päätalo-ooppera esitetään maanantaina

Juhlavuosi täydentyy Päätalo-oopperan ensiesityksellä Tampereen Tuomiokirkossa:

Mestariteos esitetään 11. marraskuuta – Juice-oopperan ensiesitystä on harjoiteltu koko kesä

Aamulehti arvioi tietokirjat

100-vuotisjuhlavuonna on ilmestynyt kaksi uutta, Päätaloa käsittelevää tietokirjaa. Stina Alapirtti arvioi ne seuraavissa jutuissa:

Lue juttu: Kirjeitä Iijoelle sisältää urheita naisia, sivistyneitä naisia ja naisia, joiden karut elämänkohtalot itkettävät sekä kirjailijaa että lukijaa

Lue juttu: Uusi Kalle Päätalo -kirja käsittelee yhtä paljon Päätaloa ja kirjailija Antti Heikkistä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: