Erakot-kirja kertoo suomalaisista erakoista elämäntarinoiden kautta - Kirjat - Aamulehti

Millaisia ihmisiä ovat suomalaiset erakot? – Yksi asia erottaa erakon yksinäisestä ja syrjäytyneestä

Tuore tietokirja kertoo suomalaisista erakoista ja erakkoudesta elämäntarinoiden kautta. Erakoitumisen syitä on monia. Joillekin ne ovat elämänkatsomukseen liittyviä, joillekin liittyvät surusta selviämiseen. Joskus myös luovuus vaatii erakoitumista.

Sotien jälkeen Lappiin kultaa huuhtomaan muuttanut Jaakko Isola (s. 1903) oli yksi legendaarisimmista Lapin kullankaivajista ja erakon arkkityyppi: tuuheapartainen, uuttera ja vanttera ukonkäppyrä, joka eli vaatimattomasti ja ympäröivän luonnon kanssa sopusoinnussa eikä erakkoutensa syistä paljon pukahtanut. Muutaman kilometrin päässä asuvia lähimpiä naapureitaan hän tapasi kerran vuodessa tai kahdessa. Isolassa täyttyivät myös suomalaiseen erakkouteen usein liitetyt miehisen miehen hyveet: rehellisyys, ahkeruus, työnteko, itsekuri ja omillaan pärjääminen.

1.11.2020 9:42

Suomalaisen erakon arkkityyppi on partainen ja sodat käynyt Lapin kullankaivaja. 2020-luvulla yhteiskunnasta eristäydytään muun muassa hengellisistä, maailmankatsomuksellisista tai ekologisista syistä sekä taiteellisen luomistyön vuoksi.

Keitä ja miksi ovat erakot?

– Erakoilta ei sovi udella liikoja, ei etenkään erakkouden syistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: