Kirjoittamisen suosio näkyy omakustanteina – Katariina julkaisi romaaninsa digitaalisessa palvelussa - Kirjat - Aamulehti

Kirjoittamisen suosio näkyy omakustanteina – Katariina julkaisi romaaninsa digitaalisessa palvelussa

Turkulainen Katariina Leino (s. 1991) käytti digitaalista omakustannepalvelua esikoisromaaninsa julkaisemiseen. Romaani Älä irrota ilmestyi kirjoittajanimellä Kata Melander.­

23.1.2017 11:10

Kirjailijaksi päätyminen on paljon epätodennäköisempää kuin voittaa Voice of Finland. Toimittaja Jussi Lehmusvesi arvioi Suomessa kirjoitettujen romaanikäsikirjoitusten määrää Helsingin Sanomissa julkaistuun esikoiskirjailija Tiina Lifländeriä koskevaan juttuunsa. Lehmusvesi on itsekin tämän kevään esikoiskirjailija romaanilla Vainikkala (Aula&Co).

Suurempiin kustantamoihin käsikirjoituksia tulee nyt tuhansia vuodessa. Kustannussopimusten määrät lasketaan kymmenissä.

Bloggaaja ei odottanut

Turun yliopistossa Suomen kieltä ja kotimaista kirjallisuutta opiskeleva 25-vuotias Katariina Leino ei jäänyt odottamaan myönteistä päätöstä. Kun sitä ei kuulunut, hän julkaisi romaaninsa Bonnier-kustannusyhtiön digitaalisen omakustannepalvelu Type&Tellin kautta.

– Kuulin Type&Tellistä parilta kustannusalalla työskentelevältä tuttavaltani. Toinen heistä lähti myös romaanini toimitustiimiin. Uskalsin ottaa riskin, koska minulla oli vahva usko romaanin tarinaan, sanoo Leino.

Kirjailijanimellä Kata Melander kirjoitettu romaani Älä irrota ilmestyi viime perjantaina, ja työn etenemistä seurattiin Leinon kirjoittamassa blogissa.

Kirjoja painetaan tarvepainatuksella, ja sen mukaan mitä menee kaupaksi tai kirjastot tilaavat. Kustannuspalvelu tilittää kirjoittajalle tekijänpalkkion.

- Ennen julkaisua otin julkkareihin, ennakkotilauksiin ja arvostelukappaleisiin oman painokseni, mutta taloudellista riskiä tässä ei ollut.

Koska kirjan toimitustiimi oli Leinolle ennestään tuttua, hän ei osaa arvioida projektin lopullista hintaa.

- Ostin kustannuspalvelusta lähinnä julkaisupaketin jakeluineen ja arvostelukappaleiden lähetyksen. Myös valokuvauksessa ja graafisessa suunnittelussa käytin omia kontaktejani.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?