Kirja-arvio: Ihminen on ekologinen sarjamurhaaja ja moderni maatalous historian suurin rikos - Kirjat - Aamulehti

Kirja-arvio: Ihminen on ekologinen sarjamurhaaja ja moderni maatalous historian suurin rikos

Yuval Noah Harari opettaa Jerusalemin Hebrew-yliopistossa erityisaloinaan maailmanhistoria, keskiajan historia sekä sotahistoria. ­

20.5.2016 18:24

Yuval Noah Hararin (s. 1976) tiiliskivimäinen teos on provokatiivinen selonteko Homo sapiensin noususta ravintoketjun huipulle. Jerusalemin yliopistossa historiaa opettava Harari ei ole mikään sunnuntaikirjoittelija; hänelle on myönnetty peräti kahdesti Polonsky-palkinto.

Harari perkaa ihmisen kehityshistoriaa evoluutiopsykologian alkuhämäristä aina tieteen ja imperiumin avioliittoon saakka.

Hararin mielestä suurin syy ihmisen menestykseen lajien välisessä kilpailussa on ollut kognitiivinen vallankumous. Suosituimman teorian mukaan sattumanvaraiset geenimutaatiot aiheuttivat muutoksen sapiensin aivojen sisäisissä kytkennöissä.

Kielen kehittyminen on edesauttanut muun muassa abstraktioiden luomisessa. Hararia tulkiten mielikuvitus on ollut ja on ihmisen suurin ase.

Kyky fiktioon on auttanut Homo sapiensia luomaan kollektiivisia kuvitelmia. Tällaisiksi Harari luokittelee Raamatun luomiskertomuksen, aboriginaalien unimyytit ja modernien valtioiden nationalistiset myytit.

Tarinoita kehitettiin Hararin käsityksen mukaan myös sosiaalisten siteiden luomiseksi.

Tietenkään emme voi unohtaa muita kehitystä edesauttaneita seikkoja. Yksi keskeisistä eduista on ollut tulen käyttöönotto. Tuli muutti myös ruuan lisäksi sen biologiaa. Kypsentäminen kun tappoi haitallisia bakteereja.

Maanviljely rappeutti ruumiin

Maanviljelyksen mukanaan tuomaa vallankumousta Harari nimittää ”historian suurimmaksi huijaukseksi”. Metsästäjä-keräilijään verrattuna maanviljely ei ollut edistysaskel. Maanviljelystä seurasi väestöräjähdyksiä, hyysättyjä eliittiryhmiä ja huonompaa ruokaa.

Ihmisen liikkumaan luotu ruumis kärsi maanviljelyn ergonomiasta; tältä ajalta ovat perua välilevyn pullistumat, niveltulehdukset ja tyrät.

Hararin kuva ihmisestä ei ole mairitteleva. Harari luokittelee Homo sapiensin ekologiseksi sarjamurhaajaksi. Harari ajoittaa tämän ravintoketjun huipulle kapuamisen ja muita lajeja koskevan massatuhon alkaneeksi siitä hetkestä, kun ensimmäinen metsästäjä-keräilijä laski jalkansa australialaiselle rannalle.

Muutamassa tuhannessa vuodessa kahdestakymmenestäneljästä yli 50 kiloa painavasta australialaisesta eläinlajista 23 kuoli sukupuuttoon.

Historian suurin rikos

Nykypäivän aineellinen hyvinvointi on luotu koe-eläinten, lypsylehmien ja tuotantolinjojen untuvikkojen kustannuksella. Kymmenien miljardien eläinten julmalle kohtelulle teollisen riiston keinoin ei löydy vastinetta, muistuttaa Harari.

Moderni teollinen maatalous onkin Hararille ”historian suurin rikos”.

Nykypäivän onnellisuuden mahdollisuudeksi kannattaa Hararin mielestä sovittaa oman elämänsä tarkoitusta koskevat harhaluulot kollektiivisten harhakäsitysten kanssa.

Vastaavien epäpyhien liittojen kautta Harari avaa ihmisen makrohistorian kiinnostavasti auki.

Samalla kustannusyhtiö Bazar on tehnyt pienimuotoisen kulttuuriteon käännättäessään nämä Hararin epäpyhät kirjoitukset.

Juhani Brander

Yuval Noah Harari: Sapiens. Ihmisen lyhyt historia

HHHH Suomentanut Jaana Iso-Markku. Bazar 2016. 491 sivua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?