Vuoden 2019 Runeberg-palkintoehdokkaat on valittu: mukana on runokokoelmia, romaaneita, kirjeromaani, esseeteos ja lyhytproosaa - Kirjat - Aamulehti

Kirjallisuuden monipuolistuminen ja lajirajojen rikkoutuminen näkyvät tämän vuoden Runeberg-ehdokkaissa

Tämän vuoden Runeberg-ehdokaskirjat kuvastavat hyvin kaunokirjallisuuden käsitteen laajenemista. Ehdolla on kaikkiaan kahdeksan kirjailijaa: Tua Forstöm (ylh.vas), Heikki Kännö, Henriikka Tavi, Olli Jalonen, Antti Nylén (alh.vas.), Veera Antsalo, Eeva Turunen ja Fredrik Lång.

14.12.2018 14:02

Vuoden 2019 Runeberg-palkintoehdokkaat on valittu.

Ehdokkaat ovat Veera Antsalon runoelma Imago (Teos), Tua Forsströmin runoteos Anteckningar, joka on ilmestynyt Jyrki Kiiskisen suomentamana nimellä Merkintöjä (Förlaget/Siltala), Olli Jalosen romaani Taivaanpallo (Otava), Heikki Kännön romaani Sömnö (Sammakko), Fredrik Långin kirjeromaani Basim, min kära (Förlaget), Antti Nylénin esseeteos Häviö (Kosmos), Henriikka Tavin romaani Tellervo (Teos) ja Eeva Turusen novellikokoelmna Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa (Siltala).

Empatian kaipuu

Runeberg-palkinnon valintaraati sai tänä vuonna luettavakseen 245 teosta.

Esiraatiin kuuluivat kirjailija Marjo Heiskanen, kriitikko-kulttuuritoimittaja Siskotuulikki Toijonen sekä kirjallisuustutkija Veli-Matti Pynttäri.

Marjo Heiskasen mukaan kirjallisuuden lajirajojen väljenemisestä on puhuttu pitkään, ja tämän ilmiön pisti merkille myös valintaraati vuoden kirjallista satoa tutkaillessaan.

–Moni ehdokasteos myös muistuttaa yhteiskunnallisesta empatiasta ja näyttää, mitä sen puutteesta seuraa, sanoi Heiskanen puheessaan.

Lopullinen voittaja julkistetaan Runebergin päivänä 5. helmikuuta 2019.

Voittajan valitsee kolmihenkinen palkintoraati, johon kuuluvat kirjailija Virpi Hämeen-Anttila, kriitikko-toimittaja Maija Jelkäs sekä kirjallisuustutkija Mikko Carlson.

Kirjallisuuden Runeberg-palkinto on perustettu vuonna 1986. Palkintosumma on 10 000 euroa. Sen maksavat Uusimaa ja Porvoon kaupunki puoliksi.

Palkintoa ovat jakamassa myös Suomen Kirjailijaliitto, Suomen Arvostelijainliitto sekä Finlands Svenska Författareförbund.

Lue myös:Olli Jalosen urasta olisi tullut erilainen ilman kohtalokasta Saint Helenan matkaa vuonna 1989 – Pääsy kuninkaallisen postilaivan kyytiin vaati kuukausien odotuksen

Lue myös: Turun oma Dan Brown jatkaa omaperäistä tietoisuuden etsintää aina esoteerisiin salaseuroihin asti

Lue myös: Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa lukijan haastaen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut