Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2018: Naisilla on hurja ylivoima - Kirjat - Aamulehti

Naisilla on hurja ylivoima lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-kisassa: tässä ovat kaikki ehdokkaat

Kuusi kirjaa kisaa lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandiasta. Voittajan valitsee Riku Rantala.

7.11.2018 10:25

Laadukasta lasten- ja nuortenkirjallisuutta tekevät nyt naiset.

Näin voi päätellä lajin Finlandia-kisan finaaliin valituista kuudesta kirjasta. Teoksilla on yhteensä yhdeksän tekijää, ja heistä kahdeksan on naisia.

Kolmihenkinen asiantuntijaraati valitsi ehdokkaiksi niin romaaneja kuin kuvakirjoja. Mukaan kelpasi myös kokoelma rohkeiden naisten elämäkertoja.

Sankaritarinoita tytöille -niminen teos liittyy maailmalla suuren suosion saavuttaneeseen kirjailmiöön.

Yksiin kansiin kootut esikuvallisten naisten pienoiselämäkerrat ovat saaneet innoitusta amerikkalaisten Iltasatuja kapinallisille tytöille -kirjojen menestyksestä.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittajan valitsee tänä vuonna tv-tuottaja ja tietokirjailija Riku Rantala. Kaikki Finlandia-palkinnot julkistetaan 28. marraskuuta.

Lue myös: Madventuresista tuttu Riku Rantala asui lapsena Intiassa ja ahmi naisten viihdelukemistoja – Nyt hän ja muut Finlandia-diktaattorit paljastavat kirjasuhteensa

Tässä lista ehdokkaista sekä valintaraadin perustelut:

"Teos tekee näkyväksi tyttöjen ja naisten kyvykkyyden, tahdon ja rohkeuden monilla eri aloilla ja eri aikakausina."

"Vaikka kirjoittajia ja kuvittajia on paljon, kokonaisuus on yhtenäinen niin kielen, tyylin kuin kuvituksen ja taiton kannalta."

"Tiedon ja sadun yhteen punominen on onnistunutta ja pienempikin lukija kykenee ymmärtämään ja hahmottamaan tarinat."

Lue myös: Emmi Nuorgamia huoriteltiin ja hänen toivottiin tappavan itsensä blogitekstinsä takia – Nyt hän kirjoittaa lapsille tarinoita sankarinaisista: "Jo iltasaduilla on merkitystä"

Lue myös: Suomalaisten sankarinaisten tarinat tarjoavat tytöille huikean kirjon esikuvia – Alkuperäinen esikuva kirjailmiölle syntyi kuitenkin yllättävässä maassa

"Upeasti ja kauniilla, huolellisesti valituilla sanoilla kirjoitettu teos maalaa lukijan eteen uskottavan maailman."

"Omalakisen ja vahvaäänisen romaanin henkilökuvaus, juoni ja inhimillisyys tuovat esiin lapsuuden lopun, hyvän ja pahan, ilon ja surun. Eheä ja varma lukuelämys."

Lue myös: Siiri Enoranta halusi steriloida itsensä, koska hänen mielestään jokaisen naisen ei tarvitse lisääntyä – "Elämän tarkoitus on pitää hauskaa ja hauskaa ei voi olla, jos se tapahtuu muiden kustannuksella"

Lue myös: Elämä on liekki ja ruumiillisuus todellinen taikavoima – Siiri Enoranta särkee uusimmassaan fantasiakirjallisuuden kliseitä

"Viisas ja viihdyttävä romaani imee lukijan maagisiin maailmoihinsa, eikä päästä irti. Kerroksellinen, yllättävä ja monitasoinen tarina kiertyy hiljalleen auki ja paljastaa salaisuutensa."

"Teoksen kieli ja maailmat, juonellinen rytmi ja henkilökuvaus muodostavat herkullisen ja ehyen kokonaisuuden."

Lue myös: Tulenkantaja-palkinnon voittanut Magdalena Hai tietää, miltä tuntuu olla ahdistunut teini: "Varsinkin yläkouluikäiselle kirja voi olla paras ja ainoa kaveri"

Lue myös: Tulenkantaja-voittaja Magdalena Hai avaa panseksuaalisilla noidilla rakkauden ja perhesuhteiden murrosta

"Monitasoinen kuvakirja käsittelee onnistuneesti ja konkreettisesti surua ja menetystä. Tarina, kuvitus ja taitto muodostavat saumattoman kokonaisuuden."

"Värimaailma ja juoni kuljettavat lukijan kohti valoa: surusta voi päästää irti. Teoksen tunnemaailma tavoittaa sekä lapsen että aikuisen."

"Kaunis rakkaustarina itsensä löytämisestä tarjoaa samaistumispintaa ja rohkeutta kohdata oma tapansa olla."

"Teos käsittelee ensirakkautta koskettavasti ja ulottaa teeman kysymyksiin seksuaalisesta ja sukupuolisesta identiteetistä: kaikilla on oikeus rakkauteen."

"Hyvällä kielellä kirjoitettu tarina pitää otteessaan alusta loppuun."

"Tarina, kieli ja kuvitus muodostavat hiotun, temaattisesti ja tyylillisesti riemastuttavan kokonaisuuden. Kutkuttavat hahmot, yksityiskohdat ja yllätyksellisyys ulottuvat joka tasolle ja saavat niin lapsi- kuin aikuislukijankin hykertelemään."

"Värikäs kirja sopii luettavaksi yksin ja yhdessä."

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos