Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2018: Ultra Bran historia ylsi Finlandia-finaaliin, samoin Hugo Simbergin tarina - Kirjat - Aamulehti

Tässä ovat tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat: Ultra Bran historia ylsi Finlandia-finaaliin, samoin Hugo Simbergin tarina

Tieto-Finlandian kuuden ehdokaskirjan aihekirjo on lavea.

5.11.2018 10:20

Näyttävän paluun tehnyt Ultra Bra -yhtye menestyy myös kansien välissä. Yhtyeen historiasta kertova kirja Ultra Bra – Sokeana hetkenä on yksi Tieto-Finlandia-kirjakisan finalisteista.

Kuuden ehdokaskirjan aihekirjo on lavea. Populaarit tietoteokset käsittelevät niin Suomen sisällissotaa, taidehistoriaa kuin Nokia-yhtiön vaiheita.

Ehdokkaat valitsi kolmihenkinen asiantuntijaraati ja voittajasta päättää dokumenttiohjaaja Virpi Suutari.

Lue myös: Madventuresista tuttu Riku Rantala asui lapsena Intiassa ja ahmi naisten viihdelukemistoja – Nyt hän ja muut Finlandia-diktaattorit paljastavat kirjasuhteensa

Lasten- ja nuortenkirjojen Finlandia-ehdokkaat julkistetaan keskiviikkona ja romaanikisan ehdokkaat perjantaina. Kaikki kolme Finlandia-voittajaa kukitetaan 28.11.

Tässä lista kuudesta Tieto-Finlandian ehdokkaasta ja valintaraadin perustelut.

"Teos vie lukijan Suomen sisällissodan rintamille ja kuvaa konkreettisesti ja koskettavasti, millaista sotiminen molemmilla puolilla oli."

"Vaikka kirjan keskiössä on näennäisesti vain yksi paikkakunta, Kuusankoski, tuo kirjailija taidokkaasti esille koko vuoden 1918 tapahtumat taustoineen ja seurauksineen. Kirja on poikkeuksellisen hieno teos kilpaillussa aihepiirissä ja genressä."

"Yllättävästä ja jopa odottamattomasta aiheesta kirjoitetun teoksen jokaiselta sivulta tihkuu kirjoittajan innostus ja rakkaus aiheeseensa."

"Teos on tehty huolellisesti alusta loppuun, ja se avaa erityisellä tavalla loisten ja luonnon moninaisuutta ja merkitystä. Maailmaa ja sen kuhisevaa elämää katsoo tämän kirjan jälkeen aivan toisin silmin."

"Teos lähestyy aihettaan eli kaiken maailman kuninkaallisia kattavasti, mutta pitää samalla lukijan mielenkiintoa yllä uskaltautumalla näkemään kaikessa myös lempeää ironiaa."

"Tuoreen, lukijaystävällisen ja viimeistellyn monarkian perusteoksen jälkeen ymmärtää, miksi meillä on kuninkaallisia ja miksi he meitä yhä kiinnostavat."

"Tämä elämäkerta tuo kohteensa persoonan upeasti esiin. Hugo Simbergin teokset kulkevat tekstissä saumattomasti mukana ja avautuvat kirjan kautta uudella tavalla."

"Kirjoittajan perehtyneisyyden näkee joka sivulta: jokainen tiedonhippunen on saatettu taitavasti yhteen. Teos on myös herkkävireinen ajankuva 1800- ja 1900-luvun vaihteesta."

Lue myös: Mitä jos tuomiokirkon köynnöstä kantavilla alastomilla pojilla olisi uimahousut jalassa? – Niin oli vähällä käydä, kun Tampereen kuuluisimpia teoksia vaadittiin sensuroitaviksi

"Kirja etenee yllättävänä kuin jännityskertomus. Se avaa ainutlaatuisen, mutta myös kaivatun näkökulman Nokiaan, yhteen Suomen merkittävimmistä yrityksistä, ja siellä niin menestyksen kuin romahduksen vuosina vallinneeseen johtamiskulttuuriin."

"Teos on rohkea ja henkilökohtainen kurkistus suuryritysten ylimpään portaaseen, mutta se toimii silti myös arkisena johtamisoppaana."

"Täyteläisesti kirjoitettu teos antaa kokonaiskuvan paitsi yhdestä sukupolvensa merkittävimmästä yhtyeestä myös taiteen tekemisestä ja vuosituhannen vaihteen nuorisokulttuurista."

"Teksti kulkee hyvien kysymysten kautta sortumatta missään kohtaa lajille tyypilliseen ongelmaan, fanittamiseen. Kirjoittajat ovat vanginneet Ultra Bran tarinan hienovireisesti ja saaneet sen soimaan."

Lue myös: Ultra Bran koko historia on vihdoin kerätty kansiin – Sokeana hetkenä kertoo enemmän kuin olisit koskaan uskonut haluavasi tietää

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: