Heikki Kännön romaani Sömnö on matka ihmismielen syvyyksiin - Kirjat - Aamulehti

Turun oma Dan Brown jatkaa omaperäistä tietoisuuden etsintää aina esoteerisiin salaseuroihin asti

Heikki Kännön esikoisromaani Mehiläistie oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon sekä Tulenkantaja-palkinnon ja Tähtivaeltaja-palkinnon saajaksi. Sömnö on Kännön toinen romaani.­

11.9.2018 20:02

Heikki Kännön (s. 1968) esikoisromaani Mehiläistie (Sammakko, 2017) todisti, että Dan Brownia voi tehdä älyllisestikin.

Omaääninen teos manifestoi taiteen merkityksen poikkeuksellisella tavalla.

Lue myös:Kuvataiteilija Heikki Kännö vaihtoi maalaamisen kirjoittamiseen 20 vuotta sitten: "Olen aina tykännyt siitä, että saa leikkiä"

Toisessa romaanissa Sömnö teemat ovat laajentuneet; tietoisuuden luonnetta etsitään taiteen tekemisen prosesseista aina esoteerisiin salaseuroihin saakka.

Sielu kaupan

Romaanissa kirjailija Isak Severin on aikeissa kirjoittaa myyttisestä kuvataiteilija Werner H. Bergeristä varjoelämäkerran.

Werner on rakentamassa itselleen sielua armenialaiskreikkalaisen mystikon G.I. Gurdjieffin oppien pohjalta.

Faust-myyttiä elvyttäen Werner aikoo myydä sen Saatanalle vastineeksi henkisistä voimista.

Severinin matka salaperäisen taiteilijan elämään on samalla matka ihmismielen syvyyksiin.

Vuonna 1968 syntynyt Heikki Kännö Turun piirustuskoulusta taidemaalariksi valmistunut vapaa taiteilija.­

Bergerin sukuhistorian kautta piirtyy esiin länsimaisen kulttuurihistorian sivujuonteet, lääketieteelliset innovaatiot, siirtomaavaltojen henkinen perintö sekä Richard Wagnerin merkitys kokonaisen aikakauden symbolina.

Ihmiskohtalot liikkuvat faktan ja sepitteen maastossa aina 1900-luvun alun Belgian Kongosta Robinson Crusoen saarelle asti. Lontoon ja Pariisin kautta siirrytään luontevasti Ruotsin ulkosaaristoon.

Taiteilijan naissuhteiden myötä omistavan rakkauden hulluus, voima ja tuho materialisoituvat ihmissielun universaaleiksi myyntiartikkeleiksi.

Wagneriaaniset sävyt

Teos noudattaa Richard Wagnerin henkeä myötäillen 1800-luvun romantiikan aiheperintöä. Aikakauden teemat ovat päivittyneet luuttujen soittamisista ja muista pastoraalimaisemista esimerkiksi siten, että tietoa ja valtaa hallitsevat kuninkaat ovat vaihtuneet afrikkalaisiin messiashahmoihin.

Nuoremman polven idealististen ritarien eli matrixistien johtajana toimii Ohjelmoija-niminen demiurgi. William Gibsonin Neurovelhon (1984) vaikutteet tulevat läpi.

Tyylillisesti romaanin kerronta ja rytmi eivät taivu yhdenmukaisuuden kurimukseen, vaan ne noudattavat Wagnerin oopperoista tuttua nousun ja laskun vuoropuhelua.

Tätä voidaan kutsua ylevän ja alhaisen dialogiksi, tai masennuksen ja manian ristiaallokoksi. Romaanin yhtymäkohtia voi halutessaan löytää myös Wagnerin Nibelungin sormuksesta.

Keskittämisen ihannetta väistävän kerrontatavan hintana on se, että monet sivuhenkilöt jäävät ohuiksi vedoksiksi ja katoavat näyttämöltä juuri, kun lukija ehtii heistä kiinnostua.

Suomen Dan Brown

Dan Brownin Da Vinci -koodin myötä taiteellisesti kunnianhimoinen viihdekirjallisuus alkoi kaavautua enenevässä määrin ennalta-arvattaviin silmänkääntötemppuihin.

Erilaiset salaliittoteoriat vahvistivat medialukutaidottoman yleisön ennakkoluuloja yleisen korruption ja salaisen tiedon maailmasta, mistä tavallinen kuolevainen ei löydä sijaa.

Taiteen suurin käyttövara on kulutusmielessä ollut aina ostavan yleisön alemmuuskompleksi.

Kännö ei vielä ole ylittänyt kaupallista ennakkoymmärrystä palvelevaa rajaa, mutta tunnistaa sen vetovoiman.

Sumeilematta Kännö poimii temaattiseen sikiämiseensä Kristus-viitteet, Prometheus-myytin ja muun nietzscheläisen hengenperinnön.

Kirjailija ei ole siis keksinyt pyörää uudestaan, mutta on ainakin vahvistanut sen runkoa.

Heikki Kännö: Sömnö ★★★★

550 sivua. Sammakko 2018.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?