Lastenkirjoja tehdään entistä enemmän omakustanteina - Kirjat - Aamulehti

Omakustantajaksi alkaa yhä lahjakkaampia lastenkirjojen kuvittajia ja kirjoittajia – Johtaako muutos kustannusalalla myös lukijoiden asenteiden muutokseen?

Johanna Ilanderin Eikka ja seitsemän sisarusta syntyi alkujaan Aalto-yliopiston opinnäytetyönä. Ajassa kiinni oleva tarina on hauskan absurdi ja graafisen suunnittelijan piirrosjälki ammattitaitoista.

13.6.2018 20:00

Omakustanteisiin on kirjallisuuden kentällä suhtauduttu pitkään vähättelevästi. Jos käsikirjoitus ei kelpaa kustantajalle, siinä on jotakin vikaa.

Koska kustantamot joutuvat suuren tarjonnan vuoksi hylkäämään myös hyviä tai kehityskelpoisia käsikirjoituksia, sitkeimmin kirjansa julki haluavat ovat alkaneet julkaista teoksiaan itse.

Näin teki Johanna Ilander, jolta ilmestyi viime syksynä omakustanteena kuvakirja Eikka ja seitsemän sisarusta. Ilander etsi kirjalleen kustantajaa työnsä alkuvaiheessa, mutta sai vastaukseksi vain hylkäyksiä.

Eikka ja seitsemän sisarusta -kirjaa löytyy myös kirjastoista.

Onneksi Ilanderilla riitti sisua kirjan tekemiseen yksin, sillä Aalto-yliopiston opinnäytetyönä syntynyt teos on helmi kotimaisten kuvakirjojen laajan tarjonnan joukossa.

Ammattitaitoisesti kuvitettu, ajassa kiinni oleva kirja kertoo vetävästi ja absurdia hyödyntäen Eikasta ja hänen neuvokkaasta yksinhuoltajaäidistään, jonka mahassa kasvaa Eikan seitsemän sisarusta.

Oma kustantamo

Pekka ja Tuula Pere ovat tehneet työtä omakustanteiden arvon nostamiseksi vuodesta 2010 asti. Heidän kustantamonsa Wickwick, joka julkaisee Tuula Pereen kirjoittamia kuvakirjoja, on tähdännyt alusta asti kansainvälisille markkinoille.

Pereen perinteinen tarinankertojan tapa vetoaa lapsiin. Hän herättää eri satujensa kautta lukijan pohtimaan yhteiskunnallisia epäkohtia, sotaa, eriarvoisuutta ja köyhyyttä, ja kannustaa auttamaan.

Vuonna 2017 julkaistu kaunis Jääkarhujen matka kertoo koskettavan tarinan jääkarhunpennusta, jonka kotijäätikön reunat haurastuvat.

Pekka ja Tuula Pereen Wickwick on tähdännyt alusta asti myös kansainvälisille markkinoille.

Kirjailija, kuvittaja Ella Brigatti perusti oman Kulttuurikioski-kustantamonsa vuonna 2014, koska hänen Sängynaluskansa-sarjansa toiselle osalle ei löytynyt kustantajaa.

Lastenhuoneen sängyn alla asuvasta poppoosta on ilmestynyt nyt jo useita lasten suosimia kuvakirjoja ja tänä kesänä Sängynaluskansa pääsee esiintymään teatterissa.

Ella Brigattin Sängynaluskansaa -sarjaa julkaiseva Kulttuurikioski on toiminut vuodesta 2014 asti.

Viime syksynä Brigatti julkaisi Sängynaluskansa-sarjaan liittyvän mukaansatempaavan, ammattitaitoisesti kirjoitetun pimeän pelkoa ja yksinäisyyttä käsittelevän lastenromaanin Tyttö joka pelkäsi pimeää.

Musiikkimaailman jalanjäljissä

Kun myös laadukkaita kirjoja julkaistaan omakustanteina, muuttuvat asenteet: omakustannetta saa arvostaa, eikä iso kustantamo ole aina laadun tae.

Musiikkimaailmassa vastaava julkaisukanavien murros tapahtui jo vuosia sitten. Kirjojen kohdalla muutosta vauhdittaa nyt erityisesti sosiaalisen median mahdollistamat uudenlaiset markkinointikeinot.

Lapsilukijat ovat ehdottomasti muutoksen edelläkävijöitä, sillä he eivät etsi kirjasta kustantamon nimeä. Heille riittää, että kirja on hyvä, kuten Ilanderin, Pereen ja Brigattin kirjat ovat.

Tartu näihin:

Johanna Ilander: Eikka ja seitsemän sisarusta. 2017.

Tuula Pere — Roksolana Panchyshyn: Jääkarhujen matka. Wickwick, 2017.

Ella Brigatti: Tyttö joka pelkäsi pimeää. Kulttuurikioski, 2017.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos