Ruotsalaisten dekkareiden vyöry ei tyrehdy - Kirjat - Aamulehti

Ruotsalaisten dekkareiden vyöry jatkuu: Kova kilpailu ja korkea taso pakottavat jokaisen panemaan parastaan

Martin Österdahl, Denise Rudberg ja Arne Dahl kirjoittavat kaikki hyvin erilaisia dekkareita. Österdahl määrittelee teoksensa trillereiksi, Dahl on puolestaan kunnostautunut poliisiromaaneissa. Chick lit -kirjallisuudella aloittanut Rudberg tuo tiettyä kepeyttä dekkareihinsa vaikka kirjoittaa vakavista aiheista.­

24.4.2018 18:30 | Päivitetty 24.4.2018 20:13

Kilpailu tekee hyvää. Ruotsalaisdekkaristit Arne Dahl, Martin Österdahl ja Denise Rudberg ovat samaa mieltä siitä, että heidän kotimaansa laaja rikoskirjallisuustuotanto saa tekijät ponnistelemaan entistä enemmän oman erityislaatunsa eteen.

Ruotsalaisen kaunokirjallisuuden myydyimpien listan kymmenen parhaan joukossa oli viime vuonna neljä ruotsalaisdekkaria. Suomessa kotimaisten listalle ylsi kolme dekkaria.

Kolmikon tuorein tulokas on Martin Österdahl, jonka esikoisteos Be inte om nåd (Armoton todellisuus) ilmestyi vuonna 2016.

– Kilpailusta seuraa, että vaatimukset kasvavat. Vaatii entistä enemmän uudelta kirjailijalta päästä mukaan. Samalla myös laatu kasvaa, sanoo Österdahl.

– Myös kustantamoiden pitää toimia entistä paremmin, ja lukijoiden valinnanvara kasvaa, jatkaa Denise Rudberg kilpailun hyvien seurausten listaa.

Kaikki kolme ruotsalaiskirjailijaa ovat saapuneet Helsinkiin osallistuakseen tiistai-iltana järjestettyyn kansainväliseen dekkari-iltaan. Se on osa Kirjan ja ruusun päivän tapahtumakokonaisuutta.

Joukon konkari on Arne Dahl, 55, jonka esikoisdekkari ilmestyi 20 vuotta sitten. Denise Rudbberg, 47, aloitti uransa kirjoittamalla chic lit -kirjallisuutta ja vaihtoi dekkareihin 2010. Martin Österdahin, 45, kolmas teos ilmestyy Ruotsissa aivan pian

Kolmikon teokset ovat oikeastaan hyvä esimerkki siitä, mitä monenlaisia kirjoja dekkarikirjallisuuden alle Ruotsissa niputetaan.

Arne Dahl.­

Arne Dahl aloitti aikoinaan kuvaamalla ryhmää aivan tavallisia poliiseja, jotka joutuivat outojen ja vakavien rikosten äärelle. A-ryhmän seikkailut päätyivät myös televisioon.

Nyt Dahl kirjoittaa Sam Bergeristä ja Molly Blomista. Uuden sarjan toinen teos Sydänmaa (Inland) tulee ulos elokuussa.

– Loin A-ryhmän aikoinaan siksi, että olin kyllästynyt Wallanderin kaltaiseen yksinäiseen poliisihahmoon, joka kantaa koko maailman murheita harteillaan, muistelee Dahl.

Uudessa sarjassa Dahl halusi tutkia valtaa ja valtasuhteita.

– Haluan kuvata sitä, miten vallan tasapaino ulkoisesti vahvan ja heikon naisen välillä muuttuu Syntyi Wallander-tyyppinen poliisi Sam Berger ja uudenlainen naishahmo Molly Blom, summaa Dahl.

Martin Österdahl.­

Myös Martin Österdahlin Max Anger syntyi juonen tarpeista. Hän halusi kirjoittaa Venäjän poliittisista tapahtumista 1990-luvulla. Ne olivat aikoinaan vaikuttaneet häneen suuresti. Trillerin muoto sopi sen tarinan kirjoittamiseen.

– Tarvitsin vahvan henkilöhahmon, joka voi viedä voimakasta tarinaa eteenpäin, Österdahl kertoo Maxin synnystä.

Österdahl on opiskellut Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimusta. Hän on myös asunut Venäjällä. Vuoden 1996 tapahtumat tekivät häneen voimakkaan vaikutuksen.

Max Angerin hahmoa hän vertaa elokuvista tuttuun Jason Bourneen.

– Jos etsii vertailukohtaa elokuvamaailmasta, niin Max on ennemminkin Jason Bourne kuin James Bond, vaikka toimintasankareita kaikki ovatkin.

Max ei itsekään tunne taustaansa, ja sen selvittäminen kietoutuu vahvasti teosten juoneen.

Denise Rudberg.­

Denise Rudbergin päähenkilö Marianne Jiddhoff syntyi suuresta surusta. Rudberg menetti samana vuonna monta läheistään. Sureminen oli raskasta ja 35-vuotias Rudberg tunsi itsensä 85-vuotiaaksi.

Tuosta asetelmasta syntyi Marianne, joka ensimmäisessä kirjassa suree kuollutta aviomiestään, kun hänet kutsutaan pitkän virkavapauden jälkeen töihin. Hänelle alkaa uusi elämä.

Rudberg halusi kirjoittaa Mariannen dekkariin, koska dekkareissa on uskottavampaa kirjoittaa vakavista aiheista.

– Vaikka olen kirjoittanut hyväksikäytöstä ja väkivallasta, aiheet on kuitattu kevyinä, koska kirjoitin chik litiä, Rudberg selvittää.

Kysymykseen, miksi rikoskirjallisuuden päähenkilöt harvoin ovat tavallisia, onnellisia perheenisiä tai -äitejä, kolmikolla on selkeä kanta: onnellisuus ja tavallisuus on usein tylsää. Mielenkiinto syntyy ristiriidasta.

Dahlin A-ryhmässä tosin suomalaissyntyinen Arto Söderstedt, jolla on lapsia niin monta, ettei hän itsekään osaa niitä laskea. Arton hahmossa ristiriita syntyy nimenomaan tavallisuudesta.

Arto on kuitenkin vähemmistössä dekkarihahmojen keskuudessa.

Rudberg antaa henkilöhahmolleen Marianne Jiddhoffille mahdollisuuden ihmissuhteisiin, mutta Mariennekaan ei näytä löytävän sitä oikeaa.

– Minun mielestäni rakkaustarinoita on tylsä lukea. Ne ovat usein latteita, sanoo Rudberg.

Seksiä hän sen sijaan kuvaa mielellään.

– On hienoa kuvata ensimmäistä seksikertaa toisen kanssa, Rudberg sanoo.

Hän myös paljastaa, että Mariannesta tulee isoäiti. Hän ei tosin liiemmin välitä mummoudesta.

Kaikki kolme ovat miettineet, missä menee sen raja, mistä voi kirjoittaa. Tarinoiden aiheet raaistuvat koko ajan. Kirjailijan pitää säilyttää lukijan luottamus, jos hän haluaa pitää lukijansa.

Rudberg on saanut myös vihapostia. Palaute ei kuitenkaan tullut seksikohtauksista, vaan koirasta. Hänen kirjojensa päähenkilö Marienne ei pidä rakastajansa koirasta. Aihe kirvoitti yhden lukijoista antamaan voimakasta palautetta Rudbergin omasta persoonasta.

Denise Rudberg

Syntynyt 1971. Opiskellut dramaturgiaa. Toiminut kirjoittamisen lisäksi muun muassa rikoskirjallisuusohjelman juontajana televisiossa.

Esikoisromaani ilmestyi vuonna 2000. Kirjoitti pitkään naisille suunnattua chick lit -kirjallisuutta. Esikoisdekkari Yksi tappava syrjähyppy ilmestyi 2010 ja suomennettiin 2015.

Päähenkllö Marianne Jiddhoff toimii syyttäjän sihteerinä ja on osa pientä, rikoksia tutkivaa erikoisryhmää.

Kirjoittaa sarjan kahdeksatta teosta.

Arne Dahl

Alun perin kirjallisuudentutkija Jan Arnald. Kirjoittaa dekkareita taitelijanimellään.

Esikoisteos ilmestyi 1998. A-ryhmästä kertovia teoksia on 11, Opcop-sarjaa on neljä kirjaa.

Rajamaat aloitti Berger & Blum -sarjan vuonna 2016. Sarjan seuraava osa ilmestyy suomeksi elokuussa.

Martin Österdahl

Syntynyt 1973. Televisiotuottaja, opiskellut Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimusta. Asui Venäjällä 1990-luvulla.

Esikoisdekkari Armoton todellisuus ilmestyi 2016. Sarjan toinen osa Kymmenen on kuoltava ilmestyi vastikään suomeksi.

Sankari Max Anger taistelee itäisiä voimia vastaan. Vertaa Angeria hahmona Medusan verkon Jason Bourneen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?