Vuokko Hurmeen Kiepaus aloittaa uuden lasten fantasiasarjan - Kirjat - Aamulehti

Fantasia antaa leikille luvan jatkua: uusi lastensarja kiepauttaa maailman nurin niskoin

Helsinkiläinen lastenkulttuuritoimija Vuokko Hurme aloittaa Kiepauksella uuden kirjasarjan. Kiepauksessa maailma on ylösalaisin.

13.10.2017 11:00

”Tämä ei ole mikään satu, vaan totisinta totta, joka ikinen sana.”

Näin toteaa Lenna-tyttö Vuokko Hurmeen uuden Huimaa-fantasiasarjan alussa.

Lennan sekä hänen äitinsä ja isänsä, pikkusiskonsa Rouskun ja Newton-kanan kotona Kardumissa lattia on katto, katto lattia. Kiepaus kertoo tarinan, jossa suuri luonnonmullistus on kääntänyt maailman ylösalaisin.

Kiepauksen maailman ympäri kääntyminen herättää lapsilukijoissa ja -kuulijoissa hämmennystä. Pää on käännettävä ympäri ja katseltava, miltä huone näyttää nurin päin. Pian oivallus syntyy: ikkunasta putoaa avaruuteen, maan päällä ei voi liikkua ja talosta toiseen on kuljettava vaijereiden varassa. Kiepauksen aikana tuho on ollut suuri, ja aikuisille arki on nyt kovaa murheineen ruoan ja veden loppumisesta.

Satu on turvallinen pakopaikka

Hurmeen teos on hieno esimerkki kuluvana vuonna julkaistuista lukuisista kotimaisista alakouluikäisten lasten satu- tai fantasiaromaaneista. Kirjat kuljettavat tarinaa arjen todellisuuden rajojen yli kyseenalaistamatta ja lapseen luottaen.

Vaikka alakouluikäisille on viimeisten vuosien aikana kirjoitettu paljon reaalifantasiaa, jossa arkea puhkoo taika, tuntuu varsinainen sadun maailma olevan omistettu yksinoikeudella pienimmille lukijoille. Satu-sanaan on Suomessa kerrostunut lapsellinen kaiku, ja ehkä tämän vuoksi monia klassikkosatuja luetaan ääneen liian nuorille kuulijoille. Muumien, Ronja Ryövärintyttären tai Taikuri Ozin maailmat kun aukeavat koko komeudessaan usein vasta alakouluikäiselle.

Hienoa on, että nyt jopa Tatu ja Patu keikkuvat satu-trendin aallon harjalla tuoreessa kirjassa Tatun ja Patun ällistyttävä satukirja ja tuovat näin sadun maailmaa huumorin kautta osaksi alakouluikäisten arkea.

Dystopian piirteitä

Virallisia genrerajoja uhmaten alakouluikäisen voi houkutella toden rajoja venyttävien tarinoiden, jopa satujen äärelle puhumalla sadun sijaan fantasiasta, josta Harry Pottereiden suosion myötä on Suomessakin tullut osa kirjallisuuden valtavirtaa.

Arjen yli ja ohi kulkeva tarina tarjoaa kenelle tahansa mahdollisuuden päästää hetkeksi irti arjen myllerryksestä. Kirjoissa leikki saa jatkua, vaikka maailma muuten vaatisi olemaan iso.

Hurme kuljettaa Kiepauksessa lukijansa nopeasti kummalliseen maailmaan, jossa on dystopian piirteitä. Elämä pelkissä sisätiloissa on arvatenkin tylsää ja lapset haaveilevat ensimmäisistä vaijeriretkistään. Lennan kerronnasta käy ilmi, että maailma on jälleen muuttumassa, Kardumin aika tulee päättymään.

Ihan hyvä näin, sillä aikuisen näkökulmasta Kardumissa on hiukan liian vähän toivon pilkettä ja leikkiä. Komeasti kerrottu tarina päättyy toivoa herättävästi Mabaliin, maahan, jonka elämästä vuonna 2018 ilmestyvä Kaipaus kertonee.

Kiepaus on ennen kaikkea jännittävä matka toiseen todellisuuteen, mutta kirjasta löytyy monesta muusta nykylastenkirjasta tuttu sanoma.

Fantasian keinoin Hurme herättelee pohtimaan luonnonkatastrofien läheisyyttä: Lennan arjen kautta voi eläytyä maailmaan, jossa vesi ja sähkö eivät ole itsestäänselvyyksiä.

★★★★

Kuvittanut Susanna Iivanainen. Sivuja 249. Kustantamo S&S, 2017.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut