Kaupallinen yhteistyö

Ylöjärven lukion yrittäjyyskasvatus sai virallisen aseman – ensi syksynä haetaan suoraan yrittäjälinjalle

Pirkanmaan Vuoden elinkeinokuntana vuosimallia 2018 palkitussa Ylöjärven kaupungissa on panostettu pitkään myös yrittäjyyskasvatukseen. Paikkakunnan lukio valitsi suuntautumisen yrittäjyyteen jo 13 vuotta sitten. Ensi syksystä lähtien lukion yrittäjyyslinja on entistä ehompi, sillä opetusministeriö myönsi opinahjon suuntaukselle erityisaseman viime syksynä. Sen uskotaan lisäävän kiinnostusta linjaa kohtaan entisestään. Se tarkoittaa myös sitä, että yrittäjyyskasvatukseen pystytään nyt lyömään entistä enemmän paukkuja.

VILLE KULMALA
Ylöjärven lukion yrittäjyyskasvatus sai virallisen aseman – ensi syksynä haetaan suoraan yrittäjälinjalle

YLÖJÄRVEN LUKION rehtori Jarkko Tuomennoro ja apulaisrehtori Miia Bergman pitävät Ylöjärven nyt saamaa erityistehtävää yrittäjyyden saralla merkittävänä tunnustuksena lukiossa jo 13 vuotta sitten alkanutta yrittäjyyskasvatustyötä kohtaan. Nyt Ylöjärven lukion opetus menee uusiksi aina sitä myöten, että jatkossa yrittäjyyslinjalle haetaan suoraan jo yhteishaussa. Tähän saakka yrittäjyysopintoihin on haettu vasta opintojen alkamisen jälkeen. Rehtori itse uskoo tämän lisäävän kiinnostusta yrittäjäpainotteiseen linjaan. – Uskomme tämän näkyvän myönteisenä kasvuna hakumäärissämme ainakin Pirkanmaalta, rehtorit toteavat.

Ville Kulmala

Rehtori Jarkko Tuomennoro ei toiminut Ylöjärven lukiossa vielä yrittäjyyspainotusta aloitettaessa, mutta melkein kuitenkin. Yrittäjyyslinja aloitettiin vain kaksi vuotta ennen kuin Tuomennoro aloitti virassaan Ylöjärvellä. Lukion pitkäaikainen rehtori Seppo Kylmälä ideoi opettajakunnan kanssa 13 vuotta sitten Yrittäjyys ja aktiivinen kansalaisuus -nimisen kokonaisuuden, josta on sittemmin muodostunut nykyinen yrittäjyyslinja.

Tampereen imu ajoi erikoistumaan

Rehtori Tuomennoro ei siis voi puhua aivan alkumetreistä omasta kokemuksestaan. Hän kertoo kuitenkin saaneensa tietää, että aikanaan yrittäjyyteen satsaamiseen oli hyvinkin pragmaattiset syyt. Sillä lähdettiin vastaamaan siihen konkreettiseen ongelmaan, että Tampereen lukiot imivät turhan paljon ylöjärveläisiä opiskelijoita oppiin naapurikuntaan.

– Jouduttiin siis oikeasti pohtimaan, mikä on Ylöjärven lukion tulevaisuus, Tuomennoro taustoittaa. Hänen lisäkseen Pirkanmaan Yrittäjä -lehden kanssa lukion yrittäjyyslinjasta on keskustelemassa lukion apulaisrehtori Miia Bergman, joka aloitti Ylöjärvellä viime syksynä.

Valoon muiden mukana

Moni muukin asia on muuttunut sittemmin Ylöjärven lukiosta puhuttaessa. Sijaintikin on mennyt uusiksi, sillä vuonna 2012 lukio pääsi muuttamaan Kaurasmäestä vastavalmistuneen Koulutuskeskus Valon tiloihin Elovainiolle. Paljon prameampia ja viihtyisämpiä olosuhteita opiskeluun saa etsiä kissojen ja koirien kanssa, vaikka koko maasta. Valo on melkoinen kompleksi, sillä noin 400 lukio- opiskelijan lisäksi samassa tilassa toimii myös ammatillista koulutusta tarjoavan Tredun toimipiste sekä aikuiskoulutuskeskus. Valo onkin reilun tuhannen opiskelijan keskittymä.

Vain kaksi koko maassa

Viime syksynä Suomen jokaisen lukion erikoispainotukset pistettiin uudelleen arviointiin. Se tarkoitti, että myös pitempään erikoistuneet lukiot joutuivat arvioittamaan oman erikoistoiminansa opetusministeriöissä.

Ministeriön tarkastuskierroksen perusteella tekemät päätökset kohtelivat oppilaitoksia hyvin eri tavoin. Kuten elämässä muutenkin, myös tällä kierroksella osa voitti ja osa hävisi. Ylöjärven lukion osalta kierros oli ehdottoman positiivinen, sillä sen myötä koulussa jo pidemmän aikaa harjoitettu yrittäjyyden painotus sai kosolti lisää painoarvoa.

Yrittäjyyskin oli voittaja

Itse asiassa yrittäjyyskasvatus itsessään oli kyseisen kierroksen selkeä voittaja, sillä yrittäjyys nostettiin nyt ensimmäistä kertaa erikoisasemaan koko Suomessa.

– Siitä asti, kun yrittäjyyspainotus Ylöjärvellä aloitettiin 13 vuotta sitten, se on ollut omalla tulosvastuulla, mutta nyt meiltä myös odotetaan vaikuttavuutta, ja saamme valtiolta taloudellista tukea toimintaamme, rehtori selkeyttää. Se, että yrittäjyys on nyt virallisesti mainittu Yläjärven lukion erityistehtäväksi ministeriön toimesta, on iso juttu. Yrittäjyyden erikoispainotuksen sai koko maassa ainoastaan kaksi oppilaitosta. Ylöjärven lisäksi vastaavan tehtävän sai Lauttasaaren lukio Helsingissä.

– Näemme tämän myös kiitoksena siitä työstä, mitä yrittäjyyskasvatuksen eteen on täällä vuosien saatossa tehty, rehtori kertoo. Bergman myöntää, että melko nopealla aikataululla tehty päätös onkin aiheuttanut heille ongelman, joskin ehdottomasti positiivisen sellaisen.

– Koko markkinointimme esitteitä myöten on jouduttu pistämään uusiksi melko nopealla aikataululla, kaksikko myöntää.

Jatkossa haetaan suoraan

Muutos tarkoittaa vaihdoksia myös yrittäjyyslinjalle hakeutumiseen. Siinä missä tähän saakka paikkaa yrittäjyyslinjalta on haettu vasta lukiovalinnan jälkeen, jatkossa yrittäjyyslinjalle haetaan jo yhteishaussa. Seuraavan ja samalla siis myös ensimmäisen kerran paikat Ylöjärven yrittäjyyslinjalle ovat haettavissa samaan aikaan kuin muihinkin lukioihin eli kevään yhteishaussa. Tänä vuonna haut alkoivat 20. helmikuuta, ja hakuaikaa on maaliskuun 13. päivään saakka.

Asenne ratkaisee

Rehtorit uskovat yrittäjyyslinjan kiinnostavan melko monenkaltaista hakijaa.

– Kaupallisista aloista kiinnostuneet opiskelijat ja esimerkiksi yrittäjäperheiden lapset saattavat hakea tänne muita herkemmin, mutta yrittäjyyslinjan vahvuutena on ehdottomasti sen tarjoamat monipuoliset mahdollisuudet, jotka varmasti kiinnostavat opiskelijoita laidasta laitaan, Tuomennoro ounastelee.

VILLE KULMALA
Y NIIN KUIN YLÖJÄRVI ja yrittäjyyslinja. Yrittäjyyskasvatuksen osalta uudistus oli merkittävä kehitysaskel, sillä vaikka Suomessa, Ylöjärvi mukaan lukien, on ollut ennemminkin yrittäjyyttä painottaneita lukiota, ei niitä tarjoavilla oppilaitoksilla ole aiemmin ollut valtion antamaa erikoistehtävää. Nyt tehdyissä päätöksissä sellainen myönnettiin ensimmäistä kertaa kahdelle oppilaitokselle Suomessa. Ylöjärven lukion lisäksi erikoisaseman sai Lauttasaaren lukio Helsingissä.

Y NIIN KUIN YLÖJÄRVI ja yrittäjyyslinja. Yrittäjyyskasvatuksen osalta uudistus oli merkittävä kehitysaskel, sillä vaikka Suomessa, Ylöjärvi mukaan lukien, on ollut ennemminkin yrittäjyyttä painottaneita lukiota, ei niitä tarjoavilla oppilaitoksilla ole aiemmin ollut valtion antamaa erikoistehtävää. Nyt tehdyissä päätöksissä sellainen myönnettiin ensimmäistä kertaa kahdelle oppilaitokselle Suomessa. Ylöjärven lukion lisäksi erikoisaseman sai Lauttasaaren lukio Helsingissä.

Myös yhteiskunnallinen murros vaikuttanee hakuinnostuksiin

– Työelämän muuttuvat vaatimukset, jotka ulottuvat tietopuolta laajemmalle, ovat omalta osaltaan ylipäätään lisänneet kiinnostusta yrittäjyyttä kohtaan, Bergman lisää. Rehtorien mukaan lukiosta ei olla tekemässä mitään esikauppakorkeakoulua tai liikemiesoppilaitosta, vaan pikemminkin yrittäjyyttä käsitellään yleisemmällä tasolla

– Toki meillä on myös kursseja, joissa on kovaa talousfaktaa, mutta kokonaisuudessaan ehkä meillä yrittäjyys tarkoittaa enemmänkin vastuullisuutta, oma-aloitteisuutta ja itsensä haastamista. Asennekasvatus on siis tärkeämpää kuin asiakasvatus, rehtori huomauttaa. Ja kaikista yrittäjälukion käyneistä tuskin tulee jatkossa yrittäjiä.

– Pikemminkin idea on, että menipä meiltä valmistunut opiskelija sitten yrittäjäksi, kaupungin palvelukseen tai mihin tahansa, hän olisi täällä oppimiensa taitojen kautta entistä halutumpi työntekijä ja työkaveri.

Kattava paketti

Tiedossa olevassa alustavassa opintosuunnitelmassa yrittäjyyden saralta tuntuu olevan kasassa varsin monipuolinen paketti, joka ulottuu aina bisnesenglannin kursseista esimerkiksi lähempänä matematiikkaa olevaan kirjanpitoon, eettisiä kysymyksiä pohtivaan yhteiskuntaoppiin ja toisaalta markkinointia sivuaviin monialaisiin opintokokonaisuuksiin. Valmiudet opetuksen antamiseen ovat jo talon omasta puolesta vahvat, sillä kiitos jo tovin kestäneen yrittäjyyspainotuksen, oppilaitoksen lehtoreista melko moni on käynyt lisäkoulutuksessa juuri yrittäjyyteen ja talousasioihin liittyen. Tarvittaessa käytetään myös ulkopuolista apua, esimerkiksi kirjanpito-opetuksen suhteen, Bergman kertoo.

Kiinnostus heräsi jo

Osviittaa linjan tulevasta suosiosta saatiin ennen joulua koulutuskeskus Valossa järjestetyssä esittelypäivässä, missä yrittäjyyslinja herätti paljon kiinnostusta.

– Varsinkin yrittäjyystiskillä kanssamme jutelleet opiskelijat tuntuivat kiinnostuvan kovasti, kun heille selkeni, mistä oikein on kysymys, apulaisrehtori kertoo. Ja vaikka toistaiseksi Ylöjärven lukiolaisista leijonanosa onkin oman kaupungin nuoria, on yrittäjyyslinja jo aiemminkin tuonut opiskelijoita Ylöjärvelle etenkin Tampereelta. Myös lukion nykyiset, upeat tilat koulutuskeskuksessa houkuttanevat.

– Ja sekin vaikuttaa, että Kaarilan lukion lakkauttamisen jälkeen Länsi-Tampereelta ei löydy enää lukiota, Bergman kertoo.

Kattava tarjonta

Yrittäjyyslinjalle pääseville oppilaille on tarjolla varsin runsaasti valinnanvaraa, sillä yhteensä valittavana on 12 yrittäjyyteen liittyvää kurssia. Se on varsin rutkasti, sillä kokonaisuudessaan lukion oppimäärään vaaditaan 75 kurssin suorittaminen. Yrittäjyyslinjan valinneille oppilaille eräänlaisena porkkanana toimii se, että heillä on mahdollisuus karsia pois muuten pakollista kurssitarjontaa.

– Oppilaan on käytävä vähintään puolet kaikista pakollisista kursseista, joten esimerkiksi kahdesta kaikille pakollisesta biologian kurssista yrittäjälinjan oppilaan on mahdollista pudottaa toinen pois.

Tuplasti opiskelupaikkoja

Kaiken kaikkiaan Ylöjärven lukiolla on valmiudet ottaa linjalle 40 opiskelijaa, mihin rehtorit uskovat heidän myös pääsevän.

– Tämä tarkoittaa selvää kasvua aikaisempaan, sillä toistaiseksi yrittäjyyslinjalla on ollut opiskelijoita noin 20 opiskelijaa luokka-astetta kohti, Bergman toteaa. Lopullinen keskiarvoraja nähdään vasta hakemusten jälkeen, mutta ainakin itse lukioon vaatimuksena on ollut 7,4 keskiarvo. Jos 40 oppilaan ryhmä toteutuu, jaetaan joukko kahtia siitäkin syystä, että iso osa opetuksesta on kaukana luentotyyppisestä paasauksesta.

– Yrittäjyyskursseissa on sen verran paljon toiminnallista sisältöä, että kovin isoissa ryhmissä tätä on täysin mahdoton toteuttaa.

Oppilaiden kommentit

Pirkanmaan Yrittäjä -lehti haastatteli myös neljää tällä hetkellä Ylöjärven lukion yrittäjyyslinjalla opiskelevaa kakkosluokkalaista. Tiedustelimme heiltä, mikä sai heidät valitsemaan yrittäjyyslinjan, mitä he kokevat siitä saaneensa ja millaisia tulevaisuudensuunnitelmia heillä on.

 

VILLE KULMALA

 

Emmi Sarvijärvi, Ylöjärvi (Kuru)

Jotenkin vain päädyin hakemaan yrittäjyyslinjalle, vaikka en sitä etukäteen ollut ajatellutkaan. Eniten yrittäjyyslinjassa kiinnosti se kaikki tekeminen, mitä tässä on normaalin lukio- opiskelun lisäksi. Minulla on ollut tähän mennessä viisi yrittäjyyskurssia ja olen tyytyväinen valintaani. Erittäin kiinnostava oli tekemämme yritysvisiitti Villivisio-mainostoimistoon. Sen tyyppinen ala saattaisi kiinnostaa minua jatkossa. Yhteistyö ja tiimityötaidot sekä tietämykseni yrittämisestä on lisääntynyt näiden opintojen kautta.

Leevi Kontteli, Ylöjärvi (Kuru)

Lukioon päädyin, koska minulla ei ollut yläasteella vielä aavistustakaan, mitä haluaisin tulevaisuudessa tehdä. Yrittäjyyslinjan opinnoissa eniten minua ovat kiinnostuneet markkinointiin ja mainontaan liittyvät opinnot. Myös yritysvierailut ovat olleet antoisia. Teimme myös Soppeenmäessä toimiville yrittäjille videon kurssityönä, joka oli sekin hyvin kiinnostavaa. Yrittäjyyslinja sopii mielestäni kaikille, jotka ovat suhteellisin avoimia ja osaavat jonkin verran tiimityöskentelyä, joskin siihen saa täällä myös paljon harjoitusta. Tulevaisuudessa minua kiinnostaisi lähteä opiskelemaan joko kauppa- tai oikeustieteitä.

Lotta Peltomaa, Ylöjärvi (Takamaa)

Muissa opintovalinnoissani on aika paljon teoreettisia aineita, joten koen tämän hyvänä vastapainona niille. Positiivista yrittäjyysaineissa on ollut konkreettinen tekeminen, ja toisaalta meillä on yrittäjyyslinjan opiskelijoiden kesken erittäin hyvä luokkahenki. Muutenhan lukio on nykyään luokatonta, mutta tässä kun samalla porukalla paljon tehdään, hyvää yhteishenkeä ehtii syntyä. Yrittäjyysopintoja voin suositella kaikille, jotka haluavat haasteita ja ovat valmiita nimenomaan tekemään. Yrittäjyysaineiden opiskelu on hyvin itsenäistä, mutta oma kiinnostus on kuitenkin tärkeintä. Uskon löytäväni itseni jatkossa jonkinlaisissa insinööritöissä, mutta voisin myös kuvitella minulla olevan jatkossa siinä sivussa jotain yritystoimintaa, kenties harrastuksiini liittyen.

Aleksi Mäkiharju, Ylöjärvi (Haavisto)

Yrittäjyyslinjalle tiesin haluavani heti, kun olin tehnyt päätöksen siitä, että aion mennä lukioon täällä Ylöjärvellä. Ajattelin, että se on harvinainen mahdollisuus, jonka halusin ehdottomasti käyttää. Eihän ole mikään itsestäänselvyys, että 1,5 kilometrin koulumatkan takana on jonkin alan erikoislukio. Saattaa kuulostaa kliseeltä, mutta mielestäni linjan parasta antia on ollut juuri tämä tiimityö. Sitä on tehty täällä paljon, ja siitä olen myös oppinut paljon. Tiedän mitä haluan tehdä tulevaisuudessa. Olen asettanut tavoitteekseni olla 10 vuoden kuluttua lentäjä, ja minulla on varsin selvät askelmerkit tämän toteuttamiseen lukion jälkeen.


Kaupallinen yhteistyö

Pääaiheet

Sammio