Kaupallinen yhteistyö

Urheilun johtaminen on erityisala, jota voi myös opiskella – Näin kehität itseäsi alalla, jolla järki ja tunteet vaikuttavat lujasti

Tampereen kesäyliopisto järjestää Itä-Suomen yliopiston urheilujohtamisen opinnot Tampereella.

Hanna Salminen
Urheilun johtaminen on erityisala, jota voi myös opiskella – Näin kehität itseäsi alalla, jolla järki ja tunteet vaikuttavat lujasti

Janne Haarala on tyytyväinen saamaansa urheilujohtamisen koulutukseen, joka on tukenut hänen työtään Hengitysliitto ry:n liikunnan suunnittelijana. Järjestön juhlavuoteen ja liikuntatoimintaan tässä yhteydessä tuotettiin sinivalkoiset jumppakepit.

-Nykyisin seuraa liikunta- ja urheilutapahtumia aivan eri silmin, ei vain katselijana, vaan miten tapahtuma on toteutettu ja sen järjestelyt tehty, Janne Haarala kuvailee uutta näkökulmaansa urheilujohtamisen opintojen jälkeen.

Hengitysliitto ry:n liikunnan suunnittelijana työskentelevä Haarala sai kipinän opintoihin Tampereella järjestetystä urheilujohtamisen seminaarista.

-Oma halu kehittyä sekä intohimo liikuntaan ja urheiluun on kova. Haluan uusia näkökulmia työhön ja omaan ajatteluun, liikunnanohjaajaksi Suomen Urheiluopistosta Vierumäeltä aikoinaan valmistunut liikunnan ammattilainen kuvailee asennettaan.

Itä-Suomen yliopiston Urheilujohtamisen opintokokonaisuuden toteuttaa Pirkanmaalla avoimena yliopisto-opetuksena Tampereen kesäyliopisto.

-Opiskelu vastasi odotuksiani. Paljon tuli teoriaa, mutta luennoitsijoilta kuuli myös runsaasti asioita käytännön kokemuksesta.

-Opettajien ja muiden opiskelijoiden kanssa käytyjen keskustelujen myötä sai uusia ideoita, minkä lisäksi saattoi verkostoitua heidän kanssaan.

Liikunnan ja urheilun murrosaika

Liikunta ja urheilu ovat murroksessa, eikä vähiten rahoitukseen liittyvien asioiden vuoksi. Esimerkiksi juuri Haaralan työnantaja Hengitysliitto on valtakunnallinen liikuntajärjestö, joka saa opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää Veikkauksen tukea.

-Koulutuksen sisällöt tukivat hyvin työtäni, ja varmasti myös työnantajani kannalta koulutus kannatti.

-Hengitysliiton liikuntatoiminta täyttää tänä vuonna 30 vuotta, ja samaan aikaan vietämme Suomi 100 -juhlavuotta. Lähdinkin miettimään sitä, miten nämä merkkivuodet voisi yhdistää.

Suomi Liikkuu 100 lasissa! -teemavuoteen liittyen alkunsa sai myös Haaralan lopputyö ”Liiku henkesi edestä! – Keppiä Suomen kansalle – 100 lasissa”.

-Tuotimme tässä yhteydessä sinivalkoiset jumppakepit Hengitysliiton liikuntatoimintaan.

Olli-Pekka Latvala
Janne Haarala onnistui mainiosti yhdistämään työn ja opinnot. Sinivalkoiset jumppakepit viestivät Hengitysliiton liikuntatoiminnasta niin liiton kuin Suomenkin juhlavuotena.

Janne Haarala onnistui mainiosti yhdistämään työn ja opinnot. Sinivalkoiset jumppakepit viestivät Hengitysliiton liikuntatoiminnasta niin liiton kuin Suomenkin juhlavuotena.

Haarala muistuttaa myös uudistuneesta liikuntalaista sekä liikunnan uusista Käypä hoito -suosituksista.

-Ne ovat päivänpolttavia asioita. Huomioitavaa on sekin, että sote- ja maakuntauudistuksessa liikunta säilyy kuntien toimintana. Tässä muutostilanteessa sekä kuntien työntekijöiden että yksityisten palveluntuottajien on hyvä päivittää tietonsa ja hankkia uusia näkökulmia liikuntaan.

Urheilujohtamisen koulutus sopii hyvin myös lajiliittojen, yhdistysten ja seurojen luottamushenkilöille sekä näissä palkkatöissä oleville työntekijöille.

Runsaasti johtamisen erityispiirteitä

Urheilussa ja urheilujohtamisessa on runsaasti erityispiirteitä niin liikkeenjohdon kuin tutkijankin näkökulmasta, painottaa urheilujohtamisen vastuuopettaja, yliopistonlehtori Sasu Tuominen Itä-Suomen yliopistosta.

-Järki ja tunteet sekoittuvat urheilujohtamisessa. Mielellään asioista päätetään järki edellä, mutta silti urheiluun erityisesti kuluttajanäkökulmasta liittyy aina tunteita.

-Tunteiden lisäksi median mielenkiinto sekä näkyvyys ja julkisuus ovat läsnä. Mukana on usein myös arvopohjaa ja symboliikkaa sekä sosiaaliseen yhteenkuuluvuuteen liittyviä seikkoja.

Urheilujohtajan tehtävänä on pyörittää organisaatiota ja luoda toimintaedellytyksiä.

-Johtamisessa tietynlainen epävarmuus on läsnä, kun aina ei ole mahdollisuutta vaikuttaa asioihin suoraan, vaan välilliset tekijät haastavat johtamista.

Johtamisen lisäksi asioita tarkastellaan opinnoissa myös markkinoinnin, juridiikan ja talouden näkökulmista.

-Nämä kaikki tekevät urheilujohtamisesta haastavaa ja moniulotteista. Monia sidosryhmiä pitää pystyä kuuntelemaan ja palvelemaan.

-Tärkeä on oppia ajattelemaan urheiluorganisaatiota ja urheilujohtamista myös strategisten, pitempiaikaisten tavoitteiden kannalta, Tuominen summaa.

Urheilujohtamisen aineopinnot

Urheilujohtamisen aineopinnot 30 op ovat Itä-Suomen yliopiston tuottama opintokokonaisuus, jota järjestetään myös avoimena yliopisto-opetuksena.

 

Opinnot koostuvat viidestä eri osa-alueesta:

Urheilujohtaminen 6 op

Urheilutaloustiede 6 op

Urheiluoikeus 6 op

Tapahtumajohtaminen 6 op

Urheilumarkkinointi ja brändien hallinta 6 op

 

Itä-Suomen yliopiston urheilujohtamisen opintokokonaisuus alkaa Tampereen kesäyliopistossa tammikuussa 2018.

Kaikki lähiopetus pidetään Tampereella. Tarkemmat aikataulut ja ilmoittautuminen löytyvät täältä.

Lisätietoja myös Itä-Suomen yliopiston Aducaten verkkosivuilta: uef.fi/web/aducate

Hengitysliiton Suomi liikkuu 100 lasissa! –teemavuodesta lisää www.hengitysliitto.fi/liikunta


Kaupallinen yhteistyö

Pääaiheet

Sammio