Kaupallinen yhteistyö

Pyynikin kesäteatteri on parasta Suomen suvessa – Niskavuoren nuori emäntä ja Katti Matikainen valloittavat musiikillaan

Leena Klemelä
Pyynikin kesäteatteri on parasta Suomen suvessa – Niskavuoren nuori emäntä ja Katti Matikainen valloittavat musiikillaan

Juhani rakastaa Malviinaa ja pitää häntä vaimonaan, vaikka on naimisissa Loviisan kanssa. Kuva: Leena Klemelä.

Pyynikin kesäteatteri juhlii satavuotiasta Suomea kahdella näytelmällä. Niskavuoren nuori emäntä ja Katti Matikainen ja mau-ahtava Suomi hurmaavat katsojat vaikuttavilla musiikkinumeroilla ja samaistuttavilla tarinoilla.

Ylistäviä arvioita kerännyt Niskavuoren nuori emäntä on Miika Murasen toinen Niskavuoreen sijoittuva musikaalisovitus. Hella Wuolijoki kirjoitti 1800-luvun loppuun sijoittuvan tekstin jo vuonna 1940, mutta historiastaan huolimatta sen sanoma on edelleen ajankohtainen. Rakkaus, viha ja epätoivo ovat tunteita, jotka saavat ihmiset toimimaan järjenvastaisesti. Siksi ne sopivat hyvin myös musikaalin aiheiksi.

Leena Klemelä
Malviinan häätö on yksi Maria Pereen näyttelijäuran mieleenpainuvimpia kohtauksia. Kuva Leena Klemelä.

Malviinan häätö on yksi Maria Pereen näyttelijäuran mieleenpainuvimpia kohtauksia. Kuva Leena Klemelä.

“Me elämme ironian aikakautta, jossa kukaan ei saisi tuntea mitään. Siksi haluan pakottaa katsojat kokemaan suuria tunteita ja luoda teatterin avulla paikkoja, joissa saa röyhkeästi liikuttua ja olla oma itsensä”, Muranen lataa.

Työryhmän tavoitteena on ollut luoda tarina, joka tulee myös katsojan iholle. Suomalaisen Saaga Ensemblen moderni kansanmusiikki kuljettaa katsojan tunnelmasta toiseen. Juuri kauneus ja mystisyys saivat Murasen valitsemaan Saaga Ensemblen musiikin uuteen musikaalisovitukseen.

“Toivon, että musikaalin myötä myös uusi sukupolvi löytää Niskavuoren. Se ei toista vain vanhoja elokuvia vaan peilaa myös nykyaikaa.”

“Niskavuoren nuori emäntä on kasvutarina, jossa naisetkin saavat olla rajuja ja alkukantaisia. Kohtaus, jossa Loviisa ja piiat ajavat Malviinan pois on voimaannuttavimpia hetkiä, joita näyttelijänä olen saanut kokea. Siinä on sellaista modernia soturiprinsessamaisuutta!” Loviisan roolia näyttelevä Maria Pere iloitsee.

Myös Mikko Nousiainen nauttii roolistaan Niskavuoren Juhanina.

“Laulaminen on minulle terapeuttista. Niskavuori on merkittävä osa suomalaisen draaman historiaa ja olen erityisen iloinen siitä, että saamme tuoda juhlavuonna esille nimenomaan vahvoja suomalaisia naisia!”

Katti Matikainen kannustaa mokaamaan

Katti Matikainen ja mau-ahtava Suomi on Kulttuuriosuuskunta Kajeen toinen tuotanto Pyynikin kesäteatterissa. Viime kesänä Kaje toi Pyynikille suositun Maltti ja Valtti – Tehtävä Mummolassa -näytelmän.

Susanna Ihanus
Katti Matikaisen ja Nakkirakin kesäretkellä humpataan, lauletaan ja maistellaan klimppisoppaa. Kuva: Susanna Ihanus

Katti Matikaisen ja Nakkirakin kesäretkellä humpataan, lauletaan ja maistellaan klimppisoppaa. Kuva: Susanna Ihanus

Mau-ahtavassa Suomessa yleisö pääsee mukaan Katti Matikaisen, Nakkirakin ja mummon humppakerhon festarireissulle, jolla kattimaiseen tapaan sattuu ja tapahtuu.

“Lapsille on ihana tehdä teatteria, koska lapset eivät ole vielä oppineet tulkitsemaan sitä jollain tietyllä tavalla. Lapset uskaltavat näyttää, jos eivät tajua jotakin ja samalla antavat kulttuurille ihan uudenlaisia merkityksiä!” Katti Matikaisen luonut Silja Sillanpää tiivistää.

Mau-ahtava Suomi on koko perheen näytelmä ja tekijät toivottavat tervetulleiksi lasten lisäksi myös mummit ja kummit. Pyörivän katsomon ansiosta jokainen katsoja on osa iloisen musiikin rytmittämää mielikuvitusmatkaa.

“Parasta on, kun näytelmä onnistuu naurattamaan sekä aikuista että lasta. Esitys käsittelee mokailua ja oman vajavaisuutensa hyväksymistä, joka liittyy myös toisen hyväksymiseen. Itselleen pitää osata nauraa!” ohjaaja Janne Pellinen kannustaa.

Pyynikin kesäteatteri kesällä 2017

Niskavuoren nuori emäntä: musikaalisovitus ja ohjaus Miika Muranen. Rooleissa mm. Maria Pere, Mikko Nousiainen, Elina Keinonen, Petra Karjalainen ja Sari Havas. Kapellimestari Joonas Mikkilä. Kesto 2h 40min

Katti Matikainen ja Mau-ahtava Suomi: ohjaus Janne Pellinen. Rooleissa Silja Sillanpää, Ville Mononen, Johanna Ala-Siurua ja Seppo Paajanen. Kesto 45 min.

Liput: Kulttuurimyymälä Aplodi ja Lippupiste


Kaupallinen yhteistyö

Pääaiheet

Sammio