Kaupallinen yhteistyö

Pk-sektori työllistää myös suvena – tarjolla 100 000 kesätyöpaikkaa

Pienistä ja keskisuurista yrityksistä liki joka kolmas on aikeissa palkata kesätyöntekijöitä tulevaksi suveksi. Tarkalleen ottaen pk-sektorin firmoista 28 prosenttia aikoo palkata kesätyöntekijöitä. Yksittäisten työpaikkojen määrässä se tarkoittaa noin sataatuhatta työpaikkaa. Niistä seitsemän löytyy Urjalan Makeistukusta.

KUVA: Tero Mattila
Pk-sektori työllistää myös suvena – tarjolla 100 000 kesätyöpaikkaa

Urjalan Makeistukun toimitusjohtaja Jani Tuominen kertoo yrityksensä työllistävän kesän aikana seitsemän nuorta, joista kaksi on jo aloittanutkin. Kuvassa heistä yrittäjän kanssa on Topi Järvinen.

Pirkanmaan Yrittäjät

Arviot kesätyöpaikkojen määrästä perustuvat Suomen Yrittäjien pyynnöstä teetettyyn tutkimukseen. Siinä vastaajilta tiedusteltiin, aikovatko ne palkata kesätyöntekijöitä. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS ja siihen vastasi reilut tuhat pk-yritystä. Kyselyt toteutettiin kahden viikon aikana helmi-maaliskuun vaihteessa.

Luku kasvanee vieläkin

Yrityksistä kolmasosa oli siis aikeissa palkata yhden tai useamman kesätyöntekijän.  Kaikista kesätyöntekijöitä palkkaavista yrityksistä 52 prosenttia aikoo palkata kahdesta viiteen työntekijää ja 39 prosenttia yhden työntekijän.

– Keskimäärin näihin yrityksiin otetaan yhdestä kolmeen kesätyöntekijää, joten pienet ja keskisuuret yritykset ottavat töihin noin 100 000 määräaikaista työntekijää kesän aikana, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen laskee.

– Yksinyrittäjät palkkaavat noin 18 000, muut mikroyritykset noin 41 000 sekä pienet ja keskisuuret yritykset noin 41 000 kesätyöntekijää, Malinen erottelee.  Aivan kaikki pk-sektorin kesätyöpaikat eivät välttämättä edes tulleet esille kyselyssä, sillä kyselyhetkellä noin kuukausi sitten 11 prosenttia kyselyyn vastanneista ei vielä osannut sanoa kesätyöntekijätarvettaan.

Teollisuudessa eniten kesätyötä

Toimialoista eniten innostusta kesätyöläisten palkkaamiseen oli teollisuusyrityksissä. Niistä peräti 48 prosenttia kertoi tarvitsevansa kesätyövoimaa. Rakentaminen tulee toisena 38 prosentilla. Lisäksi kaupan alan yrityksistä 33 prosenttia ja palveluyrityksistä 22 prosenttia kertoo tarjoavansa kesätyöpaikkoja.

Maakunnan makein työpaikka

Urjalan Makeistukussa on palkattu kesätyöläisiä jo pidemmän aikaa, eikä tämä vuosikaan ole poikkeus. Yrittäjä Jani Tuomisen mukaan ensimmäiset kaksi kesätyöntekijää ovat itse asiassa jo aloittaneetkin heillä Abiturientteina kun heidän osaltaan koulutyö on nyt tämän vuoden osalta jo taputeltu.

Tarve kesätyöntekijöille on Tuomisen mukaan ilmeinen.

– Vakituisen työntekijöiden lomat pyörivät toukokuusta elokuuhun ja lisäksi heinäkuu on myymälän osalta meidän paras yksittäinen myyntikuu. Myynnit ovat 2-3-kertaiset hiljaisempaan aikaan verrattuna ja myös aukioloaikaa on pidennetty tuolloin parilla tunnilla, hän kertoo. Kaiken kaikkiaan kesän aikana makeistukkuun palkataan seitsemän työntekijää. Heistä kaikki yhtä lukuun ottamatta ovat lukio-ikäisiä.

Vuodesta 1991 saakka toimineessa makeisliikkeessä kesätyöläisiä tarvitaan paitsi myymälän kassatyöhön, myös hyllyttämään ja pakkaamaan.

– Tästä syystä olemme päässeet palkkaamaan myös aika erilaisia tekijöitä. Siinä missä kassalla on hyvä olla ulospäin suuntautunut, ei varastoon etsitä mitään puhekoneita, mutta sen sijaan tarkkoja ja järjestelmällisiä tyyppejä, Tuominen kertoo.

Valinnat tehtiin hyvissä ajoin

Urjalan Makeistukku on tarjonnut kesätyötä jo vuosien ajan, joten sieltä osattiin tiedustella kesätöitä jo varhaisessa vaiheessa. Tuomisen mukaan kiinnostusta riitti hienosti myös tätä kesää varten, eikä läheskään kaikkia hakijoita voitu palkata. Kesätyövalinnat yritys teki jo tammi-helmikuun aikana, joskin hakemuksia heille on saapunut vielä aivan viime päiviin saakka. Makeistukussa ei ole ikinä ollut minkäänlaisia ongelmia kesätyöläisten kanssa, pikemminkin päinvastoin. – Aika moni meillä olleista on myöhemminkin käynyt meillä kiireapuna myös kesäajan jälkeen, hän kertoo.

Urjalassa hyvin paikkoja

Jani Tuominen on paitsi perheyrityksen hallituksen puheenjohtaja, myös paikallisen yrittäjäjärjestön, Urjalan Yrittäjien, istuva puheenjohtaja. Hänellä on siis omaa yritystä laajempi käsitys kuntansa kesätyötilanteesta. Ja se puolestaan näyttää varsin hyvältä. – Kaikkien keskustelujen pohjalta uskallan väittää, että meillä täällä Urjalassa on tarjolla varsin mukavasti kesätyöpaikkoja. Yritysten lisäksi myös kunta- ja seurakunta tarjoavat kesätöitä. Se on tärkeää, sillä lyhytkin työkokemus helpottaa aina sitä seuraavan työpaikan saamista ja ehkä ylipäätään kipinää työntekoa kohtaan, yrittäjä kertoo.

Suomen Yrittäjät mukana kampanjassa

Suomen Yrittäjät on jälleen mukana Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa. Mukaan lähtevä yrittäjä pääsee kehittämään kesätyöprosesseja ja esimiestyötä tutkimustiedon ja nuorten omien kesätyökokemusten pohjalta sekä työnantajien yhteisissä, maksuttomissa seminaareissa. Yrittäjä saa Vastuullinen kesäduuni -logon sekä kampanjamateriaalit käyttöön. Samalla työnantajat pääsevät osallistumaan Vastuullinen kesäduuni 2018 -kilpailuun, jossa palkitaan parhaat kesätyönantajat.


Kaupallinen yhteistyö

Pääaiheet

Sammio