Kaupallinen yhteistyö

Pirkanmaalaiset yritykset rekrytoivat raskaan kaluston asentajia yhteisellä RekryKoulutuksella

Raskaan kaluston ajoneuvojen asennukseen ja huoltoon ei tällä hetkellä löydy riittävästi osaavia työntekijöitä. Pirkanmaalaiset alan yritykset ovat yhdistäneet voimansa ja rekrytoivat uusia työntekijöitä yhteisellä RekryKoulutus-hankkeella. Mukana on peräti 14 yritystä.

Pirkanmaalaiset yritykset rekrytoivat raskaan kaluston asentajia yhteisellä RekryKoulutuksella
Marianne Valta

Raskaan kaluston ajoneuvojen asennukseen ja huoltoon ei tällä hetkellä löydy riittävästi osaavia työntekijöitä. Pirkanmaalaiset alan yritykset ovat yhdistäneet voimansa ja rekrytoivat uusia työntekijöitä yhteisellä RekryKoulutus-hankkeella. Mukana on peräti 14 yritystä.

– RekryKoulutus on hyvä vaihtoehto tilanteisiin, joissa työnantaja ei löydä ammattitaitoisia työntekijöitä eikä alan osaajia valmistu lähiaikoina. Koulutus räätälöidään yrityksen tarpeisiin ja se antaa opiskelijoille pätevyyden tiettyyn ammattiin tai työtehtävään. Raskaan kaluston asentajien RekryKoulutuksen kautta tulee työllistymään yhteensä 15-20 henkilöä, mikä on mielestäni merkittävä määrä uusia työpaikkoja Pirkanmaan alueella, sanoo Olli-Pekka Tuomi, Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen yrityspalvelujohtaja.

Hyvät työllistymismahdollisuudet

Seitsemän kuukauden pituiseen koulutukseen haetaan muun muassa alanvaihtajia, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja asennustehtävistä. Aikaisempaa alan kokemusta tai koulutusta ei vaadita, mutta työssä tarvitaan teknistä osaamista ja käden taitoa sekä innokkuutta ja halua oppia ja kehittyä kaupunki- tai pikavuoroliikenteen linja-autojen, kuorma-autojen tai työkoneiden korjauksessa ja huollossa.

– Koulutuksen kaksi ensimmäistä kuukautta opiskellaan Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen konelaboratoriossa ja työhalleissa. Tämän jälkeen on viisi kuukautta työssä oppimista yhteistyöyrityksessä. Aikaisemman työ- ja koulutushistorian sijaan hakijoilta edellytetään aitoa kiinnostusta alaan sekä intoa laittaa itsensä likoon. Vaikka tässä haetaankin koulutukseen, kannattaa hakuprosessiin suhtautua kuin työnhakuun. Yritykset ovat pääosassa, kun opiskelijoita valitaan – ovathan he valitsemassa tulevia työntekijöitään, Tuomi kertoo.

Yksi RekryKoulutus-hankkeeseen osallistuvista yrityksistä on Lielahden Autokeskus Oy, joka välittää vähän käytettyjä hyötyajoneuvoja Keski-Euroopasta Suomen markkinoille. Toiminnan kasvaessa ajoneuvojen korjaus- ja huoltotoiminta on lisääntynyt.

– Osaavaa henkilöstöä on meidän alallamme hankala löytää. Tällä hetkellä koulutamme uusia henkilöitä oppisopimuksella, mutta tavoitteemme on löytää niin sanottu hyvä tyyppi myös RekryKoulutuksen kautta. Kuorma-auton ajokortti olisi hyvä olla olemassa ja autonasentajatausta on plussaa, mutta muuten hyvä asenne ratkaisee, sanoo Lielahden Autokeskus Oy:n toimitusjohtaja Mikko Leppälahti.

Yhteistyö edistää työmarkkinoiden toimivuutta

Koulutushankkeen päätavoite on se, että yritykset saavat uusia osaavia työntekijöitä ja koulutukseen osallistuvat työllistyvät mukana oleviin yrityksiin. Yritykset kouluttavat tarvitsemansa osaajat yhteistyössä Pirkanmaan ELY-keskuksen ja TE-toimiston sekä Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK:n kanssa.

– Teemme aktiivisesti yhteistyötä TE-toimiston ja eri alojen yritysten kanssa, jotta työmarkkinat toimisivat mahdollisimman hyvin. Meillä aikuiskoulutuskeskuksella on lukuisia räätälöitäviä, yrityksille suunnattuja palveluja, joita työhallinnon asiantuntemus täydentää. Yhteistyöllä parannamme työmarkkinoiden toimivuutta, mistä tämä RekryKoulutuskin on hyvä esimerkki, Tuomi sanoo.

Raskaskoneasentajan RekryKoulutus on työvoimakoulutusta, ja siihen haetaan TE-toimiston kautta täyttämällä sähköinen hakulomake osoitteessa www.te-palvelut.fi. Koulutuksen haku on auki 2.4. asti ja koulutus käynnistyy huhtikuussa.

Koulutus on tarkoitettu motivoituneille, itsensä kehittämiseen sitoutuville raskaitten työkoneiden sekä kuorma- ja linja-autojen parissa työskentelystä kiinnostuneille henkilöille. Voit olla alan kokemusta ja/tai koulutusta omaava tai alanvaihtoa harkitseva työtön tai työttömyysuhanalainen työnhakija. Tärkeintä on asenne ja halu tehdä raskaskalustoasentajan työtä.

Opiskelijavalinnassa katsotaan eduksi kokemus asennustehtävistä auto-, kone-, metalli- tai sähköalalta. Alalla toimiminen edellyttää teknisten taitojen lisäksi hyviä työelämävalmiuksia, yhteistyötaitoja sekä kohtuullisen hyvää terveyttä ja fyysistä kuntoa. Yleisesti vähintään B-ajokortti on edellytys alalle työllistymiseen.

Koulutus kestää 7 kuukautta ja on opiskelijalle maksutonta. Koulutuksen hyväksytysti suorittaneet työllistyvät mukana oleviin yrityksiin.

Koulutushankkeessa ovat mukana Jaakko Pohjola Oy, Lahma-Trans Oy, Lielahden Autokeskus Oy, Länsilinjat Huolto Oy, Läänin Kuljetus Oy, Oy Markku Mikkola K.E, Paunu Oy, Pirkanmaan Ajoneuvohuolto Oy, R-Asennus Oy, RealMachinery Oy, RKH Raskaan kaluston Huolto Oy, Trukki Timlin Oy, VAK Huoltopalvelut Oy ja Veho Trucks Oy.

Lisätietoa koulutuksesta: www.takk.fi/raskaskalusto


Kaupallinen yhteistyö

Pääaiheet

Sammio