Kaupallinen yhteistyö

Paperitehtaan trukkikuski ei lannistunut potkuista vaan opiskeli visualistiksi ja pukeutui Marimekkoon

Paperitehtaan trukkikuski ei lannistunut potkuista vaan opiskeli visualistiksi ja pukeutui Marimekkoon

Marjo Sirosen työ paperitehtaalla vaihtui visualistin ammattitutkinnon myötä Marimekko Outlet -myymälän myyjän ja kangasosaston vastaavan tehtäviin.

Kun Marjo Sironen esittelee kuudentoista vuoden takaista perhekuvaa, enteen voi nähdä ja löytää.

-Marimekkoa on ennenkin käytetty, hän naurahtaa kuvan ihmisten kuoseista.

Silti tarina paperitehtaan työntekijästä markkinointiviestinnän visualistiksi ja Ideaparkin Marimekko Outlet -myymälän kangasosaston vastaavaksi on omalla tavallaan odottamaton.

Miten ihmeessä trukinkuljettajan ja paperitehtaan ensimmäisen naislastaajan tie vie kansainvälisesti tunnetun brändin ja designyrityksen leipiin?

-Sain potkut, Sironen toteaa epäröimättä elämänsä kolhusta.

Opiskelu ei ollut työttömälle itselleen vaihtoehto tuskin lainkaan.

-En ajatellut lähteväni kouluun, sillä aikaisemmista opinnoista oli kulunut jo pitkälti yli 20 vuotta.

Vaan toisin kävi. Hänet hyväksyttiin syksyllä 2015 opiskelijaksi Tampereen Aikuiskoulutuskeskukseen.

Uusiin töihin hyvin motivoitunut opiskelija löysi nopeasti itsenä etsimässä sopivaa harjoittelupaikkaa Lempäälän Ideaparkin myymälöistä.

-Halusin heti sellaiseen paikkaan, jossa kuvittelin voivani myös jatkaa, hän sanoo.

Kävi paremmin kuin hyvin, kuten Marjo Sironen itse nyt asiasta toteaa. Hän tapasi Marimekon myymälässä myymäläpäällikkö Jaana Saarelan, joka ottikin Sirosen työharjoitteluun.

Myymäläpäällikkö Jaana Saarela (oikealla) kiittelee pitkää työharjoittelujaksoa, joka mahdollistaa tutustumisen uuteen ihmiseen sekä tämän perehdyttämisen työhön.

Myymäläpäällikkö Jaana Saarela (oikealla) kiittelee pitkää työharjoittelujaksoa, joka mahdollistaa tutustumisen uuteen ihmiseen sekä tämän perehdyttämisen työhön.

Saarela kiittelee löytämänsä työntekijän osaamista ja asennetta, mutta myös riittävän pitkää harjoittelujaksoa.

-Kyllä sen aikana ehti selvitä, minkälainen Marjo on ja miten hän työskentelee. Palkkaamista ei tarvinnut enää epäröidä, kun siihen tuli tilaisuus viime maaliskuussa.

-Marjo pystyy omalla vastuualueellaan kangasosastolla käyttämään myös ammattitutkinnossa saamiaan visuaalisen puolen oppeja hyväksi, Saarela sanoo.

Pitkäksi työhaastatteluksi ammattitutkintoon liittyvää työharjoittelua kuvaileekin Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen markkinointiviestinnän kouluttaja Kati Vaateri.

-Samalla myös työntekijät pääsevät näyttämään osaamisensa. Harjoittelijat voivat näyttää olevansa niin hyviä, ettei heitä haluta päästää pois.

Vaaterin mukaan ilman työtä olleet myös näkevät sen, että itse asiassa osaavatkin aika paljon.

-Koko koulutus kestää noin puolitoista vuotta riippuen henkilökohtaistamisesta. Tämä on äärettömän hyvä väylä työllistyä, kun joutuu vaihtamaan alaa ja taustalla on työttömyyttä.

Staria Oy:n liiketoiminnasta vastaava johtaja Maaria Isoviita ja kirjanpitäjä Satu Kaipio sanovat riittävän pitkän työharjoittelun yhdistävän työntekijää ja mahdollista tulevaa työnantajaa.

Staria Oy:n liiketoiminnasta vastaava johtaja Maaria Isoviita ja kirjanpitäjä Satu Kaipio sanovat riittävän pitkän työharjoittelun yhdistävän työntekijää ja mahdollista tulevaa työnantajaa.

Uudistuva taloushallinto kysyy ajantasaista osaamista

Aikuisena suoritettu ammattitutkinto yhdessä siihen liittyvän työharjoittelun kanssa tasoittaa tietä uuteen työhön ja ammattiin myös monella muulla alalla.

Sähköisten palveluiden kehittyminen osana digitalisaatiota, toimialan ja osaamisen murros sekä lainsäädännön muutokset vaikuttavat erityisen voimakkaasti taloushallinnon tehtävissä.

-Myös asiakkaat edellyttävät ajantasaista ja läpinäkyvää kirjanpitoa, jotta he voivat ennakoida toimintaympäristönsä muutoksia, Staria Oyj:n talousliiketoiminnasta vastaava johtaja Maaria Isoviita lisää.

Vuonna 2003 perustettu suomalainen Staria Oy on taloushallinnon uudistuskumppani, joka haluaa digitalisaation ja robotiikan avulla lisätä työpaikkoja Suomessa ja tuoda talouspalveluita takaisin Suomeen.

-Haluamme vaikuttaa koulutukseen ja toimintatapoihin. Voimme vaikuttaa ja edesauttaa opiskelevan henkilön kehittymistä. Kun opiskelija on motivoitunut ja hyvällä asenteella mukana, olemme hänestä kiinnostuneita.

Aikuiskoulutuskeskuksen taloushallinnon osaaja -koulutuksesta valmistunut kirjanpitäjä Satu Kaipio on nyt töissä Staria Oy:llä.

-Aiemmalta koulutukseltani olen markkinoinnin KTM, mutta työelämä vei taloushallinnon suuntaan. Kun aikaisempi työsuhteeni päättyi kesällä 2016, lähdin Tampereen Aikuiskoulutuskeskukseen opiskelemaan lisää taloushallintoa.

Opintoihin sisältyneestä työharjoittelusta tuli polku uuteen työhön. Harjoittelun Kaipio aloitti tammikuussa, työsuhde alkoi kesäkuun alussa.

-Koulu tarjoaa alan vaihtajille perusymmärryksen uudesta alasta. Työpaikan vastuulle muuten jäisi uuden työntekijän alusta pitäen opettaminen.

-Lähdin hakemaan lisää kirjanpito-osaamista ja sitä myös sain. Lisäksi opetukseen sisältyi ajankohtaisia muuttuvia aiheita, kuten kirjanpitolain muutokset ja verottajan palveluissa tapahtuneet uudistukset, Kaipio listaa.

Digitalisaation ja robotiikan myötä kirjanpitäjän ja reskontran hoitajan työ on muuttunut.

-Perinteiset tiliristikot pitää tietää ja osata, mutta käytännön työssä kirjanpitäjästä on tullut asiakaspalvelija, neuvonantaja ja ongelman ratkaisija, Isoviita kuvailee.

-Rutiini kirjaustyö häviää, ja talouspalvelussa on siirrytty tiedon jalostamiseen ja tulkintaan yritysjohdolle.

-Kun kouluttaja kuuntelee aktiivisesti työnantajaa ja nykyaikaistaa koulutussuunnitelmaansa, saamme työelämään juuri sellaisia ihmisiä, joita tarvitaan, Isoviita linjaa.

Taloushallinnon osaaja –koulutus oli TE-toimiston tilaamaa koulutusta, ja siihen osallistuneista peräti 98 prosenttia työllistyi.

Ammattitutkinnon suorittamiseen liittyvä työharjoittelu onkin kouluttajalle, työnantajalle ja opiskelijalle kaikki voittaa -tilanne, luonnehtii Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen taloushallinnon kouluttaja Minna Kulmala.

-Myös opiskelijan Itsetunto ja käsitys omasta osaamisesta vahvistuu. Opiskelija on voinut joutua esimerkiksi ulkoistuksen kautta pois työelämästä.

Hänellä voi olla ennestään paljonkin osaamista taloushallinnon alalta, mutta työllistyminen jää jostakin pienestä asiasta kiinni.

-Päivitämme muutamassa kuukaudessa heidän perusosaamisensa, minkä jälkeen opiskelijat siirtyvät työharjoitteluun.

-Koska he ovat tehneet opintojensa aikana juuri sitä mitä oikeastikin työelämässä tehdään, he löytävät varsin hyvin työharjoittelupaikkoja ja ovat erittäin haluttuja työntekijöitä.

-Työharjoittelu on työnantajan kannalta myös saamista eikä vain antamista. Lisäksi kun työharjoittelu on riittävän pitkä, työnantajalla on motivaatio perehdyttää työntekijä tehtäväänsä, Kulmala sanoo.

Täällä työ kohtaa tekijänsä

Osallistu Loistoduuniin-rekrytapahtumiin Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksella.

Seuraavaksi esittäytyvät rakennusala 11.10.2017 sekä liiketalous ja isännöinti 16.11.2017.

Lisätiedot www.takk.fi/duuni.

Tampereen Aikuiskoulutuskeskus myös räätälöi henkilökuntasi tarvitseman koulutuksen eri tilanteissa ja neuvoo koulutuksen rahoituksessa.

Ota yhteyttä:

Armi Hyvönen 044 790 6310

Olli-Pekka Tuomi 044 790 6230

Harri Huhdanpää 044 790 6473

etunimi.sukunimi@takk.fi

 

 


Kaupallinen yhteistyö

Pääaiheet

Sammio