Kaupallinen yhteistyö

Päästötöntä ja älykästä aurinkoenergiaa Leppäkosken Ikaalisten toimitaloon – aurinkolämpö riittää kesällä suurenkin kiinteistön tarpeisiin

Aurinkoenergia soveltuu hyvin kerrostalojen tai toimistokiinteistöjen muita energiamuotoja täydentäväksi energiaratkaisuksi.

Päästötöntä ja älykästä aurinkoenergiaa Leppäkosken Ikaalisten toimitaloon – aurinkolämpö riittää kesällä suurenkin kiinteistön tarpeisiin

Katolle asennetut aurinkopaneelit ja -keräimet keräävät ja tuottavat päästötöntä ja omavaraista sähköä ja lämpöä Ikaalisten toimitalon käyttöön.

Leppäkosken Sähkön Ikaalisten toimitalo saa pienen osan lämmitykseen ja sähköön käytettävästä energiastaan auringosta. Aurinkolämpöä tuotettiin jopa helmikuun paukkupakkasilla.

Toden teolla katolle asennetut aurinkopaneelit ja -keräimet pääsivät käyttöön aurinkoisen kevään ja alkukesän aikana.

– Aurinkosähkön tuotanto on Suomessa yleistynyt nopeasti, ja siihen liittyvää osaamista ja palveluita on meilläkin muutaman vuoden ajan lisätty suunnitelmallisesti. Aurinkolämmön osalta Suomessa on edetty hitaammin ja sen hyödyntämisessä on otettu vasta ensiaskelia. Vuosi sitten saimme hyvän mahdollisuuden aurinkoenergian monipuoliseen kokeiluun, kun teimme Ikaalisten kiinteistöön pientä energiatehokkuusremonttia, Leppäkosken Sähkön kehitysjohtaja Mauno Oksanen kuvailee.

Aurinkopaneelit, akusto ja lämpökeräimet asennettiin loppukesällä 2017. Kevät ja kesä 2018 on ollut erinomainen järjestelmien käyttöönotolle ja virittämiselle.  Hanke eteni pitkälti suunnitelmien mukaan ja positiivisiakin yllätyksiä on tullut.

– Kun aurinkosähköpaneelit olivat vielä lumen peitossa helmikuun lopussa, alettiin aurinkolämpöä saamaan pienissä määrin talteen, kovista pakkasista huolimatta, Oksanen kertoo.

Samankokoiselta kattopinta-alalta hyötykäyttöön saadun aurinkolämmön energiamäärä on moninkertainen sähköpaneeleihin verrattuna. Myös ylijäämäenergian varastoinnin ja hyödyntämisen näkökulmasta aurinkolämmön mahdollisuudet ovat teknis-taloudellisesti monipuolisemmat.

Aurinkolämpöjärjestelmän asentaminen ja käyttöönotto oli haastavampaa kuin -sähkön, mutta energiaa saadaan talteen enemmän.

Leppäkosken sähkön kaukolämpöpäällikkö Pilvi Suhonen ja projekti-insinööri Albert Mäkelä kävivät tarkistamassa aurinkopaneelit ja taustalla näkyvät tyhjiöputkikeräimet Ikaalisten toimitalon katolla.

Leppäkosken sähkön kaukolämpöpäällikkö Pilvi Suhonen ja projekti-insinööri Albert Mäkelä kävivät tarkistamassa aurinkopaneelit ja taustalla näkyvät tyhjiöputkikeräimet Ikaalisten toimitalon katolla.

Ekologisuus ja uuden liiketoiminnan kehittäminen edellä

Leppäkosken Sähkön aurinkohankkeessa on erityistä pitkälle viety automatiikka ja aurinkoenergian hyödyntämisen älykäs ohjaus. Älyohjauksen avulla aurinkosähkön ja -lämmön hyöty voidaan maksimoida osana muuta energiankäyttöä. Myös sähkön varastointi akkuun ja lämpöratkaisun kaksisuuntaisuus ovat olleet Suomessa vielä harvinaisia.

Aurinkoenergia käy hyvin kerrostalojen tai toimistokiinteistöjen muita energiamuotoja täydentäväksi energiaratkaisuksi. Ikaalisten toimitalon kauko- ja aurinkolämmön yhdistelmässä noin 5-10 prosenttia kiinteistön vuotuisesta lämmön kulutuksesta tulee aurinkoenergiasta ja kesällä ylimääräinen aurinkolämpö syötetään kaukolämpöverkkoon.

Yleisesti yksi aurinkolämmön ongelmista on ollut ylimääräisen lämmön hyödyntäminen, mutta tällainen kaksisuuntainen hybridiratkaisu kaukolämmön kanssa mahdollistaa kerättävän energian hyödyntämisen hyvinkin tehokkaasti.

– Ekologisuus on yhä useammalle asiakkaalle tärkeää, ja olemme huomanneet, että esimerkiksi hybridilämmitys kiinnostaa suurempia lämpöasiakkaita yhä enemmän, Leppäkosken Lämmön energiajohtaja Jukka Vierimaa kertoo.

Aurinkoenergiaan liittyvä teknologia on kehittynyt ja kehittyy koko ajan, samalla kun teknologian kilpailukyky on parantunut.  Älyn ja energian varastoinnin lisääminen aurinkoenergiajärjestelmään lisää hyödyksi saatavan aurinkoenergian määrää ja helpottaa sen oikea-aikaista hyödyntämistä.

Katse tulevaisuudessa

Ikaalisten toimitalon hankkeen myötä Leppäkoski on saanut hyvää kokemusta ja tietoa vanhan, 1970-luvulla rakennetun kiinteistön kaukolämpö- ja sähköjärjestelmän yhteensovittamisesta aurinkoenergian kanssa.

Uusien kiinteistöjen suunnittelijoille Oksasella onkin eräs toive.

−  Olisi hyvä, jos tulevaisuudessa uusien kiinteistöjen suunnittelussa varauduttaisiin aurinkoenergian hyödyntämiseen niin sähkönä kuin lämpönä.

Kiinnostuitko? Lue lisää ja hanki aurinkopaneelit Leppäkosken Sähköltä avaimet käteen-toimituksena!

 

 


Kaupallinen yhteistyö

Pääaiheet

Sammio