Kaupallinen yhteistyö

Oona Keskinen on etulyöntiasemassa työmarkkinoilla – Samasta syystä koko ammatillinen koulutus uudistuu

Oona Keskinen on etulyöntiasemassa työmarkkinoilla – Samasta syystä koko ammatillinen koulutus uudistuu

Levyseppähitsaajaksi valmistuva Oona Keskinen on myös maajoukkuetason ringette-pelaaja. Opiskelun ja työelämän kuvioon on sovitettu menestyvän urheilijan tarvitsema säännöllinen harjoittelu ja kisamatkat.

Levyseppähitsaajaksi valmistuva Oona Keskinen on ammatillisen koulutuksen tulevaa uudistusta ennakoiva mainio esimerkki, sillä hänen levyseppähitsaajan opinnoissa kaikki työpajatunnit korvattiin työllä yrityksessä.

-Koulussa mennään aina hitaampien oppijoiden mukaan, mutta jos itse on nopeampi oppimaan, työpaikalla tämä tapahtuu kaikkein parhaiten, Keskinen kertoo työn ja opiskelun yhdistämisestä harjoittelupaikassaan Pilkingtonilla.

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu on tehnyt jo useita vuosia menestyksekästä yhteistyötä alueensa yritysten kanssa tulevan ammatillisen koulutuksen reformin hengessä. Uudistusta tervehditäänkin ilolla, koska se tunnustaa hyvät käytännöt ja jatkossa edellyttää niiden kehittämistä.

Tredun Ylöjärven toimipiste on jo kouluttanut opiskelijoita esimerkiksi yhdessä Avant Tecno Oy:n kanssa.

Paikkakunnalla toimiva maailman johtava pienkuormaajien valmistaja tarjoaa työtehtäviä, jotka tukevat kone- ja tuotantotekniikan opiskelijoiden ammattitaidon kehittymistä. Alalle koulutetaan levyseppähitsaajia ja koneenrakennuksen ammattilaisia.

-Kun oppilaitos, opiskelija ja työnantaja kaikki ovat kaikki kolme hyvässä vuorovaikutuksessa, asiat onnistuvat, Tredun lehtori Jouni Tonteri vakuuttaa.

Avant Tecno Oy:n varatoimitusjohtaja Jani Käkelä, Tredun lehtori Jouni Tonteri, Avantin tuotantojohtaja Saku Vastamäki, Tredun yrityskoordinaattori Sami Hasila ja opiskelija Oona Keskinen tietävät aikaansaavan yhteistyön perustuvan opiskelijan, oppilaitoksen ja työnantajan kolmikantaan.

Avant Tecno Oy:n varatoimitusjohtaja Jani Käkelä, Tredun lehtori Jouni Tonteri, Avantin tuotantojohtaja Saku Vastamäki, Tredun yrityskoordinaattori Sami Hasila ja opiskelija Oona Keskinen tietävät aikaansaavan yhteistyön perustuvan opiskelijan, oppilaitoksen ja työnantajan kolmikantaan.

Avant Tecno Oy:n tuotantojohtaja Saku Vastamäki ja varatoimitusjohtaja Jani Käkelä vahvistavat kolmen toimijan yhteispelin merkityksen.

-Mukana ovat opiskelijan yksiöllinen kohtaaminen, oppilaitoksen tarjoamat mahdollisuudet sekä selkeys työnantajan suuntaan työharjoittelupaikkojen tarjoamisessa, Vastamäki luettelee.

Harjoittelun ja oppimisen oikeissa töissä on huomattu olevan myös oiva rekrytointikanava.

-Yritys voi tarjota tasaisemmin työharjoittelupaikkoja ympäri vuoden, opiskelijat voivat valmistua ympäri vuoden ja työnantajat saavat tasaisemmin työvoimaa, Vastamäki summaa etuja.

Tämä kaikki on myös omiaan tukemaan teknologiateollisuuden haluttavuutta työpaikkana.

Alan tehtävien monipuolisuus, työn todellinen sisältö ja palkkaus ovat hyvin kilpailukykyisiä, mutta mielikuvat eivät välttämättä vastaa todellisuutta ammattia valitsevien nuorten keskuudessa.

-Ala pystyy tarjoamaan hyväpalkkaisia ja pitkiä työsuhteita, Vastamäki sanoo.

-Suomessa suurin osa on pientä ja keskisuurta teollisuutta, jonka työpaikat ovat säilyneet suhteellisen hyvin, Tredun yrityskoordinaattori Sami Hasila painottaa.

Tuotantojohtaja Saku Vastamäen mukaan osaajia ja motivoituneita työntekijöitä tarvitaan koko ajan kone- ja metallialalle.

-Koneenrakennus ei varmasti häviä Suomesta, mutta tarvitsemme yhä parempaa ja räätälöidympää osaamista.

-Automaatio saattaa korkeintaan rajoittaa työpaikkojen lisääntymisvauhtia, mutta työpaikkoja se ei sinällään vie, Vastamäki tarkastelee tulevaisuutta.

-Esimerkiksi juuri automaatio on niin moninaista, että sen täsmäkoulutus annetaan työpaikalla. Sitä ei pysty oppimaan koulussa, hän lisää.

Terveisinään muille nuorille levyseppähitsaajan opinnoissa kolmannen vuoden aloittava Oona Keskinen painottaa omien tavoitteiden ja toiveiden noudattamista ammatinvalinnassa.

-Valinnat tehdään itselle eikä kenellekään muulle – ei esimerkiksi vanhemmille ja heidän toiveilleen, hän evästää.

Tredun yhteistyöstä elinkeinoelämän kanssa saat lisätietoa täältä.

Näin uudistuu ammatillinen koulutus

-Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta astuu voimaan vuoden 2018 alusta.

-Uudistuksessa tutkintojen määrä vähenee ja määritellään uudelleen työelämässä tapahtuva oppiminen.

-Tavoitteena on tehdä enemmän yhteistyötä yritysten kanssa, ja yritykset saavat näkyvämmän jalansijan opetuksen järjestelyissä.

-Keskeisiin muutoksiin kuuluu yksi näyttöön perustuva ja osaamisen hankkimistavasta riippumaton tapa suorittaa tutkinto.

-Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jota päivitetään tutkinnon suorittamisen aikana.

-Työpaikalla tapahtuva oppiminen toteutetaan koulutus- tai oppisopimuksena. Aiempi käytäntö työssäoppimisesta poistuu. Sen korvaa koulutussopimus.

-Osaaminen hankitaan sekä oppilaitoksissa että työpaikoilla ja arvioidaan näytöillä aidoissa työtilanteissa.

-Oppisopimus on jatkossakin 15-vuotta täyttäneen opiskelijan ja työnantajan välinen kirjallinen työsopimus.

-Koulutuksen järjestäjä ja työnantaja sopivat kirjallisesti oppisopimuksen järjestämisestä henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti.


Kaupallinen yhteistyö

Pääaiheet

Sammio