Kaupallinen yhteistyö

Onnistunut Tempaus veti paikalle kolmasosan koko kunnan asukkaista

Jos Tampereella liikkeelle lähtisi populaa samassa suhteessa kun viikonloppuna järjestetty Juupajoki Tempaisee Taas –yleisötilaisuus, tarkoittaisi se noin 70 000 ihmisen läsnäoloa. Juupajoella nimittäin paikallisen yrittäjäjärjestön masinoima kevättapahtuma veti paikalle arviolta seitsemänsataa kävijää, joka on yli kolmasosa koko kunnan väestöstä. Joskin rehellisyyden nimissä on todettava, että moni oli kyllä lähtenyt karkeloihin myös naapuripitäjistä. Hyvässä tunnelmassa vietetty tapahtuma järjestettiin nyt toista, mutta tuskin viimeistä kertaa.

KUVA: ville kulmala
Onnistunut Tempaus veti paikalle kolmasosan koko kunnan asukkaista

Juupajoki Tempaisi Taas -tilaisuus veti paikalle noin joka kolmannen kunnan asukkaan.

Ville Kulmala

Jo pitopaikkaa etsittäessä se käy selväksi, että Juupajoki elää edelleen vahvasti metsästä. Juupajoki Tempaisee -tilaisuuden pitopaikaksi valittu koulutuskeskus kun sijaitsee kirjaimellisestikin UPM:n jättisahan naapurissa. Mielikuva vahvistuu entisestään astuessa sisään varsinaiselle tapahtuma-alueelle. Sisäänkäyntiportti oli pystytetty nokkelasti ajamalla yhteen kaivuri ja sahalla käytettävä tukkikoura.

KUVA: Ville KULMALA
Kello kymmeneltä käyntiin polkaistu, ja iltapäivä kolmeen kestänyt tilaisuus järjestettiin Juupajoen koulutuskeskuksen tiloissa, ja tapahtumia löytyi niin sisältä kuin ulkoakin.  Kävijät tervetulleeksi toivotti kahden kerrassaan valtavan metsäkoneen ja niiden jättimäisten kourien muodostama portti.

Kello kymmeneltä käyntiin polkaistu, ja iltapäivä kolmeen kestänyt tilaisuus järjestettiin Juupajoen koulutuskeskuksen tiloissa, ja tapahtumia löytyi niin sisältä kuin ulkoakin. Kävijät tervetulleeksi toivotti kahden kerrassaan valtavan metsäkoneen ja niiden jättimäisten kourien muodostama portti.

Nallet menivät jo laskuissa sekaisin

Lisäksi markkinavilinästä erottuu jo kauemmaksi moottorisahan pärinä. Sen lähde löytyy läheltä. Moottorisahaa mestarin ottein ahertava Jorma Pitkämäki, kertoi Pirkanmaan Yrittäjä -lehdelle työstävänsä tukinpalasesta karhun muotoon. Vieressä seisoi jo esimerkkinä valmis, ääretöntä taitomäärää vaatinut esimerkkiteos. Se, kuinka mones nallepuu on nyt työn alla, ei oikein selvinnyt. – Kyllä niitä sen verran on tullut tehtyä, että laskuissa on mennyt jo sekaisin, hyväntuulinen sahamestari virnisti.

Kuva: Ville Kulmala
Jorma Pitkämäki ja työn alla oleva nalle. Moottorisahaa mies on selvästi pitänyt käsissään joskus aiemminkin.

Jorma Pitkämäki ja työn alla oleva nalle. Moottorisahaa mies on selvästi pitänyt käsissään joskus aiemminkin.

Yrittäjien masinoima

Kelikin antoi aihetta iloisiin ilmeisiin. Se totta tosiaan suosi tapahtumajärjestäjiä, sillä aurinko loisti taivaalla hyvinkin kirkkaasti. Kontrasti edellispäivään oli suuri, sillä se puolestaan oli yksi koko kevään sateisimmista.

– Kyllä sen voin myöntää, että aika tavalla keliä tässä vähän ehdittiin stressaamaan, mutta hyvä näin, hymyilee Juupajoen Yrittäjien puheenjohtaja Tapio Niemelä. Paikallinen yrittäjäjärjestö, Juupajoen Yrittäjät ry, on muutenkin keskeisessä roolissa koko tilaisuuden järjestelyissä. Onpa koko idea aikanaan juuri yrittäjien masinoima. Viimeksi kunnassa tempaistiin samalla porukalla kaksi vuotta sitten. Jatko-osaa oli helppo osata odottaa, sillä jo ensi kerralla tapahtuma osoittautui yleisömenestykseksi.

– Viime vuonna meillä oli täällä tonttipäivät, jonka myötä tämä tapahtuma jätettiin suosiolla väliin, mutta sen verran paljon tiedusteluja tuli, että tätä alettiin suunnitella jo hyvissä ajoin.

KUVA: Ville Kulmala
Juupajoen Yrittäjien puheenjohtajaksi neljä vuotta sitten valittu Tapio Niemelä oli tuonut paikalle myös oman yrityksensä – Konekeskus 58:n.

Juupajoen Yrittäjien puheenjohtajaksi neljä vuotta sitten valittu Tapio Niemelä oli tuonut paikalle myös oman yrityksensä – Konekeskus 58:n.

Tuputtamaton näyteikkuna

Ja vaikka se metsäteollisuuteen tavalla tai toisella kytköksissä oleva yritystoiminta oli vahvasti esillä, on messualueella toki tarjolla paljon muutakin. Ja se on vähän niin kuin koko tilaisuuden tarkoituskin. Juupajoen Yrittäjien puheenjohtajan mukaan koko tempauksen ytimessä on alusta asti ollut, että tilaisuus toimisi näyteikkunana niin kuntalaisten kuin mökkiläistenkin keskuudessa.

– Tämä on todettu hyväksi keinoksi esitellä yritysten toimintoja ilman sellaista turhaa tuputtamista, hän tuumasi. Mökkiläisten kannalta huhtikuu vaikuttaa hieman turhankin varhaiselta ajankohdalta, mutta toisaalta puheenjohtaja muistutti, että pari vuotta sitten lumesta ei enää näihin aikoihin ollut tietoakaan.

– Ja lisäksi aikataulullisesti tämä on todettu yrittäjien piirissä hyvin sopivaksi. Kesä kun tuo monelle omat kiireensä, ja silloin myös erilaisia tapahtumia järjestetään huomattavasti enemmän, hän perusteli.

Virtuaalinen moottorisaha

Niemelä oli puheenjohtajan roolin lisäksi tilaisuudessa myös oman yrityksensä kautta. Metsäkoneita ja puutarhakoneita myyvän ja huoltavan Konekeskus 58:n sisätiloissa olevalla pisteellä riittikin mukavankokoinen jono koko ajan. Tästä suuri kiitos kuuluu virtuaaliselle todellisuudelle. Yrittäjä oli nimittäin hankkinut paikalle edustamansa Husqvarnan laitteen, joiden myötä kuka tahansa saattoi testata omia metsurintaitojaan ilman loukkaantumisriskiä.  Ideana oli karsia kaadettu puu oksista mahdollisimman nopeassa ajassa. Mahdollisuus tuntui kiinnostavan yhtälailla vielä selvästi alle mopoiän jääviä alakoululisia kuin jo vähän harmaahapsisempiakin kansalaisia.

Kuva: Ville Kulmala
Raajaystävällistä moottorisahailua. Yrittäjä oli tehnyt yhteistyökumppaninsa Husqvarnan laitteistosta tilauksen jo ennen joulua, sillä sen verran uusi laitteisto on, että niitä on käytössä ainoastaan yksi kappale. Sillä pitää pärjätä Suomen lisäksi myös Ruotsissa kuin Virossakin.

Raajaystävällistä moottorisahailua. Yrittäjä oli tehnyt yhteistyökumppaninsa Husqvarnan laitteistosta tilauksen jo ennen joulua, sillä sen verran uusi laitteisto on, että niitä on käytössä ainoastaan yksi kappale. Sillä pitää pärjätä Suomen lisäksi myös Ruotsissa kuin Virossakin.

Mansikkamehua melkein naapurista

Sisätiloissa päivystivät myös Mansikkatila Niemelän yrittäjäpariskunta Sami ja Päivi Niemelä, joiden kojulta löytyi oman pellon sadosta tuotettuja mehuja sekä limonadia ja kuohujuomaa. Sami otti kotitilansa vetovastuun 2011 ja mansikka on varsin tuore tuttavuus, sitä he ottivat viljanviljelyn lomaan vasta kolmisen vuotta sitten. Parhaillaan meneillään on siirtymisaika, sillä vuosi sitten tilalla oli tehty päätös luomuun siirtymisestä. 90 prosenttia mansikoista päätyy myyntiin lähitienoille, ja määrällisesti kovin menekki on heidän oman tilansa yhteydessä toimivassa suoramyyntipisteessä.

– Tämä on hyvä paikka tuoda omia tuotteita esille. Olemme muutenkin pyrkineet olemaan esillä näissä lähiseudun tilaisuuksissa, joten toki oman kunnan tilaisuuteen osallistumiseen oli hyvin matala kynnys, kertoo vain parin kilometrin päässä koululta tilaansa pitävä pariskunta.  Ja olipa Samilla tarjota hyvä syykin heidän tuotteensa ostamiseen.

– Mansikoiden maku on meidän etumme. Tämä on myös hyvin luonnonmukainen tuote, sillä mehuihin ei ole lisätty kuin sokeria, ja sitäkin varsin vähän, mies markkinoi.

Kuva: ville kulmala
    Niemelän pariskunnan mansikkaura alkoi kolmisen vuotta sitten ja oman kylän tempauksessa myynnissä oli sekä mehua että vähän kuplaisempaa tuotetta.

Niemelän pariskunnan mansikkaura alkoi kolmisen vuotta sitten ja oman kylän tempauksessa myynnissä oli sekä mehua että vähän kuplaisempaa tuotetta.

Astetta akateemisempi metallimies

Koulun liikuntasalin nurkassa piti majaansa myös metallialan yrittäjä Toivo Pohja, jonka yrittäjätarina ei kulje ihan niitä perinteisimpiä latuja.  Sen puolesta puhui myös miehen paikalle tuoma taulu, johon hän oli ottanut kuvasatoa uransa varrelta. Vaikka mies itse ei keksijä-termiä pruukaakaan käyttää, sellaisena miestä voi hyvällä syyllä pitää. Pohjan meriiteistä aika moni on syntynyt tiiviissä yhteistyössä yliopistotutkijoiden kanssa ja ollut mukaan ideoimassa ja tekemässä useampiakin mittalaitteita, joista muutama oli myös matkassa. Se kävi kuitenkin selväksi hyvin nopeasti, että esimerkiksi ”runkomittauksiin kehitetyn teflonfilmikyvetin” toimintaperiaatteita ei ole aivan helppo iskea pariin sanaan.

Kuva: Ville Kulmala
Toivo Pohja on yrittänyt jo vuodesta 1971. Aika moneen on metallimies taipunut ja tiivistä yhteistyötä hän on tehnyt eritoten yliopistojen mittalaitteistojen kanssa.

Toivo Pohja on yrittänyt jo vuodesta 1971. Aika moneen on metallimies taipunut ja tiivistä yhteistyötä hän on tehnyt eritoten yliopistojen mittalaitteistojen kanssa.

Keikalta käyntiin

Helsingin yliopistosta työstään kunniatohtorin arvon saaneen Pohjan pajalla pistetään tieteellisempien apparaattien lisäksi kuntoon myös lyömäsoittimia, joita niitäkin mies on ollut tekemässä aina Radion sinfoniaorkesteria myöten. Mies on soittomiehiä itsekin, ja itse asiassa koko yliopistomaailma tuli aikanaan tutuksi juuri musiikkiharrastuksen parista. – Minä olin soittamassa Metsäylioppilaiden juhlissa Hyytiälän metsäasemalla heinäkuussa 1975. Siellä tuli puheeksi tämä paja ja kun aika pian heidän vierailunsa jälkeen sainkin jo ensimmäiset tilaukset, mies kertoo. Kotikuntansa tilaisuuteen hän oli tullut pyynnöstä, sillä jo vuodesta 1971 asti Juupajoen Yrittäjiin kuulunut mies on ansioitu myös yhdistyksen kunniajäsenenä.

Kaukana peruskyrsästä

Makkaroissa on tunnetusti saatavilla ainakin A ja B –laatuja, mutta siihen sivistys ei riitä, löytyykö niissä myös luottoluokkien tapaisia lisäkategorioita, kuten AAA tai AA. Jos näin on, korkeimpaan mahdolliseen luokkaan olisi tarjolla ainakin yksi hyvä juupajokelaisehdokas. Perus HK:n sijaan Juupajoen koulutuskeskuksen pihasta löytyvällä grillillä nimittäin tirisivät paikallisen Metsäojan tilan omat makkarat, jotka ovat tehty itse kasvatettuun ylämaan karjaan. Highlanderien osalta Anja ja Pertti Pasuri ovatkin olleet Suomessa melkoisia pioneereja, sillä kun heidän ensimmäiset ylämaankarjat tulivat taloon reilut 20 vuotta sitten, ja tila oli vasta kuudes kyseistä rotua kasvattanut koko maassa.

Kuva: Ville Kulmala
Pertti Pasurin makkarapisteelle oli koko ajan pientä jonoa, eikä ihme. Oman tilan highlandereista tehty makkara kun oli kyllä erinomainen maultaan.  Myynnissä heillä oli myös tilan säilykkeitä.

Pertti Pasurin makkarapisteelle oli koko ajan pientä jonoa, eikä ihme. Oman tilan highlandereista tehty makkara kun oli kyllä erinomainen maultaan. Myynnissä heillä oli myös tilan säilykkeitä.

Jättiläisten mittelö

Juupajoella vietetty päivään mahtui myös kisoittelua.  Todellinen titaanien taistelu nähtiin kahden metsäkoneenkuljettajan ottaessaan toisistaan mittaa. Säännöt olivat simppelit. Molemmilla oli kuormattavanaan 10 selvästi omalla puolella olevaa pölkkyä. Lisäksi koneiden välissä oli vielä yksi jykevä tukki, jonka sai ottaa kouraan vasta kun omat tuki olivat kasassa. Hurjannäköistä touhua.

Kuva Jani Taipale
Astetta isompien koneiden taitajat ottivat toisestaan mittaa.

Astetta isompien koneiden taitajat ottivat toisestaan mittaa.


Kaupallinen yhteistyö

Pääaiheet

Sammio