Kaupallinen yhteistyö

Onko välittäjällä väliä asuntokaupassa?

Myynkö asuntoni itse vai käytänkö välittäjää? Tämän kysymyksen kanssa painii moni asuntonsa myyntiä harkitseva. Miksi välittäjää kannattaa käyttää ja mitkä ovat yleisimmät asunnon myynnin sudenkuopat? Kysyimme asiaa kahdelta kokeneelta tamperelaiselta kiinteistönvälittäjältä.

Onko välittäjällä väliä asuntokaupassa?

Kiinteistönvälittäjä Anna-Liisa Kinnunen (vas.) ja myyntijohtaja Teija Koskinen tuntevat Tampereen asuntomarkkinan.

Tampereen Huoneistokeskuksen myyntipäällikkö Teija Koskinen ja kiinteistönvälittäjä Anna-Liisa Kinnunen ovat molemmat välittäneet asuntoja yli 20 vuotta. Pitkän uran aikana Tampereen-alueen asuntomarkkinat ja myynnin parhaat käytännöt ovat tulleet tutuiksi.

Koskisen ja Kinnusen mukaan yksi tärkeimmistä syistä käyttää välittäjää asuntokaupassa on kuluttajansuoja.

– Laki ei sido samalla tavalla asuntoaan itse myyvää, kuin kiinteistönvälittäjää. Välittäjän tulee olla perillä asuntokaupan lainsäädännöstä ja hyvästä välitystavasta sekä varmistaa, että kauppa on laillinen eikä jälkiseuraamuksia tule. Siksi välittäjän käyttö tuo turvaa sekä asunnon myyjälle että ostajalle, Kinnunen kertoo.

Hinnoittelu ja asunnon markkinointi itsemyyjän yleisimmät sudenkuopat

Kinnusen ja Koskisen mukaan itsemyyjien hintapyynnöt ovat lähes aina liian korkeita – tai liian alhaisia.

– Omaa kotia, sen kuntoa ja hintaa on vaikea tarkastella ulkopuolisen silmin. Jos myyjä ei osaa perustella hintapyyntöään, ostajan on helppo tingata hinnasta, Kinnunen sanoo.

Välittäjä tekee hintaneuvottelusta puolueettoman.

– Ostajat voivat olla asuntonäytöillä melko raadollisia, ja tinkaaminen saattaa tuntua myyjästä lähes loukkaukselta. Hintaneuvottelussa on kyse kuitenkin todella intiimistä asiasta, rahasta. Siksi hintaneuvottelu suoraan ostajan ja myyjän välillä ei välttämättä ole myyjälle otollinen parhaimman tarjouksen saamiseksi, Kinnunen huomauttaa.

Huoneistokeskuksen välittäjillä on käytössään runsaasti tilastotietoa kaupunginosien, asuinalueiden ja jopa tiettyjen katuosoitteiden asuntokaupoista hintoineen.

– Välittäjiemme asiantuntemus näkyy juuri taitavassa hinnoittelussa: Huoneistokeskuksen välittämät asunnot ovat menneet kaupaksi Tampereella kuluvana vuonna yli 2 % korkeammalla keskineliöhinnalla verrattuna muiden välitysliikkeiden tekemiin asuntokauppoihin*. Lisäksi yhteistyömme Nordean kanssa mahdollistaa avustamisen myös asunnonvaihdon rahoitusratkaisuissa, Koskinen kertoo.

Asiantunteva välittäjä tietää asuntojen hinnat eri kaupunginosissa ja asuinalueilla.

Asiantunteva välittäjä tietää asuntojen hinnat eri kaupunginosissa ja asuinalueilla.

Toinen itsemyyjän yleinen virhe on, ettei omaa kotia osata markkinoida oikealle kohderyhmälle.

– Esimerkiksi pienten lasten vanhemmat saattavat kehua ainoastaan alueen päiväkoteja tai kouluja, kun oikeasti pitäisi korostaa liikenneyhteyksiä ja harrastusmahdollisuuksia, tai toisin päin, Kinnunen huomauttaa.

– Lisäksi itsemyyjillä on toisinaan käsitys, että jos laittaa 20 000 euroa remonttiin, saa myyntihintaan tätä enemmän euroja lisää. Näin ei välttämättä kuitenkaan käy. Kokenut välittäjä osaa neuvoa, millaisesta remontista on myyntitilanteesta hyötyä tai kannattaako remonttia ylipäänsä tehdä.

Yhteismyynti moninkertaistaa ostajakontaktit

Huoneistokeskuksella kuka tahansa toimiston välittäjistä voi myydä myyntiin tulleen asunnon.

– Yhteismyynti™-konseptimme on asiakkaalle valtava etu: se tarkoittaa moninkertaista ostajien verkostoa sekä aktiivista asunnon myyntiä koko toimistomme henkilökunnan voimin. Tämä nopeuttaa asunnon myyntiä sekä usein johtaa myös korkeampaan myyntihintaan, Koskinen kertoo.

Koskinen ja Kinnunen kehottavat vertailemaan välittäjiä ja etsimään itselle sopivan persoonan.

– Asuntokauppa on yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä, ja siihen avuksi halutaan asiantuntija, jonka ammattitaitoon voidaan luottaa ja jonka kanssa asiat sujuvat joustavasti.

Tampereen Huoneistokeskuksen kokeneet välittäjät auttavat kaikissa asunnonvaihtoasioissa.

Tampereen Huoneistokeskuksen kokeneet välittäjät auttavat kaikissa asunnonvaihtoasioissa.

*Lähde: KVKL:n Hintaseurantapalvelu

Huoneistokeskus on välittänyt asuntoja jo vuodesta 1953.

• Tampereen toimistomme sijaitsevat Ratinankaaressa ja Kuninkaankadulla. Lisäksi löydät meidät Nordean toimipisteistä Hervannasta ja Sastamalasta. Katso yhteystietomme täällä.

• Olemme myös Facebookissa!


Kaupallinen yhteistyö

Pääaiheet

Sammio