Kaupallinen yhteistyö

Nyt riittää taitoa – nuoria kykyjä pääsee seuraamaan työn touhussa toukokuussa

Jos haluaa nähdä taitavia nuoria työn touhussa, kannattaa toukokuussa piipahtaa Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Siellä järjestetään tuolloin valtakunnallinen Taitaja 2018-tapahtuma, jossa ratkotaan paremmuus peräti 45 eri lajissa. Taitajia on melkoisesti, sillä kuhunkin lajiin on valittu 5–8 kisaajaa tammi–helmikuussa ympäri maata järjestettyjen semifinaalien kautta. Mittelemään saapuu myös kymmeniä kansainvälisiä osanottajia.

Kuva: Kirsikka Inkeroinen/Mediakylpylä
Nyt riittää taitoa – nuoria kykyjä pääsee seuraamaan työn touhussa toukokuussa

KATSOJAYSTÄVÄLLISTÄ SEURATTAVAA. Vaikka itse kisa-alueet ovat suljetut, voi osaajien toimintaa seurata aivan lähietäisyydeltä aidan takaa. Kuva on viime vuonna Helsingin Messukeskuksessa järjestetystä tilaisuudesta.

Ville Kulmala

Ensimmäistä kertaa ammatillisista taidoista kisailtiin 80-luvulla Hämeenlinnassa. Ensimmäisessä, vuoden 1988 kilpailussa, oli kisassa kaksi lajia, ja nyt Tampereella toukokuussa kisaillaan kaikkiaan 45 eri sarjassa.

– Tästä on paisunut suurtapahtuma, kertoo Minna Alanko-Pirinen. Hän toimii Tredun media- alan opettajana, mutta on irrotettu täksi vuodeksi juuri Taitaja2018– tapahtuman viestintä- ja markkinointivastaavaksi.

Useampi kokki

Tapahtuman kasvun vuoksi sitä varten perustettiin Skills Finland -niminen yhdistys, joka on sekin jo 25-vuotias. Se toimii tapahtuman kattojärjestönä ja antaa vuosittain tapahtuman järjestämisoikeuden ympäri Suomea. Lisäksi se hoitaa kansainvälistä kilpailuyhteistyötä. Virallisesti vuoden 2018 kisat on myönnetty Tampereen kaupungille, mutta käytännön asioissa mukana on useampi oppilaitos, pirkanmaalaisista esimerkiksi Tredu, Valkeakosken ammattiopisto, SASKY koulutuskuntayhtymä sekä Ahlman. Lisäksi mukana on myös Hämeenlinnassa toimiva Ammattiopisto Tavastia sekä Kiipulan Ammattiopisto.

Lajeja metsäkoneen kuljetuksesta lähihoitajuuteen

Kaikkiaan tapahtuma kestää kaksi ja puoli päivää, ja lähtölaukaus otetaan heti tiistaina aamusta.

Lajikirjo on nykypäivänä huima, Minna Alanko-Pirisen mukaan lajeina on käytännössä lähes kaikkea, mistä Suomessa ammattiopinnoissa voi ylipäätään kisata.

– Kilpailijoiden joukko ulottuu valtavien metsäkoneiden kuljettajista detaljitasolle sukeltaviin kondiittoreihin ja lähihoitajista verkkosivun tuottajiin, Alanko-Pirinen esittelee. Osaan lajeista annetaan tehtäviä ratkottavaksi ja harjoiteltavaksi ennakkoon, mutta jokaisessa lajissa on myös paikan päällä suoritettavia osioita.

Seurattavuus kohdillaan

Kilpailu on katsojaystävällinen, sillä vaikka kisa-alueet ovat suljetut, voi osaajien toimintaa seurata aivan lähietäisyydeltä aidan takaa.

– Tässä pääsee näkemään ammatteja ja töitä, joita ei muualla juurikaan voi nähdä. Kokit ja kondiittorit ovat saaneet hyvin tv-aikaa, mutta esimerkiksi konepajojen osaaminen ei ole monelle tuttu. Eihän konepajoille tänä päivän noin vain saapastella, hän kertoo. Läpi koko Taitaja-kisan historian ideana on ollut nostaa ammatillisen koulutuksen arvostusta ja tunnettuutta. Tästä syystä tulevia opiskelupaikkoja puntaroivat yläkoululaiset ovat kävijäkohderyhmänä erittäin tärkeät.

– Tässä pääsee näkemään, kuinka taitavaksi omalla alallaan voi tulla, Alanko-Pirinen muistuttaa. Yläkoululaisia onkin saapumassa paikalle mukavasti, sillä ainakin Hämeenlinnassa, Valkeakoskella ja Tampereella on jo tehty päätös, että kaupunkien joka ikinen kahdeksasluokkalainen pääsee vierailemaan tilaisuudessa.

– Olihan siinä aika vääntö, mutta hienoa on, että onnistuimme.

Kehitys kehittyy

Kaikille ilmaisen ja avoimen tilaisuuden toivotaan houkuttelevan paikalle mahdollisimman paljon kiinnostuneita kävijöitä.

– Yllättävän monen yläkoululaisen vanhempien ja jopa isovanhempien ajatukset saattavat vaikuttaa tulevaan opiskelupäätökseen. Toivomme siis, että myös heitä saataisiin paikalle, jotta he voisivat nähdä, mitä ammatillinen koulutus on vuonna 2018. Voi se nimittäin olla pikkaisen muuttunut omista kouluajoista.

Tiukka seula

Hän toivoo, että kilpailu kiinnostaisi myös alueen yrityksissä.

– Haluamme näyttää, mitä meidän nuoremme osaavat ja kuinka paljon taitoa löytyy, hän toteaa. Paikalle voi lähteä myös rekrytointimielessä. Tampereella järjestettäviin finaaleihin on jo lähtökohtaisesti valikoitunut huikean taitavaa porukkaa, sillä ympäri Suomea järjestetyistä semifinaaleista loppukisaan nousi mukaan lajista riippuen 5–8 finalistia.

– Tiedän useampia esimerkkejä, joissa kilpailija on palkattu suoraan kisasta töihin, Alanko-Pirinen vinkkaa.

Yritysyhteistyö on ollut tärkeää tilaisuutta rakennettaessa, sillä tämän kokoluokan tilaisuuteen esimerkiksi raaka-aineiden ja laitteiden osalta tarve on ollut suuri.

Yrittäjyydestäkin kisataan

Suurin osa kisoista on yksilölajeja, mutta muutamassa lajissa kisataan myös pareina. Yrittäjyydestä kisattaessa kussakin joukkueessa on kolme jäsentä. Yrittäjyyden osalta kisataan niin, että joukkueen ideana on paitsi kehitellä myös esitellä yritysidea. Pirkanmaa on hienosti edustettuna, sillä Tredun joukkueen lisäksi finaaliin valittiin Valkeakoskelta kaksi joukkuetta. Hatunnosto siis paikalliselle yrittäjyyskasvatukselle.

Viimeksi 12 vuotta sitten

Pirkanmaalla kisat järjestettiin viimeksi vuonna 2006 ja seuraavan kerran 2029, joten ihan joka vuosi kisaa ei näin lähellä pääse seuraamaan. Kävijätavoitteeksi on asetettu 52 000 ihmistä, eli Salon kaupungin väkiluvun mukaista väkimäärää. Muutenkin Messu- ja Urheilukeskuksessa riittää kyseisenä viikonloppuna hulinaa, sillä samaan aikaan varsinaisen kisan kanssa järjestetään Taitaja9-kädentaitokilpailu, joka on tarkoitettu yläkoululaisille. Samalla ovenavauksella pääsee mukaan myös Rekrytori–Koulutori ja Innokas2018 Robotiikkaturnaukseen.

Pirkanmaalta vahva edustus

Tammi–helmikuun aikana ympäri Suomea järjestettävien semifinaalien tulokset ovat jo tiedossa, ja pirkanmaalaisittain osallistujalista on hyvin mukavaa luettavaa. Tredu sai mukaan finaaleihin peräti 39 edustajaa, mikä on kirkkaasti historian paras suoritus. Muutenkin Pirkanmaalta päästiin loppukilpailuun mukavasti. Valkeakoskelta finaalipaikan on lunastanut yhdeksän, Saskystä seitsemän, Hämeenlinnasta neljä ja Kiipulasta kolme taitajaa.


Kaupallinen yhteistyö

Pääaiheet

Sammio