Kaupallinen yhteistyö

Missä olet? No Bar Ganossa tietenkin!

Yrittäjäkolmikko haluaa tehdä baarista parkanolaisten yhteisen olohuoneen.

Kuva: Pixabay
Missä olet? No Bar Ganossa tietenkin!
Ville Kulmala

Parkanon ravintolaelämä sai lisää virtaa vappuna, kun Bar Gano -niminen ravitsemusliike avasi ovensa. Sen takaa löytyy kolme pitkän linjan ravintola-alan konkaria, joille kaupunki tosin oli uusi tuttavuus. He haluavat tehdä baarista koko kylän yhteisen olohuoneen.

Eli siis sellaisen aivan oikean pubin, kertoo kolmikosta Mikko Koskinen.

Mikko Koskisen lisäksi uuteeen parkanolaisbaariin lähtivät yrittäjiksi Timo Puntila sekä Marko Roivainen. Kolmikosta Mikko oli kuitenkin se varsinainen käynnistäjä. Koko idea lähti liikkeelle Tori.fi -palvelusta, jota selaillessaan Koskinen sattui törmäämään kiinnostavaan myynti-ilmoitukseen. Liiketoiminnan sijaan kaupan oli kokonainen kiinteistö, ja kun hintakin sattui olemaan kiinnostava, ryhtyi Koskinen tutkimaan asiaa vähän tarkemmin.

– Ja tämän tutkimustyön lopputulema oli aika pitkälti se, että koko kylässä ei ollut yhtäkään varsinaista pubia, tai tällaista korttelikapakkaa, Koskinen kertoo.

Ravintolaksi syntynyt

Mitä enemmän asiaan kaivauduttiin, sitä paremmalta ravintolaidea alkoi kuulostaa. Huokeanpuoleiset kustannukset ja selvän markkinaraon sisältävä kilpailutilanne kun vain lisäsivät vettä myllyyn.

– Ajattelimme myös, että tässä mahalaskun ja totaalisen epäonnistumisen riski on melko helposti testattavissa. Tila itsessään oli kuin ravintolalle tehty. Tai sitä se onkin, sillä juuri pubina tila on toiminut aina 70-luvulta saakka. Menestys on tosin ollut vähän niin ja näin, ja mitä lähemmäs nykyhetkeä on tultu, sitä lyhytaikaisemmiksi ovat yritykset jääneet. Välillä kun kippolaa on pyöritetty oman työn ohessa ja aukikin se on ollut vain viikonloppuisin. Nyt ravintolatoiminta pyörii ammattilaisten voimin ja puitteetkin ovat asianmukaiset.

Remontti olikin astetta isompi

Liikkeet olivat ripeät. Siinä missä se myynti-ilmoitus pomppasi silmille helmikuun puolella, vietettiin avajaisia jo vappupäivänä. Ja siitäkin huolimatta, että tiloihin jouduttiin tekemään iso remontti. LVI ja sähköt kun pistettiin kaikki kerralla paraatikuntoon.

– Paikallinen insinööritoimisto oli ripeä liikkeissään, ja aika nopeasti kaikki saatiin kuitenkin aikaan, Koskinen kehaisee. Remonttiin isketty satsaus on kuitenkin nähty vaivan arvoiseksi.

– Tästä ei ole tarkoitus tehdä mitään tähdenlentoa, Koskinen korostaa. Koskisen mukaan siitä tehtiin ihan tietoisesti hyvin pubimainen pubi.

– Siis sellainen kaikille avoin paikallinen olohuone, mitä pubin parhaimmillaan pitäisi ollakin. Siis sellainen ihan perusparkanolaisten paikka, hän tiivistää. Ja se on huomattu jo lyhyellä jaksolla, että asiakaskunta ei suinkaan rajoitu oman kylän väkeen, vaan baariuutukaista on lähdetty katsastamaan yhtälailla niin Karvialta kuin Kihniöstäkin.

Erinomainen ensivaikutelma

Parkano ei ollut kenellekään triosta entuudestaan tuttua seutua, mutta vaikutelma näin parin kuukauden kokemuksella on ollut hyvin positiivinen.

– Ja myönnän rehellisesti, että minullakin oli tästä ennakkokäsitys sellaisena hyvin hiljaisena pikkukaupunkina, mutta se mielikuva on kyllä karissut pois hyvin tehokkaasti. Täällä on hyvä tekemisen meininki ja hyvä yhteishenki, yrittäjä tuumaa.

Erityisen tyytyväisiä Koskinen ja kumppanit ovat siihen, miten hienosti uusi baari ja sen pitäjät on otettu vastaan.

– Remontti ei ollut vielä puolivälissäkään, kun täällä alkoi jo jatkuvasti käydä avajaispäivän kysyjiä. Ja muutenkin ihmiset antoivat kadulla paljon positiivista palautetta siitä, että olette tulleet tänne.

Odotukset ylittyivät

Se varsinainen avajaispäivä osui vappupäivään. Avajaiset olivat onnistuneet, ja vastaanotto ylitti kirkkaasti odotukset. Etenkin ruokapuolella meni paljon kovempaa kuin ennakoitiin.

– Olimme varanneet pakastimeen jonkin verran tavaraa ihan sillä ajatuksella, että jos joku sattuisi jotain tilaamaan, mutta tosiasiassa illan päätteeksi yrittäjäkolmikkoa tuijotti typötyhjä pakastin. Hyvä merkki on sekin, että jo useampana iltana baari on hyödyntänyt nykyään mahdollista jatkoaikaa. Virallisesti kapakka ilmoittaa olevansa auki kahteen asti aamulla, mutta koska se nykyään on mahdollista, voidaan aikaa tarvittaessa jatkaa vielä tästäkin.

– Aika monena yönä olemme olleet jo neljään saakka auki.

Terassi uupuu – vielä

Karaokea on päässyt laulamaan viikonloppuisin avajaisista saakka, mutta myös live-esiintyjiä on tarkoitus saada lavalle. Muutaman bändin ja trubaduurin kanssa on esiintymispäivät jo lyötykin lukkoon. Lisäksi tarkoitus on ottaa repertuaariin myös visa sekä bingo, jotka ovat kumpikin toimineet hyvin myös Koskisen tamperelaispaikassa.

Hyvin porukkaa veti baariin myös lätkän MM-kisat, vaikka Suomen pelit niissä päättyivätkin toivottua aikaisemmin. Näin kesän alla yksi miinus paikassa on. Terassia Bar Ganolla nimittäin ei ole. Mitenkään kiveen kirjoitettu asia ei kuitenkaan ole.

– Tuossa ravintolakiinteistön takana on aikanaan ollut sittemmin purettu terassi. Ja kyllähän sen henkiin herättäminen on meillä käynyt mielessä, Koskinen kertoo.

Palkansaajasta yrittäjäksi

Työelämä on yhdistänyt Bar Ganon omistajatrion, sillä sekä Marko Roivainen että Timo Puntila ovat olleet kumpainenkin töissä Mikko Koskisen toisessa ravintolassa Tampereella. Myös Mikon oma yrittäjätaival alkoi pari vuotta sitten oman työn kautta. Hän osti Pispalan Valtatien varressa toimivan Ravintola A´la Pispalan entiseltä yrittäjältä toisen kollegansa kanssa. Yrittäjyys ei ollut entuudestaan vieras asiaa myöskään Puntilalle.

– Meistä ainoastaan Markolle nämä olivat siis ensimmäiset grillibileet, Koskinen hymyilee.

Koskinen itse teki yrittäjädebyyttinsä aika tasan kaksi vuotta sitten.

– Baarin aikaisempi pitäjä tarjosi tätä ravintolaa meille, ja tehtyämme vähän laskelmia ja ynnäilyä päätimme tarttua sarvista härkää, hän kertoo. Päätös yrittäjäksi ryhtymisestä oli miehen mukaan aivan oikea, vaikka hän myöntää samalla senkin, että pelkkää auringonpaistetta arki ei aina ole ollut.

– Kyllä Siperia on välillä antanut melko kylmääkin tuulta mutta ehdottomasti enemmän tässä on plussa-asteilla oltu. Ja lisäksi koko ajan tässä on oppinut lisää.

Senkin Koskinen myöntää suoraan, että Bar Ganon avaamisessa aiemmasta kokemuksesta oli vinha etu.

– Jo pelkästään pankkivirkailijan lähestyminen oli nyt ihan erilainen kokemus, kun sinne ei mennyt niin kädet tutisten.

Niin ja se nälkä muuten tuntuu kasvavan syödessä. Kun tämän jutun osalta oltiin vielä haastattelun jälkeen yhteydessä, pääsi Mikko Koskinen kertomaan, että hän oli lähtenyt mukaan vielä kahteen muuhunkin ravintolaan. Nopea tuntuu olevan liikkeissään tämä Koskinen. Muistuttaa hieman erästä niin ikään samalla alalla pitkään touhunnutta sukunimikaimaansa.

– No siihen on vielä matkaa, Mikko hymyilee.


Kaupallinen yhteistyö

Pääaiheet

Sammio