Kaupallinen yhteistyö

Idiootti itsemurhametsästä tässä terve!

Kolumni: Mokien paikkailussa käytetään termiä "läpällä". Sen on tarkoitus pyhittää pahat sanat ja tyhmät teot.

Idiootti itsemurhametsästä tässä terve!
Ville Kormilainen

”No tässä on Logan morjensta! Käytiin tuolla Japanissa sellaisessa metsässä, jossa tehdään paljon itsemurhia. No tietty me tehtiin siitä video mun YouTube-kanavalle ja kelaa, me löydettiin sieltä metsästä ihan oikea ruumis! Siis sellainen, et se oli oikeesti hirttäytynyt siihen puuhun. No tietty meitä huvitti se et siellä itsemurhametsässä oli ihan oikee hirttäytynyt tyyppi ja tietty siitä tehtiin video.”

Yllä oleva keskustelu on puhtaasti mielikuvituksen tuotetta. En tietenkään tunne Logan Paulia, joka on yksi maailman suosituimpia YouTubeen videoita tekeviä henkilöitä. En myöskään tiedä, millä tyylillä Logan Paul puhelimeen puhuu, mutta itse tapahtumat ovat tosia.

Viime vuoden viimeisenä päivänä Logan Paul todella julkaisi kanavallaan videon japanilaisesta itsemurhametsästä, josta nuorimies kavereineen todella löysi hirttäytyneen ihmisen ja julkaisi tämän koko kaameuden kanavallaan. Internet tietenkin räjähti ja koska elämme paheksumisen aikakaudella, on tietysti helppo leimata Logan Paul idiootiksi, sairaaksi ja muutenkin empatiakyvyttömäksi ihmiseksi. Kuka nyt ruumiita kuvaisi?

Mutta eipä nyt paheksuta Logan Paulin tekoa sen enempää, vaan mietitään hetki isompaa kuvaa. Teinit käyttävät ainakin Itä-Helsingissä mokiensa paikkailuun termiä ”läpällä”. Sen on tarkoitus pyhittää pahat sanat ja tyhmät teot. Kuvitteellinen esimerkki: teinipoika kärähtää luvattomasta rakettien räjäyttelystä parkkihallissa ja kuvaa siitä videon sosiaaliseen mediaan. Kun video vahingossa lipsahtaa vanhempien silmille, yritetään tapahtuma kuitata sanomalla reteesti ”läpällä.” Se pehmentää mukavasti typeriä tekoja.

En muuten usko hetkeäkään, etteikö Logan Paul tiennyt, millaiset mittasuhteet ruumisvideon julkaiseminen saisi aikaan. Kokenut videoiden tekijä on aiemminkin kokeillut rajoja, mutta nyt tuli mitta täyteen. Huolestuttavaa tietysti kukkahattusetäilijän näkökulmasta on puolustavien fanien näkemykset aiheesta. Läpällä-kulttuuri sallii myös itsemurhan uhrin kuvaamisen. Nuorten poikien mielestä se on rajua ja kiinnostavaa, kurkistus johonkin sellaiseen, mitä ei muuten pääse näkemään. Ja jos jotain kiehtovaa sattuisikin tulemaan silmien eteen, se tallennetaan takuuvarmasti videolle vähintäänkin WhatsApp-ryhmässä jaettavaksi. Läpällä.

Kun netissä halutaan hakea huomiota ja isompia yleisöjä, myös läppien pitää olla isompia. Tuntemattoman sometähdeksi haluavan kuvaus omasta päivästä ei kiinnosta kuin korkeintaan omaa äitiä, joten Logan Paulin kaltainen ylilyönti ei jää viimeiseksi. Ja voihan huomiota hakea myös muunlaisilla typeryyksillä sosiaalisessa mediassa: olemmehan lukeneet kauhulla 17-vuotiaasta pakaraimplantit ottaneesta tytöstä viime vuonna ja vuoden alussa olemme saaneet komeat naurut samaisen tytön räjähtäneestä takapuolesta. Huomion eteen ollaan valmiita tekemään mitä tahansa. Läpällä tai tosissaan.

 

Tekir on liikkeenjohdon vaativan viestinnän kumppani ja konsultti. Ville Kormilainen on tehnyt Tekirillä sosiaalisen median operaatioita, sisältömarkkinoinnin suunnittelua sekä mediasuhteiden hoitamista. Hän vastaa Tekir Kuhina -yksiköstä.


Kaupallinen yhteistyö

Pääaiheet

Sammio