Kaupallinen yhteistyö

Ennätystahdissa oleva yrityskummitoiminta etsii toiminnanjohtajaa

Pirkanmaalaisia pk-yrittäjiä tänä vuonna jo neljännesvuosisadan auttanut Pirkanmaan Yrityskummit oli viime vuonna kovassa vedossa. Tämän todistavat myös numerot. Sekä toiminnassa mukana olevien yritysten että työhön käytettyjen tuntien osalta pistettiin uusiksi kaikki ennätykset. Kuluva vuosi on alkanut vielä tätäkin hurjemmin.

Kuva: Ville Kulmala
Ennätystahdissa oleva yrityskummitoiminta etsii toiminnanjohtajaa

TÄLLE MIEHELLE etsitään nyt jatkajaa. Harri Meller oli päättänyt jo etukäteen, että 10 vuotta saisi riittää hänelle toiminnanjohtajana. Sen verran paljon miehelle on tullut ekstratunteja, että seuraajan pitäisi aloittaa hommat jo ensi syksynä. – Tarjolla on aitiopaikka Pirkanmaan elinkeinoelämään, Meller markkinoi.

Ville Kulmala

Meillä oli viime vuonna kummitoiminnassa mukana 558 yritystä, kun 2016 määrä oli 409, aloittaa tilastoja tutkiva toiminnanjohtaja Harri Meller. Hän on ollut vetovastuussa Pirkanmaan yrityskummitoiminnasta vuodesta 2009 lähtien. Rivikummina hänellä on kokemusta vielä kaksi kautta kauemmin. Toiminnanjohtajana hän on nyt viimeistä vuotta, sillä hän on ilmoittanut jo hyvissä ajoin jättäytyvänsä syrjään tehtävästä tämän vuoden jälkeen. Ikää tulee mittariin 63 vuotta eli eläkkeen verran. Tyystin laakereilleen mies ei kuitenkaan aio jättäytyä.

Kokemus apuun

Meller huomauttaa, että Pirkanmaalla 25 vuotta sitten alkanut yrityskummitoiminta perustuu vahvasti vapaaehtoiseen työpanokseen. Koko kummitoiminnan selkärangan muodostavat yritysjohtajista ja elinkeinoelämän vaikuttajista koostuvat asiantuntijat, jotka ovat verkoston jäseninä sitoutuneet antamaan omaa osaamistaan yrittäjän tai yrittäjiksi aikovien käyttöön.

– Toiminnan perimmäisenä tavoitteena on auttaa pirkanmaalaisia pk-yrityksiä menestymään ja kehittämään liiketoimintaansa, Meller kertoo. Yrittäjä voi hakea kummeilta apua ja neuvoja myös yritysten omistajan- ja sukupolvenvaihdostilanteissa. Vuodesta 2016 saakka Yrityskummit otti lisäksi vetovastuun vaikeuksiin ajautuneiden yrittäjien Tukipalvelusta.

900 000 euron arvosta talkootyötä

Mukana avuntarjoajina onkin tänä päivänä jo melkoinen verkosto, kaikkiaan mukana on noin 200 jäsenkummia, joista leijonanosa on pitkän linjan konkareita. Ja vaikka yrityskummien työstä ei siis peritä sitä käyttäviltä yrityksiltä euroakaan, olisi kummityöllä aikamoinen arvo. Esimerkiksi viime vuonna kummit tekivät töitä kaikkiaan 7113 tuntia.

– Jos lasketaan, että seniortason asiantuntijoilta yhden tunnin hinta olisi noin 125 euroa, päästään liki 900 000 euron arvoiseen työpanokseen, Meller ynnää.

Viikkotunneissa tehtiin muuten niissäkin ennätys, sillä tunteja huhkittiin nyt noin 400 enemmän kuin edellisvuonna.

– Jos tämä olisi liiketoimintaa, olisivat kasvuluvut aika hyvät, Meller myhäilee.

Uusista kummeista on ainainen pula

Uusia kummeja riveihin otetaan jatkuvasti, joskaan aivan sormien napautuksella hakuprosessi ei toteudu. Kummiksi haluavan hakemus käsitellään ensin jäsentoimikunnassa ja sitten vielä hallituksessa, jossa hakemus pitää hyväksyä yksimielisesti. Toisaalta uusien jäsenten tarve on krooninen, sillä pääsääntöisesti kummit ovat ikähaitarin senioripuolelta.

– Haluaisimme lisää naiskummeja, ja toisaalta digitalisaation ja sosiaalisen median myötä tarve niiden alojen osaajista on kasvanut. Sitä osaamista löytyy enemmän vähän nuoremmilta yrittäjiltä.

Klikkauksella prosessi käyntiin

Yrityskummista kiinnostuneelle yrittäjälle asia on tehty hyvin simppeliksi. Yrityskummien kotisivuilta löytyy selkeä kohta ”Haluan yrityskummin”, jota klikkaamalla polkaisee koko prosessin alkuun. Asia etenee niin, että yrittäjän kanssa järjestetään niin sanottu klinikka, jossa yrittäjä ja 2–3 yrityskummia istuvat alas vaihtamaan kuulumisia tavoitteista, haasteista ja mahdollisista toimenpiteistä.

– Klinikan jälkeen yrittäjä päättää, haluaako hän itselleen kummin, ja he sopivat sitten tarkemmasta jatkosta keskenään, Meller kertoo ja korostaa, että ensitapaamisesta lähtien kaikki tiedot käsitellään ehdottoman luottamuksellisina. Kummeja sitoo myös vaitiolovelvollisuussopimus.

Kummi vai ei – kas siinä kysymys

Perusklinikka kestää noin kaksi tuntia, ja siihen osallistuu yhteyttä ottaneen yrittäjän lisäksi Meller ja 2–3 kummia.

– Siinä keskustellaan, mikä on tilanne, mitä haasteita yrityksellä on ja mitä voisi lähteä tekemään. Tehdään siis alkukartoitus, jossa opitaan tunteman puolin ja toisin, Meller kertoo. Hän korostaa, että kyseessä on luottamuksellinen keskustelutuokio, joka ei sido mihinkään tai maksa mitään.

– Yrittäjällä on tämän jälkeen päätettävänään ainoastaan, haluaako hän ottaa kummin, jonka kanssa jatkaa, Meller kertoo. Useimmiten vastaus on myönteinen, muttei kuitenkaan aina.

– Eräskin yrittäjä vastasi, että ei varmasti. Syy ei kuitenkaan ollut, että neuvonta ei olisi tyydyttänyt, vaan hän kertoi saaneensa jo ensimmäisestä istunnosta niin paljon hyötyä, että koki sen riittäväksi.

Myös ryhmäklinikoita ja tukea

Henkilökohtaisten klinikkojen lisäksi Yrityskummit järjestävät yhdessä Pirkanmaan Yrittäjien ja Uusyrityskeskus Ensimetrin kanssa myös niin sanottuja Open-klinikoita. Niissä paneudutaan isommalla porukalla aina tiettyyn teemaan, kuten vaikkapa myyntiin ja markkinointiin.

– Tyypillisesti paikalla on 5–6 kummia ja 15–25 asiasta kiinnostunutta yritysten edustajaa, jotka pääsevät kyselemään alan asiantuntijoilta mieltä askarruttavia asioita, Meller kertoo. Aina yrityskummeihin ei oteta yhteyttä pelkästään myönteisissä merkeissä. Vuonna 2016 alkanut Yrittäjien tukipalvelu on ollut jopa harmittavan suosittu.

– Tukipalvelua käynnistettäessä toive oli, että siihen ei olisi tullut yhtään yhteydenottoa, mutta tarve on kyllä ollut selvä, Meller kertoo. Toisaalta ylivoimaisesti suurin osa Yrityskummien asiakas- caseista on positiivisia.

Vielä edellisvuottakin hurjempi tahti

Meller uskoo, että yrityskummien suosion suuri syy on pitkä kokemus. 25 vuoteen kun mahtuu jo aika monta tarinaa, joita on kerrottu eteenpäin.

– Moni kertoo kuullensa meistä ja toiminnastamme kollegalta, joten sana on vuosien varrella kiirinyt, hän toteaa. Vaikka viime vuosi oli numeraalisesti yhdistyksen historian paras, kuluvasta vuodesta on tulossa vähintään yhtä kova.

– Viime vuonna järjestettiin yhteensä 128 klinikkaa, ja nyt kun elämme maaliskuuta, meillä on jo yli puolet tästä määrästä kasassa.


Kaupallinen yhteistyö

Pääaiheet

Sammio