Kaupallinen yhteistyö

Eikö uni tullut viime yönä? Syynä saattaa olla älylaitteesi sininen valo

Eikö uni tullut viime yönä? Syynä saattaa olla älylaitteesi sininen valo

Digitaalisten laitteiden käyttö on nykyään erottamaton osa opiskelua, työn tekemistä, harrastuksia, viihdettä, yhteydenpitoa ja rentoutumista. Silmät ovat digitaalisten laitteiden käytön seurauksena kovalla koetuksella, sillä silmän lihakset joutuvat jopa aggressiivisella vauhdilla mukautumaan eri laitteiden katseluetäisyyksiin, kertoo Instrumentariumin optikko Arto Karhunen. Lisäksi laitteiden siniselle valolle altistuminen aiheuttaa harmeja. Mitä sininen valo oikeastaan on ja miten silmiä voi siltä suojata?

Mitä on sininen valo?

Sininen valo on luonnollinen valo ja sitä esiintyy osana normaalia valon spektriä. Sininen valo on lyhytaaltoisinta ja taittuvinta näkyvää valoa. Tämän takia sininen valo niin sanotusti siroaa voimakkaasti ja siten häikäisee, sekä aiheuttaa kuvan epätarkkuutta.

-Silmät ovat kovalla rasituksella, kun ne joutuvat siristelemään ja tarkentamaan sinisen valon vuoksi epätäsmälliseksi muodostuvaa kuvaa, Karhunen kertoo.

Sininen valo voi myös häiritä hormonitoimintaa, sillä se saattaa katkaista melatoniinin erittymisen. Melatoniini on käpyrauhasesta erittyvä ”unihormoni”, jolla on keskeinen merkitys vuorokausirytmin sekä hyvän unen säätelyssä.

Liiallinen siniselle valolle altistuminen päivän aikana tai varsinkin ennen nukkumaanmenoa sotkee melatoniinin erittymisen, jolloin uni häiriintyy ja seuraavana päivänä olo on väsynyt ja tokkurainen. Laitteet onkin fiksua sulkea viimeistään tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Miten voi suojautua siniseltä valolta?

-Siniselle valolle altistumisen hillitseminen voi kuulostaa hassulta, mutta se todella kannattaa, Karhunen vakuuttaa.

-Suojautuminen torjuu silmien väsymistä ja siitä aiheutuvaa päänsärkyä. Se edesauttaa näön kirkkautta ja kontrastien näkemistä sekä helpottaa hämäränäköä. Yöunen laatu paranee.

Silmälaseja käyttävä ja paljon laitteiden kanssa työskentelevä voi hankkia silmälaseihinsa Blue Blocker-pinnoitteen. Pinnoite vähentää huomattavasti haitallisen sinisen valon pääsyä silmään, jolloin käyttäjä jaksaa työskennellä virkeänä pidempään.

Sinistä valoa voi torjua, vaikkei silmälaseja vahvuuksilla tarvitsisikaan. Saatavilla on esimerkiksi iBlock-silmälaseja, joissa on sinisen valon haittoja estävä pinnoite, mutta ei vahvuuksia. Näitä suositellaan esimerkiksi opiskelijoille tai muuten älylaitteita paljon käyttäville. iBlock-lasit ovat paitsi hyödylliset myös tosi kiva näköiset, sillä ne tuovat huoliteltua särmää ulkoasuun.

Myös piilolinssien käyttäjille löytyy oiva konsti vähentämään digitaalisten laitteiden aiheuttamaa silmien väsymistä. iWear Oxygen Relax-piilolinssi on suunniteltu ottaen huomioon digitaalisten laitteiden käytön lisääntyminen. Piilolinssi on rakenteeltaan optimaalinen ja lisäksi kostuvuudeltaan ja käyttömukavuudeltaan huippuluokkaa.

-Siniselle valolle altistuvat kaikki, jotka käyttävät paljon älylaitteita, Karhunen summaa.

Eritoten opiskelijoiden ja työssäkäyvien kannattaa perehtyä sinisen valon ehkäisemiseen, mutta myös esimerkiksi kaihia sairastaville liiallinen altistuminen on haitallista.

Lisätietoja: www.instru.fi

Tänä päivänä Instrumentarium-myymälöitä on Suomessa 147 ja Virossa 20.

Asiakkaitamme palvelee yli 200 asiantuntevaa optikkoa ja jokaisessa myymälässämme on myös silmälääkärin vastaanotto sekä koulutettujen kehysasiantuntijoiden palvelu.

Vuonna 2017 Instrumentarium valittiin jo 11. kerran Suomen Luotetuimmaksi Optikkoliikkeeksi.


Kaupallinen yhteistyö

Pääaiheet

Sammio