Hämeen Sanomat: Tietyissä elintarvikkeissa vakava terveysuhka: Altistuvat varsinkin vähätuloiset

Aamulehti Tutkijoiden mukaan muun muassa kolajuomista, sulatejuustoista ja eineslihoista saatava fosfori saattaa olla tulevaisuudessa kolesterolin kaltainen uhka kansanterveydelle, kertoo Hämeen Sanomat. Tällä hetkellä fosforin haittavaikutuksia tunnetaan huonosti. Tiedetään, että veren liiallinen fosforipitoisuus aiheuttaa verisuonten kalkkiutumista. Erityisen vaarallista liika fosfori on munuaisongelmista kärsiville. Hiljattain saatujen tutkimustulosten mukaan veren kohonnut fosfaattipitoisuus voi olla riski myös perusterveille ihmisille, vaikka vielä ei olekaan pystytty osoittamaan, että fosfaattien saanti nykyisellä tasolla lisäisi suoraan sydän- ja verisuonitautien riskiä Aine on salakavala, sillä sitä käytetään paljon teollisesti valmistetuissa ruoissa. Teollisuuden ruokiin lisäämät fosfaatit imeytyvät kehoon luontaista fosforia tehokkaammin. Elintarviketieteiden tohtorin Suvi Itkosen mukaan ihmiset saavat länsimaissa fosforia jopa kolme kertaa suositeltua enemmän. Hänen mukaansa fosforin aiheuttamille riskeille altistuvat varsinkin vähätuloiset. -On mahdollista, että fosforista tulee osin sosio-ekonimoinen ongelma. Fosforia on eritoten edullisissa tuontieineksissä. Ne, joilla on varaa käyttää laadukkaampia raaka-aineita, ehkä säästyvät lisäainefosfaateilta, Itkonen sanoo Hämeen Sanomille. Aikuisilla fosforin päivittäinen saantisuositus on 600 milligrammaa päivässä. Turvallisen päiväannoksen yläraja on 5 000 milligrammaa.


← Arkistoon

Tämä juttu on vanhan sivustomme juttu. Se saattaa olla puutteellinen sisällöltään. Pahoittelemme. Tutustu uusimpiin juttuihimme etusivulla

Pääaiheet