Karppaus rehevöittää Itämerta

STT Jokainen suomalainen voisi tutkijoiden mielestä pienentää Itämeren ravinnekuormitusta vähentämällä lihankulutustaan. Pelkästään syömällä nykyisten ravitsemussuositusten mukaisesti kuormitus vähenisi seitsemisen prosenttia. Elintarvikeketju kuormittaa Itämerta luultua enemmän. Esimerkiksi typpi- ja fosforikuormasta suurin osa on peräisin ruuantuotannosta, kertoo Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT). Typpeä Itämeri saa eniten karjataloudesta. Kun mukaan otetaan koko elintarvikeketju, naudanlihakilon typpikuormitus on 78 grammaa, laskee vanhempi tutkija Yrjö Virtanen MTT:stä. Kananmunien ja sianlihan tuotannossa typpeä syntyy noin kolmasosa ja siipikarjantuotannossa seitsemäsosa naudanlihatuotannon kuormituksesta. Perunakiloa kohti typpikuormitusta syntyy ainoastaan sadasosa naudanlihaan verrattuna. MTT koordinoi kansainvälistä Foodweb-hanketta, jossa tarkastellaan Itämeren alueen ruuantuotantoa ja kulutusta.


← Arkistoon

Tämä juttu on vanhan sivustomme juttu. Se saattaa olla puutteellinen sisällöltään. Pahoittelemme. Tutustu uusimpiin juttuihimme etusivulla

Pääaiheet