Ilves löysi tehonsa ja haki pisteet Vaasasta – Oiva Jukkolan osuma helpotti loppuhetkien henkistä painetta

Ilves katkaisi kolmen ottelun voitottoman putkensa miesten jalkapalloliigassa, kun se voitti VPS:n vieraissa 2–0.

| Päivitetty

Aamulehti

Ilves palasi voittojen tielle miesten jalkapalloliigassa, kun se haki täyden pistepotin Vaasasta.

Santeri Haarala ja Oiva Jukkola tekivät maalit 2–0–voitossa. Osumat tekivät hyvää tehottomuudesta kärsineelle joukkueelle. Haaralalle maali oli kauden toinen ja Jukkolalle ensimmäinen.

Ilveksen päävalmentaja Toni Kallio myönsi pelin jälkeen, että voitto nosti mielialaa.

”Oli tasainen ottelu. Halusimme hyödyntää tilanteenvaihtoja ja voittaa palloja ylhäällä. Ensimmäinen maali tuli prässin jälkeen. Toinen maali syntyi, kun VPS haki tasoitusta. Tämä oli totta kai helpottava voitto”, Kallio tuumasi.

”Kärsivällinen puolustuspelimme ja ajoittain hyvin onnistunut prässimme olivat kulmakiviä. VPS sai muutamia laukauksia kauempaa, mutta pääosin pystyimme pitämään heidät pois vaarallisilta maalintekoalueilta.”

Heikko avausjakso

Avausjakso oli kummaltakin joukkueelta hyökkäyspelillisesti nihkeä. Sitä kuvaa tilastotkin: Ilves laukoi vain kahdesti maalia kohti – Adam Larsson nollakulmasta ja Petteri Pennanen boksin ulkopuolelta maalivahdin syliin.

VPS testasi Ilves-vahti Otso Virtasta vain kerran, eikä sitäkään kutia voinut hyvällä tahdolla laadukkaaksi maalipaikaksi kutsua.

Ilveksellä ja VPS:llä oli kummallakin vaikeuksia luoda maalipaikkoja avausjaksolla. Kuvassa VPS:n Tyler Reid haastaa Ilveksen Felipe Aspegrenia.

Kallion mukaan Ilveksen hyökkäyspelillinen tavoite on kristallinkirkas, vaikka otteet ovat olleet ajoittain ailahtelevia ja tukkoisia.

”Olemme halunneet koko ajan samaa, eli päästä laukomaan niin sanotulle parhaalle maalintekosektorille. Mitä lähemmäs maalia syötämme pallon, sitä todennäköisemmin löydämme sieltä omia pelaajia. Tämä on jatkuva prosessi”, Kallio sanoi.

Ilveksen pelaajista Pennanen on tehnyt kolme maalia, Haarala kaksi. Yhden maalin pelaajia ovat Djair Parfitt-Williams, Sebit Ngor James ja nyt myös Jukkola. Hyökkääjistä Larsson ei ole osunut kertaakaan. Myös keskikentän taitava Lauri Ala-Myllymäki on vaeltanut varjojen mailla.

”Tehot ovat jakautuneet usealle pelaajalle. Se ei ole huono juttu. Pääasia, että saamme tehoja. Parissa edellispelissä koimme karvaat pistemenetykset lopussa. Nyt oli tärkeää saada lopussa toinen maali, mikä helpotti henkistä painetta”, Kallio kertoi.

Taktista viilausta

Reilun tunnin kohdalla Jukkola korvasi Larssonin kärjessä. Kun Seydine N’Diaye ja Parfitt-Williams tulivat Ala-Myllymäen ja Doni Arifin tilalle, Ilves siirtyi entistä selvemmin 4-2-3-1-muodostelmaan, jolla se pelasi alkukaudella.

Ottelun alussa Ilves pelasi 4-2-2-2-ryhmityksellä ja prässäsi ylhäältä, mutta siirtyi jo avausjakson edetessä kolmen keskikenttään. Kallion mukaan pienen taktisen viilauksen lisäksi vaihtopelaajat toivat kentälle kaivattua lisävirtaa.

”Vaihtopelaajien rooli on tuoda energiaa. Paluu alkukaudelta tuttuun 4-2-3-1-muotoon selkeytti osaltaan tiettyjä juttuja”, Kallio tuumasi.

Avausmaalissa Pennanen katkaisi VPS:n pelinrakentelun ja siirsi pallon Haaralalle, joka laukoi voitto-osuman.

”VPS pääsi liian monta kertaa prässimme alta pois, mutta yksi onnistunut pallonriisto ylhäällä toi voittomaalin. Hieno laukaus Haaralalta”, Kallio kehui.

Jukkola viimeisteli lukemat pelin loppupuolella. VPS haki tasoitusta, ja Ilves pääsi vastahyökkäykseen. Haaralan syöttö avasi Jukkolan vapaaksi, ja 21-vuotias Ilveksen oma kasvatti laukoi komeasti alakulmaan.

”Hyökkääjät haluavat tietysti tehoille. Olen iloinen, että hän sai onnistumisen. Toivottavasti tahti jatkuu tästä eteenpäin samana”, Kallio sanoi.

Mitä tapahtui?

Vaisu alku, hyvä loppu

1. puoliaika: Ilves prässäsi pelin alussa aktiivisesti ylhäältä, mutta ei päässyt riistoihin tai maalipaikoille. Jakson edetessä kummankin joukkueen pallollinen peli meni puskemiseksi.

2. puoliaika: Ilves oli aktiivisempi kuin VPS. Avausmaali syntyi, kun Petteri Pennanen riisti pallon hyökkäyskolmanneksella ja syötti Santeri Haaralalle, joka viimeisteli voittomaalin. Oiva Jukkola viimeisteli pelin lopulla 2–0-voittolukemat Haaralan esityöstä.

Yleisömäärä: 2 098

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut