Arvostettu suomalais­valmentaja antoi itsensä naisia alistavan Saudi-Arabian välineeksi

Saudi-Arabiassa Rosa Lappi-Seppälä voi unohtaa suomalaiseen yhteiskuntaan kiinteästi kuuluvat arvot kuten tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden, kirjoittaa urheilutoimittaja Ari Virtanen.

Valmentaja Rosa Lappi-Seppälä Suomen naisten maajoukkueen mediatilaisuudessa Helsingissä maaliskuussa 2022.

14.2. 15:03

Saudi-Arabian luulisi olevan viimeisiä maita, jonne suomalaisvalmentaja lähtee tekemään työtään – jos asiaa ajatellaan puhtaasti vaikkapa suomalaisten ja pohjoismaisten arvojen näkökulmasta.

Maanantaina Saudi-Arabian jalkapalloliitto kertoi nimittäneensä Rosa Lappi-Seppälän, 48, Saudi-Arabian naisten jalkapallomaajoukkueen päävalmentajaksi.

Lappi-Seppälä on aiemmin ollut muun muassa Suomen maajoukkueen valmennusryhmässä, päävalmentajana kotimaisessa liigassa sekä jalkapalloasiantuntijana televisiolähetyksissä. Tiivistän: arvostettu valmentaja.

Saudi-Arabiassa Lappi-Seppälä voi unohtaa suomalaiseen yhteiskuntaan kuuluvat arvot, kuten tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden – sukupuolten välisestä tasa-arvosta puhumattakaan.

Niillä on vain vähän käyttöä Saudi-Arabiassa. Rahan tai houkuttelevan työn voima on sillä tavalla ihmeellinen, että arvot voi panna vähäksi aikaa sivuun ja pois käytöstä.

Amnesty Internationalin Suomen osaston johtaja Frank Johansson ihmettelee Lappi-Seppälän valintaa.

”Jokainen saa tietenkin valita työpaikkansa miten haluaa, mutta itse toivoisin, että hän käyttäisi asemaansa puhuakseen naisten syrjinnästä ja heidän kohtaamistaan ihmisoikeusloukkauksista Saudi-Arabiassa”, Johansson sanoo.

Siinä on hyvä kysymys, jota pitää kysyä, kuten myös sitä, miten Lappi-Seppälän arvot sallivat tehtävän vastaanottamisen.

Nopeasti vastauksia ei saada, sillä Lappi-Seppälä pyytää ottamaan yhteyttä Saudi-Arabiaan jalkapalloliittoon, mikäli toivon haastattelua. Pyydetään sitä myöhemmin, kerrotaan sitä ennen vähän naisten asemasta Saudi-Arabiassa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin joulukuussa julkaiseman raportin mukaan maassa rikotaan systemaattisesti naisten ihmisoikeuksia. Naisia on vangittu johtuen rauhanomaisista mielenilmauksista naisten ihmisoikeuksien puolesta.

Amnesty kertoo, että Saudi-Arabian lain silmissä vain miehet voivat olla laillisia huoltajia, ja naisella on oltava mieshuoltaja. Siinä osa ongelmista.

Saudi-Arabian naisten jalkapallo on täysin lapsenkengissä. Naisten jalkapallo potkaistiin maassa käyntiin vuonna 2019. Lappi-Seppälä on järjestyksessään vasta toinen valmentaja kyseisessä tehtävässä.

Naisten jalkapallon kehittäminen on osa Saudi-Arabian pyrkimystä tehdä itsestään urheilun suurtoimija ja hankkia vaikutusvaltaa.

Maa järjestää Aasian talvikisat vuonna 2029 ja vuonna 2034 Aasian kisat. Se havittelee vuoden 2030 jalkapallon MM-kisoja ja olympialaisia.

Amnestyn vuoden 2021 raportin mukaan Saudi-Arabiassa tapahtuu edelleen kokoontumisvapauteen ja sananvapauteen liittyviä ihmisoikeusloukkauksia.

Ihmisoikeuksia puolustavia henkilöitä on vangittu ja tuomittu, ja samoin on käynyt hallintoa kritisoineille henkilöille ja aktivisteille.

Teloitukset ovat arkipäivää Saudi-Arabiassa. YK:n ihmisoikeuskomission tiedottaja Elizabeth Trossell kertoi viime marraskuun lopussa, että edeltävien kahden viikon aikana Saudi-Arabiassa oli teloitettu 17 ihmistä.

Tällaisen maan välineeksi Lappi-Seppälä antoi itsensä ja osaamisensa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut