Cristiano Ronaldo petti lupauksensa – Lionel Messin toiminta on vähintään yhtä irvokasta

Cristiano Ronaldon ja Lionel Messin kampanjointi Saudi-Arabian lähettiläinä tarjoaa irvokkaita hetkiä lähitulevaisuudessa, kirjoittaa Tony Pietilä.

Cristiano Ronaldo on Al-Nassrin pelaaja ja Saudi-Arabian lähettiläs.

1.1. 17:44

Perjantaina se viimein tapahtui. Cristiano Ronaldon pitkään huhuttu siirto saudiarabialaiseen Al-Nassriin sai vahvistuksensa. Twitter täyttyi hupailusta ja ilkkumisesta.

Siirto saa kieltämättä monta asiaa näyttämään jälkikäteen huvittavilta. Näitä ovat esimerkiksi pari kuukautta sitten Piers Morganille annettu haastattelu, siirron jyrkkä kiistäminen huhumyllyn käynnistyttyä MM-kisojen aikana sekä Ronaldon tv-juontaja Johnathan Rossille antamat kommentit vuodelta 2015.

”Haluan lopettaa korkeimmalla tasolla. Haluan säilyttää arvokkuuteni ja lopettaa hyvässä joukkueessa. Ei USA:ssa, Qatarissa tai Dubaissa, koska ne eivät ole hyviä sarjoja”, hän sanoi tuolloin.

Kuten nyt tiedämme, toisin kävi. Ronaldo ei lopettanut arvokkuudella, vaan suuntasi tähtitieteellisellä palkalla heikkoon Saudi-Arabian liigaan sen jälkeen, kun Morganille annettu haastattelu oli tiennyt potkuja ManUsta ja MM-kisat olivat päättyneet kyyneliin. Kisat, joissa hyödytön Ronaldo menetti avauskokoonpanon paikkansa ja arkkivihollinen Lionel Messi voitti mestaruuden.

Hah hah haa, nyt on helppoa nauraa vahingoniloisena jos sellaiseen on taipumusta. Olisihan se ollut hienompaa, jos yksi lajihistorian parhaista pelaajista olisi pelannut viimeiset vuotensa vaikkapa kasvattajaseurassaan Sporting Lissabonissa tai vaikka kotisaarellaan Madeiralla.

Lopulta on kuitenkin kohtalaisen yhdentekevää, missä hän 38-vuotiaana sammuvana tähtenä palloa potkii. Siirron oleellisin merkitys on aivan toisaalla.

Cristiano Ronaldo on Al-Nassrin mies.

Mediaan tihkuneiden tietojen mukaan Ronaldon pelaajasopimus kattaa kaksi ja puoli vuotta, minkä jälkeen hän tienaa järjettömän suuruisen palkkansa Saudi-Arabian ”lähettiläänä”.

Näin aikakautensa ylivoimaiset hallitsijat ja toistensa ikiaikaiset nemesikset Messi ja Ronaldo yhdistävät viimein voimansa. Vaikka asia on jäänyt verrattain pienelle huomiolle, Messi solmi jo aiemmin tänä vuonna sopimuksen Saudi-Arabian kanssa ja ryhtyi maan turismin lähettilääksi.

Myös tuore maailmanmestari Lionel Messi on Saudi-Arabian lähettiläs.

Vaikuttaa ilmeiseltä, että saudien tarkoituksena on käyttää kahta lajin suurinta hahmoa hyväkseen suurimmassa käynnissä olevassa hankkeessaan: jalkapallon MM-kisojen 2030 hakuprosessissa.

Saudi-Arabialla on valtava hinku saada kisat itselleen, ja se hakee niitä yhdessä Egyptin ja Kreikan kanssa. Loputtomat rahavarat ovat tunnetusti vahva valttikortti, kun Fifa päättää asioista, ja rahalla saa tuekseen myös Messin ja Ronaldon.

Kotimaitaan vastaan

Erityisen nurinkurista tässä asetelmassa on se, että mainitun trion kärkihaastajana 2030 isäntämaakisassa pidetään Espanjan, Portugalin ja Ukrainan yhteishakemusta.

Tässä voi käydä siis niin, että Ronaldo, joka hetki sitten poistui Qatarin nurmelta itkuisena Portugalin paita yllään ja kapteeninnauha hihassaan, käy seuraavan ison taistelunsa omaa maataan vastaan.

Kaiken lisäksi myös nelikko Uruguay–Argentiina–Chile–Paraguay on vahvistanut jo vuosia sitten jättävänsä yhteishakemuksen. Näin, jos sangen todennäköiseltä vaikuttava skenaario Saudi-Arabian, Ronaldon ja Messin tulevista yhteistyökuvioista toteutuu, molemmat legendat kampanjoivat seuraavat pari vuotta omien maidensa hakemuksia vastaan.

Kun on seurannut Messin ja koko Argentiinan valtion valtavaa ja tunteikasta voitonjuhlintaa edellisen parin viikon aikana, on todettava että Messin kohdalla tämä skenaario näyttää vähintään yhtä irvokkaalta kuin Ronaldon.

Näin päättyi Cristiano Ronaldon MM-ura.

Qatariakin julmempi maa

Qatarin MM-kisat muistetaan ainakin täällä Länsi-Euroopan vaikutuspiirissä historiallisen ristiriitaisina. Niitä ei muisteta vain kenttätapahtumista, vaan myös ja monen kohdalla etenkin kuolleista siirtotyöläisistä ja heikoista ihmisoikeuksista. Ja oikeutetusti.

Kutakuinkin kaikissa asioissa, joista Qataria ansaitusti moititaan, Saudi-Arabia on kuitenkin vielä pahempi. Naisten ja seksuaalivähemmistöjen osat ovat vielä surkeammat, ja maassa suoritettiin toistakymmentä julkista teloitusta juuri ennen Qatarin kisojen alkua.

Yleisin teloitustapa on kaulan katkominen miekalla.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty kertoo, että Saudi-Arabia hiljentää toimittajia, aktivisteja ja ihmisoikeuspuolustajia epäoikeudenmukaisessa erikoistuomioistuimessaan. Maan kruununprinssiä Mohammed bin Salmania epäillään toimittaja Jamal Khashoggin murhasta.

Niin kutsuttu urheilupesu on tapa, jolla Saudi-Arabia yrittää monen valtion tavoin kiillottaa kilpeään. Pesuprojektin ykköshanke on ollut valioliigaseura Newcastle United, josta valtion sijoitusrahasto hankki 80 prosentin osuuden viime vuonna.

Ainakin tästä länsimaisesta näkökulmastamme on ilmiselvää, ettei tällaisessa maassa saa missään tapauksessa järjestää jalkapallon MM-turnausta. Ei varsinkaan nopeasti Qatarin jälkeen.

Saudi-Arabian, Egyptin ja Kreikan valinta voisi olla liikaa monelle Euroopan maalle. Se voisi hajottaa Fifan ja koko MM-instituution.

On suorastaan mieletön tilanne, jos lajin kaksi valovoimaisinta tähteä ovat hakuprosessissa ”lähettiläinä” seisomassa Saudi-Arabian rinnalla.

Kaiken kruunuksi vielä omia kotimaitaan vastaan.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut