Pelén kuolema sai aikaan maansurun Brasiliassa

Brasilialaiset korostavat Pelén merkitystä maansa asemalle ja yhteiskunnalle.

Pelén joukkueen Santosin kannattajat halasivat jalkapallolegendaa hoitaneen sairaalan edustalla São Paulon kaupungissa.

30.12.2022 11:30

Koko jalkapallomaailma muistelee Peléä, joka kuoli torstaina 82-vuotiaana. Brasiliassa kyse on maansurusta, joka läpäisee koko yhteiskunnan.

Rio de Janeirossa valkoinen Kristus Vapahtaja -patsas valaistiin kansallisvärein keltavihreäksi, ja Brasilian tv-kanavilta sekä päälehtien etusivuilta käytännössä katosivat muut aiheet.

”Kuolematon kuningas kuoli”, tiivisti O Globo.

”Pelé todisti urheilun voiman ja veti kuuluisuuden rajat uusiksi”, otsikoi Folha de São Paulo.

Tietoa kuolemasta oli osattu odottaa jo jonkin aikaa, ja se tuli Brasiliassa loppuiltapäivästä paikallista aikaa. Sitä kommentoivat heti liki kaikki yhteiskunnan johtohahmot. Moni korosti Pelén asemaa paitsi suurpelaajana myös Brasilian lähettiläänä.

Folha de São Paulo kirjoitti, että Pelé oli ”taatusti Brasilian 522-vuotisen historian tunnetuin brasilialainen ja ihmiskunnan historian tunnetuimpia nimiä, joka kilpaili siinä Jeesuksen kanssa ja voitti Coca-Colan ja Beatlesin kaltaiset brändit”.

”Harva brasilialainen teki maamme nimeä niin tunnetuksi”, Brasilian presidentiksi sunnuntaina palaava veteraanipoliitikko Luiz Inácio Lula da Silva kiitteli Twitterissä.

”Ei sillä väliä, miten kaukana ulkomaalaisten kieli oli portugalista, kaikilla neljällä maailman laidalla opittiin pian lausumaan taikasana: ’Pelé’.”

Lula, 77, sanoi olevansa etuoikeutettu, koska nuoremmistaan poiketen hän sai nähdä Pelén nurmella. Hän tosin myönsi olleensa katkera Peléä kohtaan, koska tämän joukkueella Santosilla oli tapana murskata hänen kannattamansa Corinthians. Hän kuitenkin kirjoitti antaneensa periksi ja ihastuneensa tähän Brasilian maajoukkueen kymppipaidassa.

Peléssä tiivistyivät brasilialaisten parhaat puolet eli ”sinnikkyys, taiteellisuus, iloluontoisuus, omistautuneisuus, kunnioitus ja yhtenäisyys”, kirjoitti liittovaltion korkeimman oikeuden tuomari ja ylimmän vaalituomioistuimen puheenjohtaja Alexandre de Moraes, joka kuuluu Brasilian vaikutusvaltaisimpiin päättäjiin.

”Seuratkoon vertaansa vailla olevan ’jalkapallon kuninkaan’ esimerkki meitä aina paremman ja solidaarisemman Brasilian rakentamiseksi.”

Brasilian maajoukkueen nykyinen numero kymmenen, Neymar, muistutti niin ikään Pelén yhteiskunnallisesta merkityksestä.

”Ennen Peléä jalkapallo oli vain urheilua. Pelé muutti kaiken. Hän teki jalkapallosta taidetta, viihdettä. Hän antoi äänen köyhille ja mustille ja ennen kaikkea hän antoi Brasilialle näkyvyyttä", Neymar pohti Instagramissa.

Brasilian jalkapalloliitto kirjoitti, että ”musta, köyhä poika –– todisti, että aina löytyy uusi tie. Kuningas antoi meille uuden Brasilian.”

Sanomalehti O Globo kertoi, että Pelén kaksipäiväinen hautajaissaatto järjestetään maanantaina ja tiistaina. Hänen arkkunsa viedään Santosin stadionille, jossa brasilialaiset voivat jättää hyvästit sankarilleen. Seuraavana päivänä saatto jatkuu hänen äitinsä talon ohi hautausmaalle.

Hautajaiset ovat yksityistilaisuus hänen läheisilleen.

Brasilian liittovaltio on julistanut kolmen päivän suruajan ja Santosin kaupunki seitsemän päivän.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut