Pirkkahallin viheriöiltä löytyy futisjunioreiden mielestä paras mahdollinen tapa viettää joululomaa – Katso kuvakooste Välipäiväturnauksen tunnelmasta Tampereelta

TPV:n perinteisessä jalkapalloturnauksessa pelaa tänä vuonna yli 60 joukkuetta. Moni joukkue on ehtinyt odottaa Välipäiväturnauksen järjestymistä pitkään.

Valmentaja Pekka Vappula punoi juonia Turffien kanssa ennen joukkueen kolmatta peliä.

28.12.2022 20:01

Aamulehti

Joulun ja uudenvuoden välipäivät merkitsevät monelle suomalaiselle raukeaa vetelehtimistä. Täysin toisenlaista meininkiä on tarjolla Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa eli Pirkkahallissa, jossa pelataan perjantaihin asti juniorijalkapalloa aamusta iltaan Tampereen Pallo-Veikkojen perinteikkäässä Välipäiväturnauksessa.

”Futista parempaa joululomanviettoa ei ole olemassakaan”, tiedetään Tampere-Viipurin Ilves-Kissojen Turffit-joukkueessa.

Turffit pelasi Pirkkahallissa keskiviikkona vuonna 2012 syntyneiden poikien haastesarjassa. Haastatteluhetkellä joukkue oli ehtinyt pelata jo 1–2-tappioksi kääntyneen paikallisottelun TPV/2:sta vastaan. Lisäksi tilillä oli suvereeni 7–0-voitto Euran Pallosta. Koko 12-henkinen joukkue antoi yhteisen analyysin suorituksistaan:

”TPV oli aika kova vastustaja, kovin tähän mennessä. Me olisimme ansainneet siitä vähintään tasurin. Meillä tuli joku sata vetoa, mutta vain yksi niistä meni maaliin.”

Mistä johtui, että niin kävi?

”Me vain vedettiin melkein kaikki ohi. Ehkä vaatisi vähän keskittymistä.”

Miten meinaatte keskittyä seuraavaan matsiin?

”Tosi hyvin. Täysillä”, pelaajat vakuuttavat.

Mikael Ali-Löytty (oik.) ja Eino Rättö (vas.) ottivat hörpyt hetki ennen Turffit-joukkueensa kolmatta peliä. Joukkue ilmoitti ennen ottelua tavoittelevansa pronssisijaa 11-vuotiaiden poikien haastesarjasta.

Turffien joukkueenjohtajat Sari Vuohiniemi ja Hanna Räihä-Mäntyharju kertovat, että joukkue osallistui nyt ensimmäiseen Välipäiväturnaukseensa. Tarkoituksena oli tulla kahdesti aiemminkin, mutta koronavirustilanne vesitti aikeet. Turffit harjoittelee läpi talven ja pelaa kuukausittain turnauksissa sekä harjoitusotteluissa pirkanmaalaisten vastustajien kanssa, jotta pelituntuma säilyy kesän piirisarjaa varten.

"Vähän näitä saa pidätellä, kyllä he kovin innoissaan ovat olleet”, Räihä-Mäntyharju naurahtaa viitatessaan pelaajiin.

Hanna Räihä-Mäntyharju (punaisessa paidassa) ja Sari Vuohiniemi ovat joukkueenjohtajina Ilves-Kissoissa, jossa heidän lapsensa pelaavat. Vuohiniemi kehuu Välipäiväturnauksen järjestelyitä sujuviksi.

Hauskaa myös katsomossa

Pirkkahallin välipäiväpeleihin ilmoittautui tänä vuonna yhteensä 67 joukkuetta. Paikalle saapuu paljon myös pelaajien läheisiä. Toivo Saari kannusti keskiviikkona äitinsä Emmi Saaren kanssa isoveljeään Aleksi Saarta, joka pelaa Pirkkalan Ilveksen P11-haastesarjan joukkueessa.

”Hauskaa!” luonnehti Toivo Saari ensimmäistä Välipäiväturnaustaan penkkiurheilijana ja miettii samalla, että kentälle olisi kiva päästä itsekin ja mieluiten mahdollisimman pian.

Turnauksessa kunkin ikäsarjan ottelut pelataan yhden päivän aikana. Emmi Saari kehuu turnaussysteemiä. ”Tämä on joulun jälkeen kiva tällainen yhden päivän juttu.”

Toivo ja Emmi Saari ovat kannustamassa Välipäiväturnauksessa ensimmäistä kertaa pelaavaa Aleksi Saarta. Emmi kertoo, että Aleksin joukkue on aiemmin harrastanut talvisin muita lajeja kuin jalkapalloa, mutta tänä talvena Pirkkalan Ilveksen pelaajat käyvät höntsäilemässä futsalia kerran viikossa.

Toivo Saari pelaa itsekin Pirkkalan Ilveksessä. Ensi vuonna edessä on seitsemänvuotiaiden poikien sarja. Saaren mielestä jalkapallossa parasta on ”kaikki”.

Katsomosta löytyy muitakin jalkapallon ystäviä kuin pelaajien tukijoukkoja. Riitta Lehtisalo ja Reijo Lehtisalo kertovat kannattavansa yleisesti järjestäjäseura TPV:n joukkueita. Heidän omat lapsensa ja lapsenlapsensa ovat pelanneet aiemmin TPV:ssä, ja pariskunnalla on pitkä historia seuran talkoo- ja toimistotöissä. Tällä kertaa he ovat vain katsomassa, vaikka tarjosivatkin toki apuaan järjestäjille etukäteen.

”Jalkapallo on ollut meille hyvin tärkeä, lajeista ykkönen, ja on edelleenkin. Olemme sitä porukkaa, jotka alun perin käynnistivät Särkänniemi-cupin. Kolmella joukkueella se aloitettiin aikoinaan Vehmaisten kentällä”, Lehtisalot kertovat.

Nykyään kesäisiin pelattavaan turnaukseen osallistuu vuosittain tuhansia pelaajia. Välipäiväturnauksessa on hiukan vähemmän, mutta koronavuosien jälkeen Lehtisalot ovat ilahtuneita nykymäärästäkin.

Reijo ja Riitta Lehtisalo ovat olleet TPV:n seura-aktiiveja heidän jälkipolviensa harrastaessa jalkapalloa. He ovat huomanneet, ettei kenttien laidalla tahdo olla enää yhtä paljon vanhempia ja isovanhempia talkootöissä kuin ennen, vaikka pitävätkin talkoilua hyvänä tapana irrottautua esimerkiksi työelämän kiireistä. Välipäiväturnaukseen he saapuivat kannattamaan TPV:n joukkueita.

Ilves-Kissojen Turffien Ahti Savela varmistaa, tuleehan joukkueen haastattelu ja kuva lehteen asti.

”Okei, mammalle terkkuja!” hän huikkaa myönteisen vastauksen saatuaan.

Aamulehti näyttää tilaajilleen kaikki Välipäiväturnauksen ottelut C-hallin kentältä 1 osoitteessa aamulehti.fi/live.

Valmentaja Pekka Vappula ohjasi Turffeille lämmittelyt ennen pronssipeliin pääsyn ratkaissutta kolmatta ottelua. Pelaajat vakuuttivat keskittyvänsä siihen peliin paremmin kuin edelliseensä.

Ilves-Kissat ja HJK/Töölö kohtasivat keskiviikkona C-hallin kentällä 1. Tamperelaisjoukkue taipui helsinkiläisille lopulta lukemin 2–4.

Välipäiväturnauksessa pelaa paljon paikallisten seurojen joukkueita, mikä kuuluu myös Pirkkahallin katsomon kannatushuudoissa.

Ilves-Kissojen Turffit katsoi aktiivisesti jalkapallon MM-kisoja marras-joulukuussa. Kuvassa ylärivissä (vasemmalta oikealle): Toivo Kuusisto, Emil Isokorpi, Kosti Kovala ja Wertti Parviainen. Keskirivissä (vasemmalta oikealle): Oscar Jones, Hugo Vappula, Ahti Savela, Emil Eriksson, Lauri Tuokko, Eino Rättö, Mikael Ali-Löytty. Edessä maalivahti Ville Mäntyharju.

Oikaisu 29.12.2022 kello 9.10: Ottelukuvan kuvatekstissä kerrottiin alun perin TPV/2:n ja HJK/Töölön välisestä ottelusta, vaikka tosiasiassa kuvassa pelaavat Ilves-Kissojen joukkue ja HJK/Töölö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut