Kun Messi teki maalin, alkoi Buenos Airesin fanialueella sataa lunta – ”Juhlimme kaksi, kolme päivää”

Buenos Airesin keskustaan vaelsi jännitys­näytelmän jälkeen jopa kaksi miljoonaa jalkapallofania.

Argentiinan fanit ottivat kaiken irti jalkapallojuhlasta.

18.12.2022 22:11

Buenos Aires

Kun Argentiinan maailmanmestaruus vihdoin varmistuu rangaistuspotkuilla, Jan Amalla on ensimmäisiä, jotka hyökyvät ulos Plaza Seeberin portista.

Amallalla ja hänen kaverillaan on kiire ja suuntana kuuden kilometrin päässä sijaitseva kaupungin keskusta ja obeliskin aukio.

Se vetää ottelun jälkeen väkeä kuin magneetti, ja kaupungin virkamiehet arvioivat sunnuntaiaamuna, että siellä juhlii mahdollisesti jopa kaksi miljoonaa ihmistä.

Amalla aikoo juhlia kavereineen ainakin kaksi, ehkä kolme päivää.

”Olemme kärsineet ja hävinneet niin monta kertaa. Messi todellakin ansaitsi voiton, häntä on arvosteltu niin paljon siellä ja täällä”, Amalla lataa ja lähettää vähemmän mairittelevat terveiset Kylian Mbappélle ennen kuin kiirehtii matkaan.

Käytännössä obeliskilla järjestettävä juhla pysäytti keskustan liikenteen lähes täydellisesti, bussit lopettivat kulkemisen kello 14 eivätkä metrotkaan pysähdy sunnuntaina aivan keskustassa kuten tavallisesti.

Ensimmäiset fanit valtasivat sieltä itselleen paikat jo aamulla. Obeliskin aukiolla ei ole ruutuja, mistä ottelua olisi voinut katsoa, mutta kännykästäkin sen näkee.

Jo Palermon puistossa sijaitsevalla Plaza Seeberilla hikoili ja jännitti ottelua valtava määrä siniseen ja valkoiseen pukeutuneita faneja.

Ensimmäiset tulivat paikalle aikaisin aamulla, että saivat eturivin paikat jättiruudun edestä.

Tiedotuspisteen luona päivystävä turvamies heitti, että alueelle mahtuu 100 000 ihmistä, mutta tiedotuksen työntekijä toppuutteli, että määrä voi olla vähän vähemmän.

Joka tapauksessa ihmisiä on niin paljon, että kun Messi tekee Argentiinan ensimmäisen maalin, ja ihmiset alkavat pomppia ylös ja alas, tuntuu siltä kuin maa antaa periksi pari senttiä.

Hiekka pölisee ja yleisön päälle alkaa sataa lunta. Tekolumi tulee ihmisillä olevista spraypurkeista.

Plaza Seeberillä voi nähdä, miten Argentiinassa jalkapalloa juhlitaan vauvasta vaariin.

Buenos Airesin kaupungin järjestämä tapahtumassa ei myydä alkoholia, ja siellä on paljon perheitä. Tapahtuma on kuin jättimäinen piknik.

Argentiinan fanien riemulla ei ollut rajoja.

Peliaikana ei tietysti ole aikaa syödä, mutta puoliajalla empanadat ja muut eväät maistuvat hyvällä ruokahalulla.

Argentiinalaiset elävät ottelua täysillä. Moni on jännittänyt ottelua jo päiväkausia. Cristian Martinez kertoo suhtautuvansa jalkapallo-otteluihin niin tunteella, että hän nukkuu niiden alla huonosti ja herää useasti öisin.

Argentiinalaisten jännityksen astetta kuvaa se, että MM-kisojen aikana Argentiinan televisiossa on haastateltu psykologeja ja kardiologeja, joilta on kysytty neuvoa miten pelien aikana voi välttää stressiä ja sairauskohtauksia.

Argentiinan edellinen mestaruus tuli Meksikossa 1986, joten nuoremmat sukupolvet eivät ole saaneet kokea miltä mestaruus maistuu.

Sellaisia nuoria ovat esimerkiksi kaverukset Lucas Cano ja Brian Cantero, jotka esittelivät ennen peliä isoa lakanaa. Siinä ovat Messin ja Maradonan kuvat.

Kolmekymppiset kaverukset muistavat kyllä kuuden vuoden takaiset kisat, jolloin Argentiina sai hopeaa.

”En tiedä miten täydellisesti luotan voittoon, mutta minulla on paljon uskoa joukkueeseen. He ovat pelanneet todella hyvin ja parantaneet koko ajan kisojen aikana peliään”, Cantero sanoi ennen peliä.

Cano ja Cantero tulivat puistoon katsomaan peliä 40 kilometrin päästä omalla autolla. Heilläkin oli pelin jälkeen suuntana obeliskin aukio, ja sinne he pääsivät pari tuntia pelin jälkeen.

He eivät koskaan nähneet Maradonaa pelaamassa stadionilla, mutta videoilta Maradona on tietysti tuttu.

Siksi Cantero sanoo, ettei Messiä ja Maradonaa oikein voi verrata pelaajina. Persoonallisuuksinakin he ovat hyvin erilaisia.

”Messi on tällä hetkellä maailman paras pelaaja”, Cantero sanoo.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut