Argentiina ja Messi voittivat maailman­mestaruuden – Ranskan Mbappé teki hattu­tempun

Lionel Messi teki kaksi maalia ja yhden vielä rangaistus­potku­kilpailussa, jossa Ranska epäonnistui pahoin.

Argentiinan pelaajat kerääntyivät juhlimaan Lionel Messin kolmatta maalia jatko-ottelun aikana.

18.12.2022 21:00

Argentiina on vuoden 2022 maailmanmestari, ja lajin elävä legenda Lionel Messi on viimein saanut havittelemansa maailmanmestaruuden.

Finaalista odotettiin Messin ja Kylian Mbappén kaksintaistelua, vaikka kentälle asteli ottelun alussa kaksikymmentä muutakin pelaajaa. Messi ja Mbappé lunastivat heihin kohdistuneet odotukset, kun heistä tuli finaalissa joukkueitaan kannatelleet pelaajat.

Mbappésta tuli finaalin paras pelaaja hattutempullaan ja samalla MM-historian eniten finaaleissa maaleja tehnyt pelaaja neljällä maalillaan.

Qatarin MM-turnauksen finaalista tuli yksi MM-historian kummallisimmista ja mielettömimmistä finaaleista sen jälkeen, kun aneemisesti finaalin aloittanut Ranska viimein sai käännekohtansa toisen puoliajan lopulla.

Messi laukoi rangaistuspotkumaalin ja oli rakentamassa Argentiinan 2–0-johtomaalia. Kun pokaali oli jo menossa Argentiinalle, heräsi Ranska viimein. Mbappé kavensi rangaistuspotku­maalilla tilanteen 1–2:een ja kaksi minuuttia myöhemmin laukoi taidokkaasti 2–2-tasoituksen.

Lue lisää: Ranska oli tekemässä MM-finaalista kaikkien aikojen antikliimaksia – ja sitten nähtiin MM-historian runsasmaalisin jännitysnäytelmä

Jatko-ottelun toisen puoliajan alussa Messi vei Argentiinan 3–2-johtoon, mutta Mbappé sai tilaisuutensa kolme minuuttia ennen jatko-ottelun peliajan päättymistä. Mbappé laukoi pilkulta Ranskan toisen kerran tasoihin ja viimeisteli samalla hattutempun finaalissa.

Finaalin ratkaisu jouduttiin hakemaan rangaistuspotku­kilpailusta, johon kulminoitui myös Messin ja Mbappén kaksinkamppailu.

Rangaistuspotku­kilpailussa Mbappé upotti jo kolmannen rangaistuspotkun Emiliano Martinezin taakse. Messikin sijoitti pallon varmasti maaliin.

Rangaistuspotkukilpailu ratkesi lopulta Ranskan Kingsley Comanin ja Aurélien Tchouaménin epäonnistumisiin. Gonzalo Montielin rangaistuspotku varmisti maailman­mestaruuden Argentiinalle 36 vuoden tauon jälkeen.

Lionel Messi teki loppuottelun ensimmäisen maalin rangaistuspotkusta. Messi onnistui pelin 23. minuutilla.

Ranska eteni turnauksessa passiivisella pelillään finaaliin asti, mutta finaalissa siitä tuli ongelma. Vaara realisoitui kahdenkymmenen minuutin jälkeen, kun Ranskan oikea laitahyökkääjä Ousmane Dembélé rikkoi Ángel Di Maríaa rangaistuspotkun arvoisesti.

Oli selvää, kuka asettuisi pallon taakse pilkulle. Messin valmistautumisessa näkyivät elekielessä hänen omat paineensa ja Argentiinan kansakunnan paineet hänen harteillaan. Messi haroi hieman hiuksiaan, huokaisi syvään ja availi leukaperiään.

Kun Messi lähti liikkeelle vauhtiin, hän katsoi viime hetkeen asti Hugo Llorisin liikkeitä. Lloris heittäytyi oikealle puolelleen ja Messi sijoitti pallon tyhjään nurkkaan. Se oli Messin kuudes maali Qatarin MM-turnauksessa.

Argentiinassa Buenos Airesissa jalkapallofanit olivat kerääntyneet suurella joukolla katsomaan loppuottelua. Peli muuttui piinaavan jännittäväksi lopussa.

Ensimmäisen puolen tunnin aikana Ranska jäi tyystin vaille maalintekoyrityksiä. Se kertoi siitä, miten aseeton Ranska näytti olevan.

36. minuutilla Ranskan puolustus sahattiin taas auki. Messi oli linkkipelaajana rakentamassa vastahyökkäystä, joka päättyi siihen, että Alexis Mac Allister tarjosi maalipaikan Di Maríalle. Di María sijoitti pallon varmasti Argentiinan maalin takanurkkaan ja vei Argentiinan kahden maalin johtoon.

Di María oli Argentiinan päävalmentajan Lionel Scalonin jokerikortti finaaliin. Loukkaantumisestaan toipunut Di María oli huilannut neljännesvälierän, pelannut vain kahdeksan minuuttia puolivälierässä ja huilannut taas välierässä. Vaihtopenkillä Di María oli kasvattanut nälkäänsä, ja se näkyi finaalissa.

Ranskan turmana oli lopulta se, että ottelu eteni rangaistuspotkukilpailuun asti. Siihen Argentiina oli selvästi valmiimpi.

Lopulta juhlat olivat valmiit alkamaan Argentiinan pääkaupungissa, kun maa vei historiansa kolmannen maailmanmestaruuden.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut