Argentiinassa valmistaudutaan MM-finaaliin monenkirjavin rituaalein – Diego Maradonan kuvasta paljastui ällistyttävä enne

Buenos Airesissa luotetaan vahvasti mestaruuteen. Pelaajien taitojen lisäksi argentiinalaiset uskovat hyvää onnea tuoviin rituaaleihin.

Wilma Castillo saapui Obeliscoa ympäröivälle aukiolle neljän lapsenlapsensa kanssa. Kaikilla on fanipaita päällä ja Argentiinan lippu liehuu heidän käsissään.

18.12.2022 12:35

Buenos Aires

Parinkymmenen moottoripyörän saattue ajaa Buenos Airesin tärkeimmän nähtävyyden, Obeliscon, ohi. Yhtä pyörää ajaa Hämähäkkimieheksi pukeutunut kuski, toisessa on kyydissä Mikki Hiiri ja kolmannessa Lumikki kullanvärisessä hameessaan.

Kuskit tööttäävät kannustuksena yhteen ääneen, ja Obeliscoa ympäröivältä aukiolta jalkapallofanit vastaavat samalla mitalla sinivalkoisten torvien kovaäänisin törähdyksin.

Lauantai-iltana MM-loppuottelutunnelmaa kohotettiin eri puolilla Argentiinan pääkaupunkia. Keskustassa lähes 70 metriä korkean valkoisen obeliskin vierelle kerääntyi suuri joukko ihmisiä pomppimaan, laulamaan tutuksi tullutta kannatuslaulua ja heiluttamaan Argentiinan lippuja, kuten Argentiinan pelien jälkeen aina.

Tiistaisen semifinaalin jälkeen hurjimmissa arvioissa arveltiin, että paikalla oli satojatuhansia ihmisiä. Jos Argentiina voittaa mestaruuden, ennätys rikkoutuu aika varmasti.

Yhtä pyörää ajaa Hämähäkkimieheksi pukeutunut kuski, toisessa on kyydissä Mikki Hiiri ja kolmannessa Lumikki kullanvärisessä hameessaan.

Buenos Airesin tärkeimmän nähtävyyden, Obeliscon, ympärille kerääntyi valtava ihmismeri, kun Argentiina kaatoi MM-kisojen välierässä Kroatian.

Aukion reunalla istuu myös Wilma Castillo neljän lapsenlapsensa kanssa. Kaikilla on fanipaita päällä ja Argentiinan lippu liehuu heidän käsissään. Lapsenlapsia on kaikkiaan seitsemän, mutta muilla oli opiskelukiireitä.

”Halusin lastenlasteni nauttivan tästä tunnelmasta, mutta finaalin jälkeen tulen tänne yksin, koska täällä on valtava ihmismeri”, Castillo sanoo.

Hän oli 12-vuotias, kun Argentiina voitti ensimmäisen mestaruutensa kotikisoissa 1978. Castillo muistaa yhä voitonjuhlat. Kun Argentiina voitti toisen mestaruutensa 1986, hän odotti ensimmäistä lastaan.

”Minun piti jäädä kotiin, mutta muistan hienon tunnelman voiton jälkeen.”

Castillo aikoo katsoa finaalin kotonaan, jossa on muhkean kokoinen ruutu ja suunnata sen jälkeen juhlimaan obeliskille. Hän luottaa Argentiinan voittoon, ja samanlainen luotto vaikuttaa olevan kaikilla muillakin. Mitä voitto merkitsisi Argentiinalle?

”Se toisi jalkapallofanaatikoille ja kaikille muillekin argentiinalaisille iloa ja onnellisuutta, mitä meiltä puuttuu tässä taloudellisessa ja poliittisessa tilanteessa.”

”Halusin lastenlasteni nauttivan tästä tunnelmasta, mutta finaalin jälkeen tulen tänne yksin, koska täällä on valtava ihmismeri.”

Hämähäkkimies on ollut monen muun tapaan mukana juhlimassa menestystä. Kuva Buenos Airesista, kun Argentiina pelasi Alankomaita vastaan.

Argentiinassa inflaatio laukkaa hurjaa vauhtia, ja maa on poliittisesti jakautunut kahtia.

”Maailmanmestaruuskisat ovat yhdistäneet kansan. Ei ole keskenään kilpailevia leirejä, tämä paita yhdistää kaikkia”, Castillo sanoo ja osoittaa yllään olevaa Messi-paitaa, jollainen on lähes kaikilla muillakin aukiolla olevilla faneilla.

Lionel Messin kannatus on ollut Argentiinassa ennenkin huimaa, mutta nyt se on saanut vielä suuremmat mittasuhteet. Hänet esiintyy käsitellyissä kuvissa usein messiaana, siihen liittyy tietysti myös hänen sukunimeensä liittyvä sanaleikki.

Messi jopa ilmestyi buenosairesilaisessa ravintolassa yhden Argentiinan kansallisruoan, leivitetyn milanonleikkeen pintaan. Siihen tosin tarvittiin ravintolan kokin apua, hän muovasi keittiössä leikkeeseen Messin kasvot.

Castillo luottaa pelaajien taitoihin, mutta monet muut Argentiinassa uskovat enemmän tai vähemmän tosissaan erilaisiin hyvää onnea tuoviin taikauskoisiin rituaaleihin. Jos on tehnyt jonkin teon voittoisan ottelun aikana, se pitää toistaa jatkossakin että onni jatkuu.

”Itselläni ei sellaisia rituaaleja ole, mutta minulla on yksi ystävä, jonka vessakäyntien aikana Argentiina on tehnyt kaksi maalia. Hänen pitää siis olla vessassa finaalin aikanakin koko ajan”, Castillo selittää nauraen.

”Minulla on yksi ystävä, jonka vessakäyntien aikana Argentiina on tehnyt kaksi maalia. Hänen pitää siis olla vessassa finaalin aikanakin koko ajan.”

Argentiinan sankarit Lionel Messi ja Diego Maradona koristavat valtavaa muraalia Buenos Airesissa.

Moni katsoo ottelut aina sama pelipaita päällään, jotkut eivät edes pese paitaa niin kauan kuin kisat ovat käynnissä. Voitetun ottelun jälkeen seuraava ottelu on katsottava täsmälleen samassa paikassa ja samassa seurassa, muuten voi kohdata huono onni.

Muun muassa sosiaalisessa mediassa on etsitty myös yhtäläisyyksiä niihin aiempiin kisoihin, jotka Argentiina on voittanut. Yhtäläisyydet ovat monen mielestä enteitä siitä, että voitto tulee nytkin.

Esimerkiksi Meksikon vuoden 1986 kisojen tuomari oli syntynyt 7. tammikuuta, kuten myös tämänpäiväisen finaalin tuomari Szymon Marciniak. Meksikossa loppuottelu alkoi kello 12, samaan aikaan jolloin ottelu alkaa tänään Argentiinan aikaa.

Ehkä ällistyttävin ”enne” on Meksikon kisojen voitonjuhlista otettu jalkapallojumala Diego Maradonan kuva.

David Yarrow’n ottamassa kuvassa Maradona poseeraa voittopokaali oikeassa kädessään. Stadionin katonrajassa kiertää rivi eri maiden lippuja, joista yhden kohdalle Maradonan ylös nostettu vasen käsi osuu. Käsi osoittaa Qatarin lippua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut