Qatar luikerteli tiensä MM-finaaliin – tästä syystä kisoista on tulossa urheilupesun mallisuoritus

Qatar epäonnistui MM-kisoissa joukkueena, mutta tuleva mestari aiheuttaa tyytyväisyyttä järjestäjämaassa.

Argentiinan Lionel Messi (vasemmalla) ja Julian Álvarez juhlivat välierän maalia Krotiaa vastaan. PSG:tä edustavan Messin mestaruus sopisi Qatarille.

14.12.2022 18:00

Aamulehti

Qatarin maajoukkueesta tuli jalkapallon MM-kisojen kaikkien aikojen huonoin kisaisäntä.

Kolme ottelua, nolla pistettä ja ensimmäisenä laulukuoroon alkulohkovaiheessa.

”Hei hei, ei jäänyt ikävä”, monet miettivät alkulohkovaiheen jälkeen.

Mutta kun MM-finaali pelataan sunnuntaina, jollain kummalla Qatar on kuitenkin keplotellut itsensä nurmelle.

MM-pokaalia nostaa joko Argentiinan Lionel Messi, Ranskan Kylian Mbappé tai Marokon Achraf Hakimi.

Mikä heitä yhdistää? He edustavat seuratasolla ranskalaista Paris Saint-Germainia.

Mikä yhdistää PSG:n Qatariin? Omistaja Qatar Sports Investments. Joukkueen paidassa on vuosia komeillut isolla Qatar Airwaysin mainos.

Lionel Messi on PSG:n isoimpia tähtiä ja iso mainoskasvo sen lisäksi, että on loistava pelaaja.

PSG on yksi Qatarin pehmeän vallankäytön tavoista ja urheilupesun välineistä: positiivista mielikuvamarkkinointia jalkapallotähdillä ja jalkapallon tuomilla tunteilla.

Lue lisää: Qatarissa alkaa nyt yhden valtion massiivinen kiiltokuvaoperaatio – Listasimme 29 epäkohtaa jalkapallon MM-kisoista

PSG:n omistaa siis käytännössä Qatarin valtio eli emiiri Tamim bin Hamad Al Thani.

PSG:llä on samanlainen valtiollinen mielikuvatehtävä kuin Valioliigaa pelaavalla Newcastlella on Saudi-Arabian suunnitelmissa.

PSG on tosin ollut qatarilaisten omistuksessa jo niin kauan, että sitä ei enää samalla tavalla yhdistetä omistajaansa.

PSG:n maailmankuulu tähtitrio: Kylian Mbappé (vasemmalla), Lionel Messi ja Neymar.

Sen verran Qatarissakin taidettiin oltiin realisteja, että oman maan mestaruuteen MM-kisoissa tuskin uskottiin.

Varmasti mieluisin tapa Qatarille on, että pokaalin voittaa joku PSG:n supertähdistä. Nyt tiedetään, että mestaruus menee ainakin yhdelle pariisilaisseuran pelaajalle.

MM-kisojen jälkeen seurajalkapallo palaa tositoimiin lähes saman tien. Mestarijoukkueen pelaajat siirtyvät nopeasti maajoukkuepaidasta kansallisiin liigoihin.

Mikä sen parempaa Qatarin näkökulmasta, kuin Messi kertomassa PSG:n pelejä ennen lehdistötilaisuuksissa isot Qatar Airwaysin mainokset taustalla, kuinka turnaus Qatarissa päättyi maailman parhaan pelaajan vihdoin voittamaan maailmanmestaruuteen.

Lue lisää: Finaali on Messin viimeinen MM-peli – kommentoi argentiinalais­lehdelle: ”Tällä tavoin lopettaminen on parasta”

Tai kotimaansa juhlittu sankari Mbappé kiertämässä Ranskan liigan pelejä ja hehkuttamassa, millaisen unelman Qatarissa Ranska koki.

Tai Hakimi kertaamassa kaikkien aikojen yllätystä, Qatarin ihmettä. Koko maailman kuuntelee ja Qatarin kisat näyttäytyvät kuin mitään kohuja ei olisikaan ollut.

MM-kisojen kentän ulkopuoliset kohut ovat olleet Qatarille jättimäinen pr-katastrofi, ainakin länsimaissa. On ollut siirtotyöläisten kuolema, kohua sateenkaarinauhoista, oluenmyynnistä ja vaikka mistä.

Lue lisää: Siirtotyöläinen kuoli Qatarissa – MM-kisojen pomo: "Kuolema on luonnollinen osa elämää”

Kisojen saama negatiivinen huomio ja asioiden selvittäminen ovat olleet Qatarillekin jopa jonkin luokan yllätys. Kansainvälisessä mediassa kisapomot ovat osoittaneet harmitustaan vaikeiden kysymysten edessä, kun ei puhutakaan tunnelmasta ja faneista, ja yrittäneet puhua mustaa valkoiseksi. Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino komppaa heitä minkä ehtii.

Qatar on saamassa kuitenkin kentällä haluamansa lopputuloksen, ja siihen on auttanut pitkän linjan urheilupesu PSG:n ostamisesta alkaen. Ehkä tulevien PSG-tähtien tarinoiden myötä joku unohtaa ihmisoikeustilanteen ja siirtotyöläisten aseman, ja miettii, että tässäpä olisi hyvä maa sijoittaa.

Emiiri taitaa miettiä, että oli sittenkin hyvin käytetyt 220 miljardia dollaria.

Lopputuloksesta on tulossa pitkän aikajanan urheilupesun mallisuoritus. Loppu on katsojan vastuulla, mihin kaikkeen uskoo ja mitä kisoista muistaa.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut