Ihmisoikeus­järjestöt: Fifa ei ole pitänyt lupauksiakaan Qatarissa

Järjestöjen mukaan Fifa kieltäytyy sitoutumasta maksuihin, joilla korvattaisiin siirtotyöntekijöille ja heidän perheilleen Qatarissa koettuja vääryyksiä.

Gianni Infantinon johtama Fifa ei ole täyttänyt lupauksiaan, sanovat ihmisoikeusjärjestöt.

12.12.2022 15:51

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ei edelleenkään täytä ihmisoikeuksiin liittyviä velvollisuuksiaan, sanovat ihmisoikeusjärjestöt Human Rights Watch, Amnesty, Fair Square ja Equidem yhteisessä kannanotossaan.

Järjestöjen mukaan Fifa kieltäytyy sitoutumasta maksuihin, joilla korvattaisiin siirtotyöntekijöille ja heidän perheilleen sitä, että he ovat joutuneet väärinkäytösten uhreiksi Qatarin MM-kisojen rakentamisessa.

Fifa on järjestöjen mukaan luvannut sitoutuvansa korvauksiin kesäkuusta lähtien. Lupaukset ovat jääneet järjestöjen arvion mukaan täyttämättä.

Järjestöt pitävät Fifan puheenjohtajan Gianni Infantinon kommentteja harhaanjohtavina. Infantino sanoi, että työntekijät voivat hakea korvauksia olemassa olevien järjestelmien kautta.

Järjestöt sanovat, että järjestelmät eivät tarjoa korvauksia mielekkäässä mittakaavassa esimerkiksi kuolintapauksissa ja vammautumisissa.

Fifaa vaaditaan käyttämään korvauksiin Legacy Fund -rahastoaan, jonka uuden ohjelman Infantino esitteli kisojen alla. Ohjelma ei sisältänyt säädöksiä työntekijöille maksettavista korvauksista.

”Fifa kerää edelleen miljardeja dollareita tuloja, mutta kieltäytyy tarjoamasta senttiäkään kuolleiden siirtotyöntekijöiden perheille tai työntekijöille, joilta on huijattu palkka”, sanoo Human Rights Watchin toiminnanjohtaja Tirana Hassan tiedotteessa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut