Kroatia teki MM-sensaation ja pudotti Brasilian, maalivahti Dominik Livaković nousi taas sankariksi rangaistuspotku­kisassa

Kroatia on voittanut molemmat pudotuspelinsä rangaistuspotkukilpailuilla, joissa tähtenä tuikkii Dominik Livaković.

Brasilian Marquinhos laukoi tolppaan ja Kroatia juhlii välieräpaikkaa vihreäpaitaisen maalivahdin Dominik Livakovićin (oikealla) johdolla.

9.12.2022 21:00

Neymar näytti jo nousevan Brasilian sankariksi jalkapallon MM-kisoissa, kun pallo painui jatkoajalla maaliin. Mutta Kroatia näytti jälleen venymiskykyään, nousi 1–1-tasapeliin ja voitti ottelun rangaistuspotkukilpailussa.

Kroatia eteni perjantaina ensimmäisenä joukkueena MM-kisojen välieriin.

Tuntuuko tutulta? Sitä se on. Kroatia hävisi viime MM-kisojen finaalin Ranskalle, mutta sitä ennen joukkue voitti kolme pudotuspeliottelua: kaksi näistä rangaistuspotkuilla, yhden jatkoajalla. Aina sen jälkeen, kun oli ollut ottelussa tappiolla.

Tämän vuoden kisojen ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Kroatia voitti Japanin. Luonnollisesti rangaistuspotkuilla, oltuaan ennen tasapeliin nousua tappiolla.

Edes Brasiliaa vastaan tappioasema ei hidastanut Kroatian kulkua.

Neymarin osuma tuli Kroatian kannalta tiukkaan paikkaan, aivan ensimmäisen jatkoajan puoliskon loppuun.

Neymar sai pallon noin 30 metrissä, lähti etenemään kohti maalia ja muutamalla seinäsyötöllä hän oli maalipaikassa. Maalivahti Dominik Livakovićin kiertäminen ja pallon nosto etuyläkulmaan kruunasivat upean yksilösuorituksen ja nostivat Brasilian 1–0-johtoon.

Osuma oli pelitapahtumiin nähden ansaittu. Kroatia jäi jatkoajan alussa pääosin ottamaan hyökkäyksiä vastaan, vaikka pystyikin rakentamaan kertaalleen vaarallisen vastahyökkäyksen. Enimmäkseen Kroatia pysyi silti Brasilian mukana jatkoajalle asti taitavan keskikenttänsä ansiosta. Kroatia sai pidettyä palloa keskialueella pitkiäkin jaksoja, mutta hyökättyä vaarallisesti vain muutamia kertoja koko pelissä.

Oleellisen pelin kulusta kertoo se, että Kroatia ei ollut Neymarin maalin tullessa saanut yhtään laukausta kohti Brasilian maalia.

Brasilian Dani Alves (oikealla) lohduttaa Neymaria.

Kun se ensimmäinen, ainoaksi jäänyt Kroatian laukaus kohti Brasilian maalia tuli, palloa kaivettiin Brasilian maalissa. Bruno Petković sai syötön 16 alueen rajan tuntumaan ja laukoi pallon verkkoon 117. minuutilla.

Rangaistuspotkukilpailun aluksi oli ottelun suurimman hahmon, Kroatian maalivahti Livakovićin vuoro loistaa.

Nikola Vlašić upotti ensimmäisen laukauksen Kroatialle, jonka jälkeen Brasilian Rodrygo asteli laukomaan. Livaković poimi kesyn yrityksen vasemmalta puoleltaan ja kevensi seuraavien Kroatian laukojien painetta.

Lopullinen ratkaisu tuli, kun Brasilian Marquinhos laukoi oman yrityksensä tolppaan. Kroatian pelaajat riensivät juhlimaan maalivahtinsa ympärille, Brasilian pelaajien päät painuivat ja kyyneleet virtasivat kentällä.

Livakovićista on kehkeytymässä tarina, joka näistä kisoista muistetaan. 27-vuotias Dinamo Zagrebin maalivahti torjui Japania vastaan kolme rangaistuspotkua, kun Kroatia otti jatkopaikan.

Brasiliaa vastaan Livaković esitti tukun tärkeitä torjuntoja myös ottelun aikana. Maalia kohti lauotut laukaukset menivät Brasilialle 10–1.

Kaksi viimeistä välieräpaikkaa ratkaistaan lauantaina, kun pelataan ottelut Marokko-Portugali ja Englanti–Ranska. Kroatian vastustaja ratkaistaan perjantai-illan myöhäisemmässä ottelussa, jossa Argentiina kohtaa Hollannin.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut