Jude Bellingham on vallannut Englannin kannattajien sydämet Qatarin MM-kisoissa. Vasta 19-vuotias keskikenttäpelaaja on vahvimpiin mestariehdokkaisiin lukeutuvan joukkueen tärkeimpiä palasia.

Englannin oma ihmepoika

Jude Bellingham, 19, on kerännyt valtavat kehut peliesityksistään jalkapallon MM-kisoissa. ”Nyt ymmärrämme, miksi hänen numeronsa jäädytettiin.”


10.12.2022 9:30

Monet naureskelivat ilkikurisesti, kun englantilainen jalkapalloseura Birmingham City ilmoitti kesällä 2020 jäädyttävänsä Jude Bellinghamin pelinumeron 22.

Juuri 17 vuotta täyttänyt nuorukainen oli ehtinyt pelata seuran edustusjoukkueessa hädin tuskin yli 40 ottelua, kunnes saksalainen suurseura Borussia Dortmund osti hänet itselleen.

Jalkapallossa ei ylipäätään ole ollut tapana jäädyttää pelinumeroita. Sen sijaan legendaarisille numeroille, kuten Manchester Unitedin seiskapaidalle tai FC Barcelonan kymppipaidalle, kehittyy oma historiansa ja sielunsa.

The Athletic kertoi hiljattain, että numeron jäädytys oli pitkälti kiinalaisen entisen puheenjohtajan Xuandong Renin yksi lukemattomista oikuista.

Bellinghamin merkitystä Birmingham Citylle ei kuitenkaan pidä vähätellä. Ilman häntä koko 147-vuotiasta seuraa ei välttämättä enää olisi.

Jude Bellinghamista on tullut nopeasti yksi Englannin päävalmentajan Gareth Southgaten luottopelaajista. Southgate sanoi Senegal-ottelun jälkeen, ettei hänkään olisi osannut ennustaa Bellinghamin viime kuukausien kehitystä pelaajana.

Tuosta kohua herättäneestä siirrosta on nyt aikaa noin kaksi ja puoli vuotta. Sen jälkeen Bellingham on ehtinyt pelata jo EM-kisoissa Englannin kaikkien aikojen nuorimpana arvokisa­pelaajana.

Viimeistään meneillään olevat MM-kisat ovat osoittaneet Bellinghamin kuuluvan aivan jalkapallo­maailman terävimmälle huipulle.

Dynaaminen ja ulottuva keskikenttäpelaaja pysäyttää vastustajan hyökkäyksiä, käynnistää omia ja on myös päättämässä niitä. Loistavia esimerkkejä tästä tuli neljännes­välierässä Senegalia vastaan.

”Nyt ymmärrämme, miksi hänen numeronsa jäädytettiin”, vitsailtiin sosiaalisessa mediassa tuon pelin jälkeen.

Ensimmäisessä maalissa Bellingham tarjoili pystyjuoksunsa jälkeen täydellisen syötön takaviistoon Jordan Hendersonille. Kaksikon varsin aggressiivinen tuuletus herätti heti huomiota.

2–0-maali lähti Bellinghamin oikea-aikaisesta riistosta oman rangaistusalueen tuntumassa. Bellingham kiersi yhden vastustajan, imi puoleensa kaksi lisää ja sitten vapautti Phil Fodenin ja Harry Kanen onnistuneesti päättyneeseen ylivoimahyökkäykseen.

”Olemme viimeisten 10–15 vuoden ajan yrittäneet lokeroida kaikki keskikenttä­pelaajat tiettyihin rooleihin. Tämä kaveri pystyy tekemään aivan kaikkea, ja sellaiset pelaajat ovat ainutlaatuisia”, ylisti entinen maajoukkuepelaaja ja Sky Sportsin asiantuntija Gary Neville.

”En ole koskaan nähnyt kenenkään kykenevän vastaavaan tuossa iässä MM-kisoissa. Se on henkeäsalpaavaa ja tulee varmasti herättämään monien Valioliigan seurojen huomion.”

Huipputasolla saatetaan jossain vaiheessa nähdä toinenkin J. Bellingham. Pikkuveli Jobe Bellingham, 17, on hiljattain murtautunut Birminghamin edustusjoukkueeseen – kaikkien aikojen toiseksi nuorimpana debytanttina.

Englannin Jordan Henderson ja Jude Bellingham juhlivat luomaansa avausmaalia neljännesvälierässä Senegalia vastaan. Bellingham on antanut Hendersonille runsaasti kehuja muun muassa tämän kommunikoinnista kentällä.

Jude Bellingham on ollut tavanomaisen kehityskaaren edellä jo vuosikaudet.

Birminghamin kupeessa sijaitsevassa Stourbridgessä kasvanut Bellingham liittyi Birmingham Cityn akatemiaan alle kahdeksanvuotiaana. Hänen entinen opettajansa kertoi BBC:lle, että kymmenvuotiaan Juden tavoitteet olivat olleet selkeät.

”Ammattilaisjalkapalloilija Englannille”, oli hän kirjoittanut kohtaan, jossa kysyttiin tulevaisuuden toiveammattia.

Entiset opettajat ja valmentajat ovat toistuvasti kuvailleet nuorta Judea poikkeuksellisen hyväkäytöksiseksi ja määrätietoiseksi. Birminghamin U18-ikäluokassa Bellingham pelasi 14-vuotiaana.

Kun Bellingham täytti 16 vuotta, edessä oli debyytti seuran edustusjoukkueessa, tietenkin seurahistorian nuorimpana pelaajana.

Juniorimaajoukkueissa Bellingham on pelannut Suomeakin vastaan. Syyskuussa 2019 hän tuli alle 17-vuotiaiden harjoitusottelussa Puolassa kentälle viimeisten 20 minuutin ajaksi ja ehti tehdä maalin 5–0-voitossa.

Samassa vaihdossa kentän jätti Jamal Musiala, joka hänkin on noussut nopeasti maailman huipulle – mutta Saksaa edustaen.

Lue lisää: Säihkyvät supernuoret ovat nousseet jalkapallomaailman huipulle – kaksi asiaa yhdistää uusia tähtipelaajia

Marraskuussa 2020 Bellinghamista tuli Englannin historian kolmanneksi nuorin A-maajoukkuepelaaja, kun hänet vaihdettiin Wembleyllä kentälle harjoitusottelussa Irlantia vastaan. Bellinghamia nuorempana Englantia ovat edustaneet vain Theo Walcott ja Wayne Rooney.

Aivan täysin ei kultapoikakaan ole negatiiviselta julkisuudelta välttynyt.

Kun Dortmund oli joulukuussa 2021 hävinnyt kyseenalaisella loppuhetkien maalilla Der Klassikerin Bayern Münchenille, nosti Bellingham ottelun jälkeen esille erotuomarin aiemmat kytkökset ottelumanipulaatioon. Saksan jalkapalloliitto rankaisi häntä kommenteista 40 000 euron sakolla.

Birminghamin 16-vuotias Jude Bellingham vauhdissa Englannin mestaruussarjan ottelussa Brentfordia vastaan helmikuussa 2020.

Suurseurat olivat olleet Bellinghamin perässä jo varhain. Kaikki halusivat huippulahjakkaan nuorukaisen omiin akatemioihinsa.

Bellingham kuitenkin teki kesällä 2019 sopimuksen Birminghamin kanssa. Samalla hän saattoi pelastaa itselleen hyvin rakkaan seuran, kun ilmaissiirron sijaan hänestä maksettiin vuotta myöhemmin suuri siirtokorvaus.

Vuonna 1875 perustettu perinteikäs seura on Valioliiga-vuosiensa jälkeen pahasti velkaantunut toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Jo vuosikymmenen "Blues” on rämpinyt lähinnä Mestaruussarjan häntäpäässä putoamista taianomaisesti vältellen.

Kaudella 2018–2019 talousvaikeudet johtivat yhdeksän sarjapisteen rangaistukseen, mutta sarjapaikka säilyi silti. Sittemmin pistemenetysten uhka on ollut jatkuvasti läsnä.

Dortmundin maksamasta siirtosummasta ei ole julkisuudessa varmaa tietoa, mutta sen arvioidaan olleen bonuksineen noin 25–30 miljoonaa puntaa (29–35 miljoonaa euroa). Koskaan aiemmin ei 17-vuotiaasta pelaajasta ole maksettu yhtä paljon.

Lisää on luultavasti pian tulossa. Useiden lähteiden mukaan edellisessä siirto­sopimuksessa oli pykälä, jonka mukaan Birmingham on oikeutettu tiettyyn osuuteen Bellinghamin seuraavasta siirtosummasta.

Bellinghamin uskotaan siirtyvän jo tulevana kesänä jättimäisellä, yhdeksän­numeroisella siirtosummalla johonkin Euroopan kaikkein suurimmista seuroista.

Bellinghamin tiedetään olevan hyvissä väleissä Liverpoolin kapteenin Jordan Hendersonin kanssa. Valioliigan jättien lisäksi perässä on ainakin Real Madrid, joka valmistelee keskikentälleen Luka Modrićin ja Toni Kroosin jälkeistä aikaa.

Bellingham on julkisesti kertonut olevansa ikuisesti ”sininenä”, kuten Birminghamin kannattajia kutsutaan. Edes hänen siirroistaan tulevat miljoonat eivät kuitenkaan välttämättä riitä tekemään todeksi hänen haavettaan pelata vielä joku päivä Birminghamissa.

Paikallinen kansanedustaja Shabana Mahmood väitti marraskuussa, että Birmingham Cityllä on edelleen yli 120 miljoonan punnan velat.

”Blues-fanit ovat tyrmistyneinä nähneet heikon taloudellisen ja urheilullisen johtamisen ajavan heille rakkaan seuran kuilun partaalle”, Mahmood sanoi Birmingham Worldin mukaan.

"Bluesin ongelmat eivät ole ainutlaatuisia – niitä sattuu stadioneilla eri puolilla maata.”

Bellinghamin apua tarvitsee lauantaina jälleen myös maajoukkue.

Englanti kohtaa hallitsevan mestarin Ranskan kello 21 käynnistyvässä MM-puolivälierässä, jossa on olemassa kaikki modernin klassikon ainekset.

Ottelun voittaja kohtaa keskiviikkona 14. joulukuuta pelattavassa välierässä Marokon tai Portugalin. Häviäjän kisat päättyvät valtaisaan pettymykseen.

Kuka?

Jude Bellingham

Syntynyt 29. kesäkuuta 2003 Stourbridgessä Englannissa.

Jalkapalloilija, pelaa Saksan Bundesliigan Borussia Dortmundissa ja Englannin miesten maajoukkueessa.

Pituus 186 senttimetriä.

Ennen MM-puolivälierää on pelannut urallaan 20 A-maaottelua.

Kasvattajaseura Birmingham City on jäädyttänyt Bellinghamin pelinumeron 22.

Pikkuveli Jobe Bellingham pelaa ammattilaisena Birmingham Cityssä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut