Fifa antoi kymmenien­tuhansien eurojen sakot kolmelle maalle

Kroatia sai isot sakot, koska sen fanit solvasivat Kanadan maalivahtia.

Kroatian fanit aiheuttivat käytöksellään maan jalkapalloliitolle yli 50 000 euron sakot.

7.12.2022 22:25

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa rankaisi Qatarin MM-kisoissa puolivälierissä pelaavaa Kroatiaa maan kannattajien käytöksestä alkulohko-ottelussa Kanadaa vastaan.

Fanit solvasivat Kanadan maalivahtia Milan Borjania, joka on syntynyt Kroatiassa ja on etniseltä taustaltaan serbi. Faneilla oli myös banderolli, jossa viitattiin Kroatian itsenäisyyssodan vuonna 1995 päättäneeseen sotilasoperaatioon. Yli 200 000 serbiä pakeni operaation aikana tai sen jälkeen Kroatiasta, mukaan lukien Borjanin perhe.

Fifa sakotti Kroatian jalkapalloliittoa 50 000 Sveitsin frangilla eli noin 50 700 eurolla.

Fifa rankaisi myös Serbian jalkapalloliittoa 20 000 Sveitsin frangilla. Sakko tuli lipusta, joka oli Serbian pukukopissa ennen sen MM-avausottelua Brasiliaa vastaan. Pukukopista otetussa valokuvassa näkyi Serbian lippu, jossa oli Serbian ääriviivat niin, että Kosovo oli kuvattuna Serbiaan kuuluvaksi. Lisäksi lipussa oli teksti: Emme aio antautua.

Kosovo julistautui itsenäiseksi Serbiasta vuonna 2008. Serbia on kieltäytynyt tunnustamasta Kosovon itsenäisyyttä. Kosovosta tuli Fifan sekä Euroopan jalkapalloliitto Uefan jäsen vuonna 2016, mutta Uefan säännöissä huomioidaan Serbian ja Kosovon väliset jännitteet: maat eivät voi kohdata toisiaan MM-karsinnoissa.

Fifan sakotuksiin lukeutui myös yhteensä 30 000 Sveitsin frangin rangaistus Saudi-Arabialle. Saudit keräsivät alkulohkopeleissään Argentiinaa ja Meksikoa vastaan kuusi varoitusta kummassakin, ja keltaisten korttien suma toi kaksi 15 000:n Sveitsin frangin sakkoa.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut