Portugali-ottelussa nähtiin paha tuomari­virhe, joka voi maksaa Uruguayn jatko­paikan

Portugalin ei olisi kuulunut saada rangaistuspotkua Uruguay-ottelun loppuhetkillä.

Bruno Fernandes juhli rangaistuspotkusta laukomaansa 2–0-maalia.

29.11.2022 11:15

Jalkapallon MM-kisoissa nähtiin Portugalin ja Uruguayn välisessä ottelussa loppuhetkillä rangaistuspotkutilanne, jossa tehty virhetuomio voi pahimmillaan jopa maksaa Uruguaylle jatkopaikan turnauksessa.

Portugali johti ottelua maalein 1–0, kun se sai rangaistuspotkun. Tilanteessa Portugalin Bruno Fernandes nousi kohti rangaistusaluetta, ja Uruguayn José María Giménez heittäytyi laukauksen tielle.

Lue lisää: Cristiano Ronaldo halusi maalin omiin nimiinsä, fanit puhuvat ”Jumalan tukasta”

Fernandes ei kuitenkaan laukonut vaan ujuttikin pallon Giménezin jalkojen välistä eteenpäin. Pallo osui kuitenkin kaatuvan Giménezin käteen tämän vartalon alla.

Erotuomari Alireza Faghani ei ensin tuominnut rangaistuspotkua, mutta videohuoneesta oltiin häneen yhteydessä. Faghani kävi itse katsomassa tilanteen videolta ja vei pallon pilkulle.

Fernandes laukoi pallon maaliin ja voittolukemiksi 2–0.

Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että sääntöjen mukaan rangaistuspotkua ei olisi pitänyt viheltää.

International Football Association Board eli Ifab on jalkapallon säännöistä päättävä kansainvälinen elin, ja sen koulutusvideoilla on käsitelty lähes identtinen tilanne.

Pallo osuu heittäytyvän pelaajan alla olevaan käteen, ja Ifabin ohje on, että tilanteesta ei tule viheltää rangaistuspotkua.

”Ei tee itsestään epäluonnollisesti isompaa. Käsivarren asento on tukemassa, kun pelaaja on kaatumassa tai nousemassa maasta”, perusteluissa todetaan.

Giménezin käsi oli luonnollisessa asennossa tukemassa häntä kaatumisen hetkellä, joten rangaistuspotkutuomio on väärä.

Uruguay on kahden ottelun jälkeen saanut kokoon vain yhden pisteen, ja maaliero on 0–2.

Uruguay kohtaa Ghanan viimeisessä ottelussaan. Uruguay voi päätyä lohkokakkoseksi tasapisteisiin Etelä-Korean kanssa, jos Etelä-Korea voittaa samaan Portugalin viimeisellä kierroksella.

Etelä-Korea on yhdessä pisteessä maalierolla 2–3, eli jos se voittaa viimeisen ottelunsa, pitää Uruguayn voittaa omansa vähintään kahdella maalilla enemmän päästäkseen lohkokakkoseksi.

Jos Etelä-Korea voittaa esimerkiksi 1–0, sillä on neljä pistettä ja maaliero on 3–3. Jos Uruguay voittaisi ”vain” 2–0, se olisi neljässä pisteessä maalierolla 2–2, eli tehdyt maalit veisivät Etelä-Korean jatkoon.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut