Ari Lahti kertoo, kuinka kuuma keskustelu One Love -hihanauhasta Fifassa käytiin: ”Meni ihon alle”

Euroopan jalkapalloliitot uhkailevat Fifasta lähdöllä, mutta pako vaatisi todennäköisesti laajemman tuen Euroopan jalkapalloliitolta Uefalta, sanoo Suomen Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti antoi Qatarissa Suomen Palloliiton tuen eurooppalaisten jalkapalloliiton vaatimuksille ihmisoikeuksien toteutumiselle MM-kisoissa.

25.11. 10:00

Suomen Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti ei usko, että yksittäiset jalkapalloliitot irtautuvat kansainvälisestä jalkapalloliitosta Fifasta.

”En todellakaan pidä realistisena vaihtoehtona, että yksittäiset maat irtautuisivat”, Lahti sanoo.

Tällainen vaihtoehto on kuitenkin ollut esillä viime päivinä Qatarissa jalkapallon MM-kisoissa, kun eurooppalaiset jalkapalloliitot ovat ajautuneet konfliktiin Fifan kanssa siitä, miten maajoukkueet voivat ilmaista tukensa ihmisoikeuksille ja seksuaalivähemmistöille.

Tanskan jalkapalloliiton puheenjohtaja Jesper Møller sanoi keskiviikkona Tanskan liiton harkitsevan Fifasta irtautumista.

Møller ja Tanskan liitto ovat täysin raivoissaan Fifalle, ja Saksan jalkapalloliitto aikoo valittaa urheilun vetoomustuomioistuin CASiin.

Konfliktin ytimessä on ihmisoikeuksia ja seksuaalivähemmistöjä tukeva One Love -kapteeninauha, jonka käytön Fifa kielsi ja uhkasi urheilusanktioilla, mikäli jonkin maan kapteeni käyttäisi sitä.

Fifan jyrkkään kantaan lienee pitkälti syynä kisaisäntä Qatarin suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin. Qatarissa suhteet samaa sukupuolta olevien kanssa ovat kiellettyjä, ja rangaistuksena voi olla jopa vankeutta.

Fifa meni Saksan ja Tanskan ihon alle

Lahti oli paikalla Qatarissa kisojen avajaispäivänä kokouksessa, jossa hihanauha-asiaa puitiin. Kokouksessa olivat läsnä Euroopan jalkapalloliiton Uefan ihmisoikeustyöryhmään kuuluvat kymmenen maata Suomella täydennettynä sekä Fifan pääsihteeri Fatma Samoura.

Uefan ihmisoikeustyöryhmään kuuluvat Ruotsi, Tanska, Norja, Englanti, Saksa, Hollanti, Belgia, Wales, Sveitsi ja Portugali. Näistä maista seitsemän on kisoissa mukana. Ne myös halusivat käyttää One Love -hihanauhaa MM-kisojen otteluissaan.

Suomen maalivahti Lukas Hradecky käytti One Love -kapteeninnauhaa puolestaan viime sunnuntaina Norja-maaottelussa.

”Saksan ja Tanskan liitoissa keskustelu kapteeninnauhasta meni ihon alle. Keskustelussa Samouran kanssa käsiteltiin ryhmän vaatimuksia siirtotyöntekijöiden suhteen ja lisäksi kapteeninauhaa. Keskustelu oli sellainen, että siinä ei löytynyt kompromissia”, Lahti kertoo.

”Fifa aika selkeästi jyräsi eurooppalaiset liitot.”

”Eurooppalaisten liittojen mielestä One Love -kapteeninauha ei ollut osoitettu ketään vastaan, vaan se oli yleismaailmallinen tuki seksuaalivähemmistöille. Kuohuntaa aiheuttaa varmasti se, miten keskustelu käytiin ja miten Fifa loppujen lopuksi uhkasi urheilusanktioilla.”

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino keskusteli Saksa–Japani-ottelussa Saksan sisäministerin Nancy Faeserin kanssa, joka oli pukenut oikeaan käteensä One Love -kapteeninauhan.

Lahden mukaan kaikki liitot olisivat suostuneet siihen, että One Love -kapteeninauhan käyttämisestä olisi rangaistu taloudellisilla sanktioilla kisojen jälkeen.

”Siinä keskustelussa meni sietokyvyn raja rikki, ja sen seurauksena ovat tulleet nähdyt reaktiot. Samaan kokonaisuuteen liittyy myös Fifan puheenjohtajan Gianni Infantinon puhe päivää ennen kisojen alkamista. Puheessaan Infantino hyökkäsi voimakkaasti länsieurooppalaisia liittoja vastaan ja syytti tekopyhyydestä.”

Tanska väläytti irtautumista Fifasta

Tanskan jalkapalloliiton puheenjohtaja Møller sanoi keskiviikkona, ettei hän ole todellakaan tyytyväinen siihen, että häntä kutsutaan rasistiksi ja tekopyhäksi.

Keskiviikon lehdistötilaisuudessa Møller paljasti Tanskan liiton harkinneen Fifasta irtautumista ja kertoi myös puhuneensa asiasta pohjoismaisten kollegoidensa kanssa elokuussa. Lahti ei muista, että tällaista olisi puhuttu silloin Pohjoismaiden kokouksessa.

”Elokuussa meillä oli Pohjoismaiden liittojen kokous Tukholmassa. En muista, että olisi vakavassa hengessä keskusteltu, että yksikään liitto olisi jättämässä Fifan. On saattanut olla jokin heitto, että tällaista voitaisiin harkita.”

Møllerin mukaan pitää miettiä, miten luottamus Fifaan palautetaan, ja hänen mukaansa strategiaa pitää miettiä yhdessä pohjoismaisten kollegoiden kanssa.

Näetkö tilanteen samalla tavalla kuin Møller?

”Näen, että tämä tilanne, jossa ihmisoikeuksia ja siirtotyöntekijöiden oikeuksia ajanut ryhmä on ajautunut epäselvään tai konfliktinomaiseen tilanteeseen, ei ole hyväksi jalkapallolle. On varmaan syytä selventää tilannetta puolin ja toisin. Pohjoismaiden liittojen pitää miettiä rakentavaa linjaa, jolla luottamus Fifaan palautetaan.”

”Jesper esitti vaatimuksia, joita meillä on ollut ja joita olemme tuoneet esille aiemminkin. Keskustelun paikka on kisojen jälkeen. En usko välirikkoon. En ole ainakaan itse ajamassa sitä, että eroaisimme Fifasta. Se ei ole realistinen vaihtoehto.”

Miten Suomen Palloliitto suhtautuisi, jos Møller ja jotkin muut liitot ehdottaisivat, että Fifasta irtauduttaisiin joukolla?

”Jos tällainen teoreettinen ehdotus tulisi, sen pitäisi tulla vielä laajemmalta joukolta. Sitten puhutaan Euroopan jalkapalloliiton Uefan tasosta. En todellakaan pidä realistisena vaihtoehtona, että yksittäiset maat irtautuisivat Fifasta tai pieni ryhmä yksittäisiä maita.”

”Sellainen lopputulema tuntuu nyt uskomattomalta.”

Palloliitto tuki Infantinoa

Møller kertoi, että Infantinolla olisi Fifan 211 jäsenliitosta 207 maan tuki takanaan. Møller sanoi, että Tanska ei ole noiden 207 maan joukossa. Lahti muistelee Infantinon saaneen yli 200 tukikirjettä. Infantino kiitti tukikirjeistä Fifan kokouksessa Qatarissa.

Tanskan jalkapalloliiton puheenjohtaja Jesper Møller (toinen vas.) ampui täyslaidallisen kritiikkiä kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa kohtaan. Kuva joukkueen infosta Qatarissa keskiviikkona.

Lahti kertoo Suomen Palloliiton lähettäneen tukikirjeensä Infantinolle kesällä.

Miksi Suomen Palloliitto päätti tukea Infantinoa?

”Infantino on tehnyt aidosti paljon hyvääkin Fifassa. Olemme nähneet uudistuksia. Hyvä esimerkki on vuoden 2026 valintaprosessin läpivienti. Säännöt ja hakuprosessi oli muutettu, jotta toista kertaa ei tapahtuisi samankaltaista kuviota kuin Venäjän ja Qatarin kisavalintojen kohdalla, kun Fifan hallitus päätti valinnoista”, Lahti sanoo.

Nyt kisapaikan valinnasta päättävät Fifan 211 jäsenliittoa. Lahti pitää sitä hyvänä ja isona muutoksena, joka kertoo Fifan hyvästä kehityksestä. Lahden mielestä Fifan jakamien rahojen käytön valvonta on myös parantunut.

”Rahojen käytön kontrolli on tiukentunut. Kaikki liitot saavat ensi vuoden alusta lähtien kaksi miljoonaa dollaria. Fifa määrittelee, mihin rahaa voi käyttää. Sitten Suomen Palloliitto voi hakea rahaa, rahan käytöstä pitää raportoida ja kolmas taho auditoi, että raha on käytetty oikein.”

”Kun lähetimme tukikirjeen, tiedossamme oli Infantinon tekemät parannukset. Viime päivinä on tullut uutena asiana esille tietynlainen eurooppalaisen kotipesän unohtaminen ja Fifan arvomaailmaan liittyvät asiat. Se panee miettimään.”

Pidätkö edelleen Infantinoa yhtä hyvänä ehdokkaana kuin kesällä?

”Se on vähän irrelevantti kysymys, kun ensi maaliskuun kongressiin nimettävien puheenjohtajaehdokkaiden aika on mennyt umpeen. Fifan sääntöjen mukaan Infantino jatkaa puheenjohtajana.”

”Mutta kuten sanoin, viime päivien tapahtumat pistävät miettimään.”

Suomi haki tukea naisten EM-kisahakemukselleen

Suomen Palloliitolla oli jalkapallon miesten MM-kisojen alussa kolmen päivän ajan Qatarissa kolmen henkilön delegaatio. Puheenjohtaja Lahden lisäksi paikalla olivat pääsihteeri Marco Casagrande ja varapuheenjohtaja Kaarlo Kankkunen.

”Lauantaina tapasimme Norjan ja Ruotsin liittojen kanssa kansainvälisen työjärjestön paikallisen johtajan. Keskustelimme siirtotyöntekijöiden asemasta, oikeuksista ja korvauksista, joita heille on vaadittu”, Lahti kertoo delegaation ohjelmasta.

”Sen jälkeen olin lounaalla Suomen suurlähettilään kanssa. Keskustelimme suomalaisten yritysten pyrkimyksistä Qatarissa. Tapasin lauantaina henkilöitä, jotka asettuvat ehdolle Uefan hallitusvaaliin.”

”Sunnuntaina aamupäivällä oli Fifan kokous, joka keskittyi sisällöltään jalkapalloon, mikä oli mielenkiintoinen valinta. Sen jälkeen oli yhdentoista maan kokous Fifan pääsihteerin kanssa.”

Hihanauha-asian lisäksi tuossa kokouksessa käsiteltiin Fifan, Qatarin ja kansainvälisen työjärjestö ILO:n toimenpiteitä siirtotyöntekijöiden hyväksi.

”Sitten oli avausottelu sunnuntaina. Maanantaina jatkuivat mediatilaisuudet. Kävimme Møllerin kanssa palaverin. Illalla olimme Hollanti-Senegal-ottelussa, ja seuraavana aamuna lähdimme lentokentälle. Kohtuullisen työntäyteisiä päiviä.”

Suomen Palloliiton delegaatiolla MM-kisoissa oli myös asiansa ajettavanaan, kun Suomi hakee yhdessä muiden Ruotsin, Norjan ja Tanskan kanssa vuoden 2025 naisten EM-kisoja.

”Tilanne näyttää hyvältä. Ei nuolaista ennen kuin tipahtaa. Pohjoismaiden hakemuksella on sellainen ongelma, että stadionvuokrat ovat aika kalliita. Se on meidän Akilleen kantapää. Kuulin palautetta, että Pohjoismaita pidetään sekä naisten jalkapallon että tasa-arvon ja ihmisoikeuksien erittäin hyvänä kisaisäntinä. Yritin vakuutella, että uskomme siihen, että kisat olisivat taloudellinen menestys Uefalle.”

Kisaisännyyksiä voidaan myöntää vain kaksi. Ajatuksena on, että kaikki Pohjoismaat osallistuisivat karsintoihin, ja mikäli kaksi Pohjoismaata ei saisi karsinnoista kisapaikkaa, voitaisiin heille myöntää kisaisännyyspaikat.

”Silloin saataisiin Norjalle, Ruotsille, Tanskalle ja Suomelle omat alkulohkot ja katsomot varmasti täyteen.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut