MM-kisojen ympäristökuorma paisuu, kun sadat lentokoneet lennättävät päivittäin MM-faneja ympäri Persianlahtea

MM-kisajärjestäjän riittämätön infrastruktuuri pakottaa jalkapalloturistit erikoisiin poikkeusjärjestelyihin.

Dohan kentälle tulee ja lähtee runsaasti lentoja MM-kisojen aikana.

24.11. 16:30

Qatarissa pelattavat miesten MM-kisat ovat jalkapallohistorian saastuttavimmat. Kisojen hiilijalanjäljen arvioidaan olevan 3,6 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia, mikä ylittää Venäjän vuoden 2018 kisojen vastaavan luvun 1,5 miljoonalla.

Osaltaan rajua ympäristökuormaa nostavat kisaturistien matkustusjärjestelyt, joita voi pitää järjettöminä. Monet tuhannet kannattajat asuvat Qataria ympäröivissä Persianlahden naapurivaltioissa. Sieltä he kulkevat ottelutapahtumiin ja takaisin lentokoneilla ja autoilla.

Yhteensä kisoihin odotetaan noin 1,2 miljoonaa vierasta.

Esimerkiksi Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien talouskeskuksen Dubain ja Qatarin Dohan välillä liikennöidään kisojen aikana 120 lentoa per päivä. Kaupungeilla on meren yli etäisyyttä noin 450 kilometriä eli vain hieman vähemmän kuin Helsingillä ja Vuokatilla.

Normaaliaikoina esimerkiksi FlyDubai-lentoyhtiö liikennöi Dubain ja Dohan välillä kolmesti päivänä, mutta nyt se on kymmenkertaistanut lukumäärän.

Lentoralli voi käydä faneille kalliiksi. Jos varauksen tekisi nyt, niin tämän viikon perjantaina menopaluu Dubaista Dohaan maksaa FlyDubai-yhtiöllä noin 400 euroa.

Satoja lentoja Saudi-Arabiasta

The Economist selvitti myös muiden Persianlahden maiden ja lentokenttien liikennerumbaa. Arabiemiirikuntien pääkaupungista Abu Dhabista ja Qataria lähellä sijaitsevasta Sharjahin emiraatista nousee kisojen aikana satoja ylimääräisiä lentokoneita ilmaan kohti Dohaa.

Kansantalouttaan monipuolistava Saudi-Arabia on avautunut turisteille vasta muutama vuosi sitten. Nyt se odottaa majoittavansa kymmeniätuhansia jalkapalloihmisiä, joille se tarjoaa ilmaista kahden kuukauden viisumia.

Saudi-Arabiasta lennetään kisojen aikana 240 kertaa viikossa Qatariin. Normaalisti luku on kuusi.

Saudi-Arabiasta kuljetaan Qatariin myös henkilöautolla, sillä mailla on yhteinen raja. Qatarin viranomaiset ovat kertoneet, että Abu Samran rajanylityspaikan läpi kulkee 4000 matkustajaa tunnissa.

Saudi-Arabian maajoukkue on mukana turnauksessa. Se aloitti kisat sensaatiovoitolla Argentiinasta tiistaina.

The Economistin mukaan jopa hiljainen Oman odottaa turistiryntäystä.

Qatarin sisällä ihmisiä liikuttelee 700 taksia, kymmeniä busseja ja kaksi lauttaa.

Alkoholi on yksi syistä

Mistä valtava ralli johtuu? Osaltaan syynä on Qatarin pieni majoituskapasiteetti. Upporikas pikkuvaltio on pinta-alaltaan pienempi kuin esimerkiksi Pirkanmaan maakunta.

Kapasiteettia yritettiin nostaa mittavilla rakennusprojekteilla. HS on kertonut esimerkiksi parjatusta telttakylästä, jossa futisfanit saavat rahaa vastaan yöpyä katastrofialueen hätämajoitusta muistuttavassa ympäristössä. Silti, toisin kuin naapurimaissa, kaikille ei riitä sijaa majataloissa.

Toinen syy on viina. Qatar rajoittaa voimakkaasti alkoholin myyntiä. Paikallinen ”Alko” avaa ovensa vain niille kansalaisille, joilla on viinaksien ostoon virallinen lupa. Stadionialueilta kaljan myynti kiellettiin vain paria päivää ennen alkuvihellystä.

Sivummalla sijaitsevalla fanialueella kaljaa saa Dohassakin ostaa, mutta brittimedia TalkSportin tietojen mukaan voimassa on neljän tuopin rajoitus.

Arabiemiirikunnissa viina virtaa kuitenkin vapaasti hotelleissa, ravintoloissa ja myymälöissä.

Ryyppääminen on raporttien perusteella vaikuttanut monen fanin matkajärjestelyihin. Olut kuuluu futiskulttuuriin.

”Qatarin kaljanmyyntikielto ei ole maailmanloppu. Korjaamme tilanteen, kun pääsemme Dubaihin”, newcastlelainen Paul Dawson kommentoi Yahoo Sportsille.

”Kaikki kannattajat, joiden kanssa olemme puhuneet, haluaisivat juoda”, englantilainen Alan Slater kertoi Metrolle Qatarissa 28 asteen helteessä.

Oheisella Dubain kisakylässä kuvatulla videolla vilahtaa useampikin tuoppi ohrapirtelöä.

MM-kisat tuovat järjestelyjen vuoksi rahaa moneen Persianlahden maahan.

Poliittisesti tilanteesta tekee kummallisen se, että vielä pari vuotta sitten Qatar oli naapuriensa kauppasaarrossa, koska muita kismitti sen suhteet Iraniin ja islamistijärjestöihin. Qatar ei horjunut, ja saarto purettiin toimimattomana viime vuonna.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut