Saksa nousi toimiin Fifan kieltoja vastaan – asiantuntija hehkuttaa harvinaista vetoa: ”Nyt testataan, voidaanko ilmaisun­vapaus kieltää mahti­käskyllä”

Urheiluoikeuden asiantuntijan Olli Rausteen mukaan on hyvin tyypillistä, että suurissa urheilutapahtumissa nousee esille jokin teema kuten Qatarissa ihmisoikeudet ja sananvapaus.

Tämä nauha on ainakin toistaiseksi kielletty MM-kisoissa.

23.11. 19:45

Ihmisoikeudet ja niitä tukevat aiheet pysyvät esillä Qatarin MM-jalkapallossa päivästä toiseen.

Saksan jalkapalloliitto DFB kertoi Bildin mukaan vievänsä riidan kapteenin sateenkaari­nauhojen kieltämisestä urheilun kansainväliseen välitystuomioistuimeen CAS:iin (Court of Arbitration for Sport).

”Hirveän fiksu veto Saksalta. Jos on erimielisyyksiä, ne nimenomaan kuuluvat CAS:iin”, urheiluoikeuteen perehtynyt juristi Olli Rauste sanoo.

Olli Rauste kehuu Saksaa siitä, että se ryhtyy toimiin Fifan kieltojen edessä.

Rauste kuuluu itsekin CAS:n listoille ja tuntee välitystuomioistuimen toimintatavat.

”Erittäin hieno veto, jos lähdetään testaamaan tätä asiaa. Yleensä vaatii rohkeutta viedä tapaus CAS:iin, mutta Saksalla sitä on.”

Saksan jalkapalloliitto kertoi haluavansa vastauksen kysymykseen käsivarsinauhoista kahden vuorokauden kuluessa eli 48 tunnissa.

Qatarissa suhteet samaa sukupuolta olevien kanssa ovat kiellettyjä, ja rangaistukset voivat olla jopa vankeutta. Monet muutkin ihmisoikeudet ja naisten asema ovat Qatarissa täysin olemattomat.

Ilmaisunvapautta ja ihmisoikeuksia Saksa haluaa testata CAS:n kautta.

Olympialaisissa ja brittiläisen Kansanyhteisönkisoissa CAS:lla on ollut kisapaikalla delegaatio, joka on antanut ratkaisunsa ja päätöksensä jopa 24 tunnissa. Fifan johtamassa MM-turnauksessa vastaava delegaatio ei ole käytössä.

Saksan maalivahti Manuel Neuer pelasi MM-avauksessa sateenkaarikengissä. Myös hänen hanskoissaan oli sateenkaaren värit.

Rausteen mukaan lopullisen päätöksen saaminen tässä ajassa on mahdotonta, mutta on toinenkin mahdollisuus.

Rauste sanoo, että valitusdivisioonan presidentti voi antaa väliaikaisen päätöksen hyvinkin nopeasti, vaikka Qatarissa ei olekaan delegaatiota paikalla.

Ratkaisu ei olisi lopullinen, koska sen saamiseen menee aikaa muutamista viikoista kuukausiin. Väliaikainen päätös voisi kuitenkin astua voimaan kisojen aikana.

Fifa korostaa omissa säännöissään, että se pysyy neutraalina poliittisissa ja uskonnollisissa kysymyksissä. Qatarin tapaukset eivät ole varsinaisesti kumpiakaan, kun kyse on ilmaisunvapaudesta ja ihmisoikeuksista.

”Jos valitusdivisioonan presidentti toteaisi, että nauhojen kieltäminen loukkaa ilmaisuvapautta, tavoite täyttyisi ja kiire poistuisi.”

Saksan avauskokoonpanon pelaajat peittivät suunsa Japani-ottelun aloituspotkua edeltäneessä joukkuekuvauksessa. Tällä joukkue otti kantaa Fifan toimia vastaan.

Rauste vahvistaa, ettei ole mitenkään poikkeuksellista, kun kisoja ennen tai kisojen aikana nousee kohu erilaisten epäkohtien ympärille.

”Aika tyypillistä, että suurissa urheilutapahtumissa otetaan esille erilaisia asioita. Nyt testataan, voidaanko ilmaisunvapaus kieltää järjestäjien mahtikäskyllä. Vai hyväksytäänkö, että meidän kilpailumme ovat kaikkien ilmaisunvapauksien ulkopuolella.”

Rauste nostaa esille myös esimerkin, kuuluuko urheilijoiden ottaa kantaa poliittisiin asioihin, ja saavatko he halutessaan ottaa kantaa?

”Tämä teema toistuu kisoista toiseen, mutta aina on jokin teema.”

Sveitsiläinen Corinne Schmidhauser toimii valitusdivisioonan presidenttinä, ja jos tapaus lopulta etenee CAS:iin, on hänellä mahdollisuus tehdä iso linjaus MM-kisojen polttavaan kysymykseen.

Schmihauser ei saa itse äänestää, mutta hän kokoaa ryhmän, joka tekee päätöksen.

”Sillä olisi merkitystä yli Qatarin ja yli MM-kisojen. Hienoa, että tapaus kyseenalaistetaan. Hyvä, että saataisiin päätös.”

OneLove-käsivarsinauhaa olisivat halunneet käyttää Belgian, Englannin, Saksan, Hollannin, Sveitsin, Tanskan ja Walesin joukkueiden kapteenit.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut