Sensori pallon sisällä ja lisää vaihtoja – tässä ovat MM-kisojen sääntömuutokset

Miesten MM-kisoissa nähdään puoli­automaattinen videotuomarijärjestelmä ja ensimmäistä kertaa myös naiserotuomareita.

Erotuomarit tarkistavat tarvittaessa epäselvät tilanteet itse videolta. Aloite tulee aina videohuoneesta, ei koskaan kentällä olevalta erotuomarilta.

20.11. 16:59

Jalkapallon MM-kisoissa nähdään muutamia sääntöuudistuksia ja muita muutoksia verrattuna edelliseen MM-turnaukseen, joka pelattiin Venäjällä vuonna 2018.

Osa säännöistä voi vaikuttaa joidenkin katsojien silmissä jo tutuilta, sillä uusia sääntöjä on otettu vaiheittain käyttöön eri sarjoissa. Osa oli myös käytössä vuodelle 2021 koronaviruksen takia siirretyissä EM-kisoissa.

Tässä ovat vuoden 2018 MM-kisojen jälkeen tulleet muutokset:

Puoliautomaattinen var-järjestelmä

MM-kisojen suurin muutos liittyy videotuomarijärjestelmään.

Var (video assistant referee) toimii MM-turnauksessa puoliautomaattisesti, minkä on tarkoitus lyhentää videotarkistuksiin kuluvaa aikaa ja lisätä paitsiotuomioiden tarkkuutta.

Järjestelmä toimii seuraavasti: Pelipallon keskellä on sensori, joka välittää pallon sijaintitiedon 500 kertaa sekunnissa. Jokaisella stadionilla on 12 kameraa, jotka seuraavat jokaisen pelaajan liikkeitä 29 eri kehonpisteen avulla 50 kertaa sekunnissa.

Näin pelaajien tarkka sijainti kentällä syöttöhetkellä pystytään määrittämään aiempaa tarkemmin. Tekoäly käsittelee kaiken tiedon reaaliajassa, ja järjestelmä ilmoittaa havaitusta paitsiosta var-tuomareille. He tarkistavat tilanteen ja pystyvät kertomaan ratkaisusta ottelun erotuomarille aiempaa nopeammin.

Var-tuomareiden tekemistä ratkaisuista on tarkoitus myös viestiä paikalla olevalle yleisölle käyttämällä animaatiota, joka pohjaa päätöksen perustana olevalle videokuvalle ja sijaintitiedolle.

Joukkueen koko

Jokainen maa voi nimetä MM-kisajoukkueeseen 26 pelaajaa entisen 23 sijaan.

Koronapandemian vuoksi 26 pelaajan joukkue oli käytössä myös vuoden 2021 EM-kisoissa, ja nyt sama on sallittu myös MM-kisoissa. EM-kisoissa otteluun sai kuitenkin nimetä vain 23 pelaajaa, joten kolme pelaajaa joutui seuraamaan ottelua katsomon puolelta. MM-kisoissa kaikki pelaajat saa nimetä kokoonpanoon.

Pelaajamäärän kasvattaminen ei ole isoillekaan maille automaattisesti tie onneen. Espanjan päävalmentaja Luis Enrique nimesi vuoden 2021 EM-kisoihin vain 24 pelaajaa. Englannin luotsi Gareth Southgate puolestaan arvioi, että laajemmasta ringistä voi myös olla haittaa.

”Vaaditaan taitoa valita 23 pelaajaa. Isommassa joukkueessa on enemmän pelaajia, jotka eivät pelaa lainkaan, ja se tekee tilanteesta vaikean”, Southgate kommentoi ennen EM-turnausta.

Viisi vaihtopelaajaa

Joukkueet voivat vaihtaa viisi pelaajaa ottelun varsinaisella peliajalla ja yhden lisää, jos ottelu etenee jatkoajalle.

Varsinaisella peliajalla vaihtoja saa tehdä vain kolme kertaa, eli pelaajia on vaihdettava useampi kerralla, jos kaikki viisi pelaajaa halutaan vaihtaa. Jatkoaika tuo yhden vaihtotilaisuuden lisää.

Maalivahdin sijainti

Maalivahdin asemaa rangaistuspotkuissa on täsmennetty.

Ainakin toisen maalivahdin jaloista pitää koskea maaliviivaan tai olla sen takana rangaistuspotkun laukaisuhetkellä.

Ennen ainakin yhden jalan piti olla viivalla, eli maalivahti syyllistyi rikkeeseen, jos yksi jalka oli viivan takana ja toinen edessä.

Naiserotuomarit

Erotuomarit eivät varsinaisesti kuulu sääntöuudistusten kategoriaan, mutta Qatarissa nähdään silti jotain uutta erotuomaririntamalla. MM-kisoissa tuomitsee yhteensä 36 erotuomaria, 69 avustavaa erotuomaria ja 24 videoerotuomaria.

Ensimmäistä kertaa miesten MM-kisojen historiassa mukana on myös kolme naista erotuomareina: Ranskan Stéphanie Frappart, Ruandan Salima Mukansanga ja Japanin Yoshimi Yamashita.

Avustavina erotuomareina kisoissa nähdään Brasilian Neuza Back, Meksikon Karen Díaz Medina ja Yhdysvaltojen Kathryn Nesbitt.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut