Teemu Tainio toivoi epäonnisten pomppujen loppuneen tähän päivään – Hakalla on vielä loistava sauma huipentaa kautensa

Lee Erwin vei maalikuninkuuden, vaikka oli viimeisestä pelistä sivussa.

Uransa päättäneet Hongan Duarte Tammilehto ja Jonas Levänen halasivat ennen vaihtoon tulemista.

16.10. 21:06

Aamulehti

Valkeakosken Haka päätti jalkapallon mestaruussarjan 1–1-tasapeliin Espoon Hongan vieraana.

Ottelussa ei ollut sijoituksen kannalta panosta. Haka oli jo varmuudella neljäs ja Honka kolmas. Hakan päävalmentaja Teemu Tainio ei antanut panoksettomuuden vaikuttaa. Hän pumppasi ryhmään motivaatiota viittaamalla tuleviin haasteisiin.

Hakalla on edessään vielä kamppailu paikasta Konferenssiliigan karsintoihin ensi kaudeksi. Kaksiosaisen finaalin vastustaja tulee nelikosta Inter, SJK, Oulu, VPS.

”Sanoin, että tässä on kauden tärkeimmät pelit tulossa. Näyttäkää, että olette peliajan arvoisia niissäkin”, Tainio kertoo. ”Jätkät vastasivat haasteeseen hienosti.”

Tainio antoi runsaasti minuutteja vähemmälle vastuulle jääneille pelaajille. Thomas Saarinen, 18, ja Konsta Mervelä, 18, pääsivät lopussa tekemään liigadebyyttinsä.

”On seuran kannalta tärkeää, että akatemiasta nousee pelaajia edustusjoukkueeseen. Se on ollut vasta vuoden pystyssä, mutta on hyvä asia jatkumon kannalta”, Tainio sanoo.

Pronssimitalit jäivät lopulta neljän pisteen päähän. Palkinto lähes sensaatiomaiselle kaudelle on otettavissa vielä eurokarsinnoista.

”’Kautta voi pitää onnistuneena, mutta palkinto puuttuu vielä. Niihin otteluihin pannaan nyt kaikki paukut. Jää huono maku, jos emme saavuta europaikkaa.”

Debytanttien lisäksi myös yksi konkari pääsi estradille. Mika Hilander, 39, vartioi Hakan maalia koko ottelun ja näin hänet nähtiin vielä ainakin kertaalleen liigaottelun loisteessa.

Tai loiste toki oli kaukana. Kamppailu pelattiin tuimassa syysmyräkässä ja rankassa vesisateessa.

Honka johti ottelua pitkään Rui Modeston vartin kohdalla tekemällä maalilla. Honka riisti pallon keskikentällä. Jerry Voutilainen antoi pitkän pystysyötön Modestolle, joka sijoitti pallon hyvästä paikasta takakulmaan.

Haka nosti tasoaan tauon jälkeen ja sai pelistä lopullisesti hallinnan, kun Florian Baak joutui toisen varoituksensa takia ottelusta sivuun. Viimeisen parinkymmenen minuutin paine tuotti 1–1-maalin. Jude Arthur hyödynsi maalivahti Roope Paunion huolimattoman ulostulon ja puski tasoituksen.

Lue lisää: Suomi on Lee Erwinille kuin paratiisi Iranin ”vankilaolojen” jälkeen – Skotlantilainen maalitykki ihmettelee yhtä asiaa päivästä toiseen

Lisämaaleihinkin oli saumat. Pari kertaa pallo pomppi vain hieman ohi Hongan tolppien. Lisäajalla Henri Malundama pääsi jatkamaan lähietäisyydeltä Elias Mastokankaan keskityksen, mutta pallo painui ohi ja yli maalin.

”On pieni pettymys, että emme saaneet voittoa. Meillä oli järjetön määrä paikkoja toisella puoliajalla. Jokainen kuitenkin hoiti tonttinsa erinomaisesti”, Teemu Tainio toteaa.

Hän kertoo joukkueen hakeneen ylivoimalla voittoa hinnalla millä hyvänsä.

”Mutta tänään ei pomppinut. Toivottavasti ne huonot pomput tulivat tänään ja maalit säästyivät tärkeisiin peleihin.”

Kenties Haka olisi noussut voittoonkin, jos Lee Erwin olisi ollut mukana. Erwin oli sivussa pelikiellon takia.

”Ehkä meillä oli juuri hänen kokoisensa aukko.”

Erwin oli tukevasti kiinni jalkapalloliigan maalipörssin voitossa ennen päätöskierrosta. Skotlantilainen myös vei maalikuninkuuden 17 osumallaan. Hongan Agon Sadiku ja Hakastakin hyvin tuttu VPS-hyökkääjä Kalle Multanen tekivät 14 maalia.

Edellinen Hakan paidassa maalikuninkuuden voittanut pelaaja oli seuran legenda Valeri Popovitš, joka vei tittelin kaudella 1999.

”Hieno juttu, että saimme maalikuninkuuden meille. Lee on ollut meille tosi tärkeä pelaaja koko kauden”, Tainio kertoo.

Yksi ottelun tähtihetkistä nähtiin tunnin pelin jälkeen, kun Hongan Duarte Tammilehto tuli vaihtoon. Yli 200 liigaottelun konkari lopetti uransa sillä hetkellä. Samaan aikaan vaihtoon käveli myös Hongan Jonas Levänen, jonka liigaura niin ikään päättyi.

Tammilehto, 32, on ennättänyt tulla jalkapalloyleisölle tutuksi. Hän halasi vaihtoon tullessaan koko joukkueen yleisön taputtaessa pitkään katsomossa.

Hakan avauskokoonpano:

Mika Hilander, Seth Saarinen, Anthony Herbert, Atte Sihvonen, Elias Collin, Donaldo Açka, Tino Purme, Janne-Pekka Laine, Logan Rogerson, Salomo Ojala, Oliver Whyte

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut