Kaikki tuhkimotarinat päättyvät aikanaan – Klubi päätti Hakan riemukulun ja pääsi juhlimaan Suomen mestaruutta

Valkeakoskelaisjoukkue haki sisukkaasti tasoitusta, mutta keinot loppuivat. Vaikka pronssi karkasi, tavoitetta riittää edelleen, kun Haka mielii europeleihin.

HJK otti kannattajien kanssa yhteiskuvan Valkeakoskella mestaruuden varmistuttua.

9.10. 22:13

Valkeakoski

Hakan liigajoukkueen syksy on ollut kerta kaikkiaan huikea, mutta kauneimmatkaan tuhkimotarinat eivät kestä ikuisuutta.

Valkeakoskelaisten tapauksessa raja tuli vastaan Tehtaan kentän syksyisessä sunnuntai-illassa.

Ja sen rajan nimi oli Helsingin Jalkapalloklubi. Tuttavallisemmin Klubi.

Vaikka Haka jäi takaa-ajajaksi jo 12 minuutin jälkeen, sitkeä kotijoukkue ei antanut tuumaakaan periksi 3 300-päisen yleisön edessä.

Hakan luotsi Teemu Tainio vaihtoi kentälle hyökkäysvoimaisempia pelaajia ja piiskasi isännät takaa-ajoon tauon jälkeen. Valtava tahto ja kova halu huokuivat kaikesta tekemisestä, mutta keinot loppuivat kesken.

Klubi varjeli omaa maaliansa suurella viisaudella ja ihailtavalla tarkkuudella.

Tämä palkittiin 1–0-voitolla ja tuloksen takaamalla Suomen mestaruudella. Koko joukkue nautti tästä hetkestä reilun vartin päätykatsomon noin 400 fanin kanssa.

Mestaruusosuma lähti papua-uusi-guinealaisen David Brownen jalasta.

”Davidista on tullut Hakan surma”, Klubin valmentaja Toni Koskela heitti.

Koskela osui naulan kantaan, sillä Browne rokotti Hakaa toissa kaudella, viime kaudella ja aiemmin tällä kaudella jo kertaalleen.

HJK:n maalivahti Conor Hazard ja toppari Miro Tenho estivät Haka-pelaajien maalintekoaikeet läpi ottelun.

Tunnelmat HJK:n ja Hakan pelaajilla olivat päätösvihellyksen jälkeen hyvin erilaiset. Hakalla on kuitenkin yhä mahdollisuus ensi kaudeksi eurokentille.

Vaikka tappio vei lopullisesti Hakan ohuen pronssisauman, kukaan ei painunut pukukoppiin maailmanlopun tunnelmissa.

”Olen ylpeä joka jätkästä. Pelasimme hyvän pelin tappiosta huolimatta. Emme antaneet voittoa helpolla HJK:lle. Taistelimme viimeiseen asti”, Hakan kapteeni Niklas Friberg kehui omiansa.

Friberg vilkaisi tyynesti Klubin mestaruusseremonioita.

”Paras joukkue voitti mestaruuden. Klubilla on erittäin laaja ja laadukas ryhmä. Jokaiselle pelipaikalle löytyy 2–3 huippuäijää. Mitään ei ole jätetty sattuman varaan”, Friberg kehaisi.

Haka on ollut liigasyksyn kuumin joukkue Klubin jälkeen, mutta Tainio ei ole löytänyt ainakaan toistaiseksi avaimia jättiläisen kaatamiseen. Ehkä sekin päivä koittaa vielä...

”Voimme olla ylpeitä ennen kaikkea siitä, että olemme pystyneet palauttamaan Hakan sinne minne se kuuluu. Suomen kärkeen. Sille tasolle, että pystymme taistelemaan voitosta joka ilta vastustajasta riippumatta.”

Kesken kauden HJK:hon lainasopimuksella palannut Lucas Lingman oli joukkueen runkopelaajia viime kuukausien ajan.

HJK:n kapteeni Miro Tenho (vas.) ja Matti Peltola johdattivat vieraskannattajien huudatusta.

Hakan kautta on vielä kolme ottelua jäljellä. Nyt ensi sunnuntain Honka-peli on tulosta ajatellen pelkkä muodollisuus. Kummankaan sijoitus ei muutu enää miksikään.

Sen jälkeen odottavat vielä eurolopputurnaus.

Haka on varmistanut neljännen sijan ansiosta suoran finaalipaikan. Vastaan tulee SJK, Inter, AC Oulu tai jompi kumpi parista VPS-IFK Mariehamn.

Tämä kvartetti ratkaisee Hakan vastustajan kahdella ”eurokierroksella”.

Kaksiosaisen finaalin voittaja lunastaa ensi kaudeksi paikan eurokentille – tarkemmin sanottuna Konferenssiliigan ensimmäiselle karsintakierrokselle.

Haka nähtiin näissä ympyröissä viimeksi kaudella 2008–09. Silloin koskilaiset pehmittivät irlantilaisen Cork Cityn yhteismaalein 6–2 Uefa-cupin ensimmäisellä karsintakierroksella. Matka päättyi tylysti seuraavalla kierroksella. Tanskalainen Brøndby IF murjoi Hakaa 6–0.

Klubi on dominoinut kotimaan kenttiä suvereenisti vuodesta 2009 lähtien.

Stadin ylpeys on kaapannut neljästätoista jaossa olleesta Suomen mestaruudesta peräti yksitoista.

Väliin ovat lyöneet kiilaa vain SJK (2015), IFK Mariehamn (2016) ja KuPS (2019).

KuPS on lähtenyt haastamaan Klubia toden teolla viime vuosina. Kuopiolaiset nappaavat tällä kaudella jo kuudennen peräkkäisen SM-mitalinsa, mutta väri on hopeinen edellissyksyn tapaan.

MITÄ TAPAHTUI?

Soihduista ja paukuista luvassa sakkoja

HJK:n kannattajat näkyivät ja kuuluivat Tehtaan kentällä.

Kova hinta: Klubi joutuu maksamaan mestaruudesta hintansa. Joukkueen kannattajat sytyttivät Tehtaan kentän lehtereillä soihtuja jo avausjaksolla. Toisella jaksolla paukkuivat pommit.

Hurja haaste: Hakan tuorein liigavoitto Klubista on reilun 14 vuoden takaa. Täysi pistepotti heltisi viimeksi 13.7.2008 Hakan napattua 2–1-vierasvoiton Toni Lehtisen ja Mikko Innasen osumilla. Sen jälkeen keskinäisten liigapelien saldo on 0–3–15. Toki pitää muistaa, että Haka oli välillä Ykkösessä seitsemän kautta (2013–19).

Entä nyt? Haka päättää ylemmän loppusarjan ensi sunnuntaina Hongan vieraana. Panosta ei enää ole. Myös liigan loppuhuipennus latistui– HJK ja KuPS pelaavat enää kunniasta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut